Francuska zupa cebulowa. Nawet król stracił głowę dla tego smaku

Zupa cebulowa to jedno z klasycznych dań francuskiej kuchni. Bazą zupy jest karmelizowana cebula i bulion. Bardzo ważnym składnikiem francuskiej zupy cebulowej jest również wytrawne białe wino. Zupa jest niezwykle aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Tradycyjnie podaje się ją z serowymi grzankami lub zapieczoną pod pierzynką z ciasta francuskiego.

ObrazekPyszności - fot. Daylicooking
Katarzyna Gileta

Najbardziej znana francuska zupa nigdzie nie smakuje tak wybornie, jak w miejscu jej powstania. Składniki są bardzo proste: cebula, oliwa, masło, mąka, żółty ser i bulion. Zupę tę podaje się na francuskich weselach nad ranem jak nasz barszczyk z krokietem.

Co ciekawe, udział w popularyzacji tej pierwotnie prostej, wiejskiej potrawy miał polski król, Stanisław Leszczyński. Podczas podróży do Wersalu w odwiedziny do żony Ludwika XV, Leszczyński zatrzymał się w oberży "Pod Złotym Jabłkiem" pod Paryżem. Podano mu zupę cebulową. Ta tak mu smakowała, że król Stanisław poprosił, by pokazano mu sposób jej przyrządzania, wszystko zanotował i przekazał przepis kucharzom z Wersalu. Tak się miała zacząć kariera prostej, ale wykwintnej zupy. Wypróbujcie przepis na zupę cebulową z bloga Daylicooking.

Polecamy również przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy z wołowiną.

Zupa cebulowa – przepis

Składniki:

  • 750 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g masła
  • sól do smaku
  • 2 lekko czubate łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 1250 ml bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.  W dużym garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek  z połową masła. Dodaj cebulę i na średnim ogniu podsmażaj ją, często mieszając. Cebula powinna się skarmelizować, ale nie może być za bardzo wysmażona czy też przypalona, ponieważ zupa stanie się gorzka. Do cebuli dodaj resztę masła i wlej wino.

Całość duś na niewielkim ogniu dusić przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Do garnka z cebulą wlej bulion, dodaj tymianek i sól do smaku. Zupę cebulową gotuj pod przykryciem i na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Przed podaniem dopraw w razie potrzeby solą do smaku. Gotową zupę możesz zblendować.

Zajrzyj na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na mini bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę