W chlebaku oprócz pieczywa trzymam cebulę. Najpierw się ze mnie śmiali, teraz kopiują ten trik
Cebula w chlebaku? Jasne, to może się przydarzyć każdemu zabieganemu rodzicowi, który w pośpiechu rozpakowywał zrobione w pocie czoła zakupy. A co jeśli powiem ci, że to wcale nie był przypadek? Okazuje się bowiem, że schowanie do chlebaka tego warzywa to spryty zabieg, który warto wdrożyć.
11.05.2024 | aktual.: 11.05.2024 16:41
Cebula to naprawdę wyjątkowe warzywo. Nie tylko dostarcza nam wspaniałych właściwości odżywczych, chroni przed masą chorób i wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także może nam się przydać na wiele innych sposobów. Jeden z nich może wydawać się nieco kontrowersyjny, ale tylko do momentu, w którym zorientujemy się, że ma to więcej sensu, niż mogłoby się wydawać. Cebula w chlebaku to patent prawdziwych kulinarnych odkrywców!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebula jako wszechstronny produkt spożywczy
Wszyscy znamy niezwykle ważną rolę, jaką cebula odgrywa w kuchni europejskiej. Jest to jeden z tych produktów spożywczych, które również w mojej kuchni muszą być po prostu zawsze. A jednak na dorzucaniu tego warzywa do rozmaitych potraw nie kończy się długa lista jego potencjalnego zastosowania. Jak się okazuje, cebula może nam na przykład pomóc... wyczyścić grill.
Przetarcie przekrojoną na pół cebulą rozgrzanego rusztu pomoże w rozpuszczeniu resztek grillowanego jedzenia i wytopionego tłuszczu. Kwasowe pH cebuli upora się także z rdzą. Do tego przyda się jeszcze cukier puder. Sporządzenie mieszanki z posiekanego warzywa i słodkiej przyprawy okazuje się potężnym środkiem, który — nałożony na zardzewiałą blachę i pozostawiony tam na 2 godziny — z łatwością poradzi sobie z tym, co wydawało się nie do pokonania.
Cebula w chlebaku
Nieco bardziej kontrowersyjnym motywem użycia cebuli jest włożenie jej do chlebaka. Dlaczego jednak warto to zrobić? To bardzo proste. Jedną z wielu właściwości naszego dzisiejszego bohatera jest działanie konserwujące. To dlatego cebula w chlebaku sprawi, że nie będziemy musieli borykać się z problemem pleśni. Ponadto cebula — podobnie jak jabłko — zwiększy wilgotność powietrza panującą w chlebaku, dzięki czemu pieczywo dłużej pozostanie świeże.