Babcia na przeziębienie piła tylko ten napój. Na drugi dzień wstawała bez żadnych objawów
Herbata cebulowa doskonale sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Świetnie wspomaga odporność i walkę z infekcjami. To nie mit, bowiem cebula od dawien znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Napar na jej bazie przyrządzała moja babcia. Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek narzekała na katar czy ból gardła.
02.10.2023 | aktual.: 02.10.2023 15:27
Cebula to nie tylko popularny składnik dań, ale także naturalne źródło wielu substancji o właściwościach leczniczych. Nie od dzisiaj wiadomo, że specyfiki stworzone na bazie cebuli (syropy, herbaty, nalewki) łagodzą objawy przeziębienia. I mimo że nie smakują najlepiej, są niezwykle skuteczne. Jak zatem przygotować napój, który pomoże w walce z przeziębieniem? Koniecznie wypróbuj starego przepisu na herbatę cebulową mojej babci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naturalny lek na przeziębienie. Cebula i jej właściwości prozdrowotne
Cebula, a konkretniej łupiny cebuli są źródłem kwercetyny, czyli bioaktywnego związku roślinnego o działaniu antyoksydacyjnym. Kwercetyna jest niezbędna do zdrowego wzrostu przeciwciał, które walczą z infekcjami. Ponadto wspomaga układ odpornościowy i leczenie górnych dróg oddechowych, dzięki czemu skutecznie walczy z grypą i przeziębieniem. Dodatkowo zapobiega dosłownie wszystkim stanom zapalnym.
Cebula zawiera też fitoncydy, które mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Regularne spożywanie cebuli wzmacnia układ odpornościowy, co jest kluczowe w walce z infekcjami wirusowymi. Cebula jest również bogatym źródłem witaminy C znanej ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Witamina C pomaga organizmowi w produkcji białych krwinek, które zwalczają infekcje.
Miód - silny naturalny antybiotyk i tymianek - niezastąpiony w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych
Kolejnym składnikiem herbatki jest tymianek, zioło o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Jego olejki eteryczne mogą pomóc w łagodzeniu kaszlu, kataru i bólu gardła, czyli częstych objawów przeziębienia. Działa także rozkurczowo na oskrzela, ułatwiając oddychanie.
Herbatę cebulową dobrze jest dosłodzić miodem. Miód to doskonały antybiotyk, który działa na pierwsze symptomy przeziębienia. To dzięki pszczołom, które wytwarzają substancje o działaniu antybiotycznym, m.in. oksydazę glukozy, apidycynę, inhibinę oraz lizozym. Substancje te chronią przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów, ponieważ niszczą i hamują rozwój bakterii, pierwotniaków i niektórych wirusów.
Herbata cebulowa z tymiankiem i miodem na przeziębienie. Przepis
Składniki:
- 2 cebule całe z łupinami,
- 2 gałązki świeżego tymianki,
- 3 łyżeczki miodu,
- 1,5 l wody.
Przygotowanie:
- Cebule wymyj i pokrój w plastry. Nie obieraj jej.
- Cebulę wrzuć do dużego dzbanka lub garnuszka.
- Zalej całość wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie zdejmij napar z kuchenki, dodaj do niego tymianek i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
- Następnie odcedź herbatę, a kiedy przestygnie, dodaj miód.