PoradyW chlebaku oprócz pieczywa trzymam cebulę. Najpierw się ze mnie śmiali, teraz kopiują ten trik

W chlebaku oprócz pieczywa trzymam cebulę. Najpierw się ze mnie śmiali, teraz kopiują ten trik

Cebula w chlebaku? Jasne, to może się przydarzyć każdemu zabieganemu rodzicowi, który w pośpiechu rozpakowywał zrobione w pocie czoła zakupy. A co jeśli powiem ci, że to wcale nie był przypadek? Okazuje się bowiem, że schowanie do chlebaka tego warzywa to spryty zabieg, który warto wdrożyć.

Chlebak, a w nim... cebula? Warto to zrobić!
Chlebak, a w nim... cebula? Warto to zrobić!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

11.05.2024 | aktual.: 11.05.2024 16:41

Cebula to naprawdę wyjątkowe warzywo. Nie tylko dostarcza nam wspaniałych właściwości odżywczych, chroni przed masą chorób i wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także może nam się przydać na wiele innych sposobów. Jeden z nich może wydawać się nieco kontrowersyjny, ale tylko do momentu, w którym zorientujemy się, że ma to więcej sensu, niż mogłoby się wydawać. Cebula w chlebaku to patent prawdziwych kulinarnych odkrywców!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula jako wszechstronny produkt spożywczy

Wszyscy znamy niezwykle ważną rolę, jaką cebula odgrywa w kuchni europejskiej. Jest to jeden z tych produktów spożywczych, które również w mojej kuchni muszą być po prostu zawsze. A jednak na dorzucaniu tego warzywa do rozmaitych potraw nie kończy się długa lista jego potencjalnego zastosowania. Jak się okazuje, cebula może nam na przykład pomóc... wyczyścić grill.

Cebula - nie tylko do potraw
Cebula - nie tylko do potraw© Canva | rotozld

Przetarcie przekrojoną na pół cebulą rozgrzanego rusztu pomoże w rozpuszczeniu resztek grillowanego jedzenia i wytopionego tłuszczu. Kwasowe pH cebuli upora się także z rdzą. Do tego przyda się jeszcze cukier puder. Sporządzenie mieszanki z posiekanego warzywa i słodkiej przyprawy okazuje się potężnym środkiem, który — nałożony na zardzewiałą blachę i pozostawiony tam na 2 godziny — z łatwością poradzi sobie z tym, co wydawało się nie do pokonania.

Cebula w chlebaku

Nieco bardziej kontrowersyjnym motywem użycia cebuli jest włożenie jej do chlebaka. Dlaczego jednak warto to zrobić? To bardzo proste. Jedną z wielu właściwości naszego dzisiejszego bohatera jest działanie konserwujące. To dlatego cebula w chlebaku sprawi, że nie będziemy musieli borykać się z problemem pleśni. Ponadto cebula — podobnie jak jabłko — zwiększy wilgotność powietrza panującą w chlebaku, dzięki czemu pieczywo dłużej pozostanie świeże.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie