W chlebaku oprócz pieczywa trzymam cebulę. Najpierw się ze mnie śmiali, teraz kopiują ten trik

Cebula w chlebaku? Jasne, to może się przydarzyć każdemu zabieganemu rodzicowi, który w pośpiechu rozpakowywał zrobione w pocie czoła zakupy. A co jeśli powiem ci, że to wcale nie był przypadek? Okazuje się bowiem, że schowanie do chlebaka tego warzywa to spryty zabieg, który warto wdrożyć.

Chlebak, a w nim... cebula? Warto to zrobić!Chlebak, a w nim... cebula? Warto to zrobić!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

Cebula to naprawdę wyjątkowe warzywo. Nie tylko dostarcza nam wspaniałych właściwości odżywczych, chroni przed masą chorób i wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także może nam się przydać na wiele innych sposobów. Jeden z nich może wydawać się nieco kontrowersyjny, ale tylko do momentu, w którym zorientujemy się, że ma to więcej sensu, niż mogłoby się wydawać. Cebula w chlebaku to patent prawdziwych kulinarnych odkrywców!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Cebula jako wszechstronny produkt spożywczy

Wszyscy znamy niezwykle ważną rolę, jaką cebula odgrywa w kuchni europejskiej. Jest to jeden z tych produktów spożywczych, które również w mojej kuchni muszą być po prostu zawsze. A jednak na dorzucaniu tego warzywa do rozmaitych potraw nie kończy się długa lista jego potencjalnego zastosowania. Jak się okazuje, cebula może nam na przykład pomóc... wyczyścić grill.

Cebula - nie tylko do potraw
Cebula - nie tylko do potraw © Canva | rotozld

Przetarcie przekrojoną na pół cebulą rozgrzanego rusztu pomoże w rozpuszczeniu resztek grillowanego jedzenia i wytopionego tłuszczu. Kwasowe pH cebuli upora się także z rdzą. Do tego przyda się jeszcze cukier puder. Sporządzenie mieszanki z posiekanego warzywa i słodkiej przyprawy okazuje się potężnym środkiem, który — nałożony na zardzewiałą blachę i pozostawiony tam na 2 godziny — z łatwością poradzi sobie z tym, co wydawało się nie do pokonania.

Cebula w chlebaku

Nieco bardziej kontrowersyjnym motywem użycia cebuli jest włożenie jej do chlebaka. Dlaczego jednak warto to zrobić? To bardzo proste. Jedną z wielu właściwości naszego dzisiejszego bohatera jest działanie konserwujące. To dlatego cebula w chlebaku sprawi, że nie będziemy musieli borykać się z problemem pleśni. Ponadto cebula — podobnie jak jabłko — zwiększy wilgotność powietrza panującą w chlebaku, dzięki czemu pieczywo dłużej pozostanie świeże.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"