PrzepisFrancuska zupa cebulowa. Nawet król stracił głowę dla tego smaku

Francuska zupa cebulowa. Nawet król stracił głowę dla tego smaku

Pyszności - fot. Daylicooking
Pyszności - fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta

31.01.2023 11:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa cebulowa to jedno z klasycznych dań francuskiej kuchni. Bazą zupy jest karmelizowana cebula i bulion. Bardzo ważnym składnikiem francuskiej zupy cebulowej jest również wytrawne białe wino. Zupa jest niezwykle aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Tradycyjnie podaje się ją z serowymi grzankami lub zapieczoną pod pierzynką z ciasta francuskiego.

Najbardziej znana francuska zupa nigdzie nie smakuje tak wybornie, jak w miejscu jej powstania. Składniki są bardzo proste: cebula, oliwa, masło, mąka, żółty ser i bulion. Zupę tę podaje się na francuskich weselach nad ranem jak nasz barszczyk z krokietem.

Co ciekawe, udział w popularyzacji tej pierwotnie prostej, wiejskiej potrawy miał polski król, Stanisław Leszczyński. Podczas podróży do Wersalu w odwiedziny do żony Ludwika XV, Leszczyński zatrzymał się w oberży "Pod Złotym Jabłkiem" pod Paryżem. Podano mu zupę cebulową. Ta tak mu smakowała, że król Stanisław poprosił, by pokazano mu sposób jej przyrządzania, wszystko zanotował i przekazał przepis kucharzom z Wersalu. Tak się miała zacząć kariera prostej, ale wykwintnej zupy. Wypróbujcie przepis na zupę cebulową z bloga Daylicooking.

Polecamy również przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy z wołowiną.

Zupa cebulowa – przepis

Składniki:

  • 750 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g masła
  • sól do smaku
  • 2 lekko czubate łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1250 ml bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.  W dużym garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek  z połową masła. Dodaj cebulę i na średnim ogniu podsmażaj ją, często mieszając. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie może być za bardzo wysmażona czy też przypalona, ponieważ zupa stanie się gorzka. Do cebuli dodaj resztę masła i wlej wino.

Całość duś na niewielkim ogniu dusić przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Do garnka z cebulą wlej bulion, dodaj tymianek i sól do smaku. Zupę cebulową gotuj pod przykryciem i na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Przed podaniem dopraw w razie potrzeby solą do smaku. Gotową zupę możesz zblendować.

Zajrzyj na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na mini bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem: