Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem

Imieninowe ciasto koleżanki stało się wydarzeniem w pracy. Nie tylko dlatego, że można było na chwilę oderwać się od komputera, ale także z powodu wyjątkowego kremu, który był posypany prażonymi wiórkami kokosowymi. Nie przypuszczałam, że może wyjść tak dobry bez dodatku budyniu.

Krem do ciasta jest zgodny z ideą zero wasteKrem do ciasta jest zgodny z ideą zero waste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż przepis na Łabędzi puch jest dość popularny w sieci, dopiero teraz miałam okazję spróbować tego deseru. Już sam wygląd ciasta sprawił, że moje ślinianki zaczęły mocniej pracować. Miękki biszkopt był przełożony kwaśnym dżemem i delikatnym, ale stabilnym kremem z wiórkami kokosowymi. Z każdym kęsem miałam wrażenie, że moje ciało lekko unosi się nad ziemią.   

Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Prosty przepis, który nigdy nie zawodzi

Zaskakujący krem w Łabędzim puchu

Nazwa deseru działa na wyobraźnię i jest jak najbardziej adekwatna do tego, jak wygląda i smakuje ciasto. Biszkopt, słodko-kwaśny dżem, krem i wiórki kokosowe – to po prostu udana kompozycja. Ale deser zyskuje ze względu na sposób przygotowania kremu. Masa powstaje na bazie sucharków, które możesz zastąpić nawet czerstwymi kajzerkami. Należy namoczyć je w mleku, a następnie zblendować na gładką papkę. Po wymieszaniu z gotującymi się mlekiem i wiórkami kokosowymi powstaje masa o konsystencji budyniu, ale o wiele ciekawsza pod względem walorów smakowych.

Przepis na ciasto Łabędzi puch

Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj tortownicę o średnicy 28 cm lub prostokątną blachę o wymiarach ok. 24 × 38 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 120 g mąki pszennej tortowej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 100 g sucharków lub 2 suche kajzerki,
  • 750 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej.

Dodatki:

  • 1 słoik domowego dżemu, np. wiśniowego lub z czarnej porzeczki,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier, a następnie żółta. Odłóż mikser.
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj masę jajeczną z mąką.
  3. Przełóż do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest dopieczony w środku. Wyjmij i odstaw na kratkę do wystudzenia.
  4. Sucharki zalej 500 ml mleka. Odstaw na kilka minut. Gdy zrobią się miękkie, zblenduj na gęstą papkę.
  5. Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj cukier zwykły i waniliowy, wstaw do zagotowania.
  6. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj masę z sucharów i wiórki kokosowe. Mieszaj do uzyskania spójnej i gęstej konsystencji. Odstaw do wystygnięcia.
  7. W osobnej misce utrzyj mikserem masło (w temperaturze pokojowej). Stopniowo dodawaj wystudzoną masę z sucharków aż do wyczerpania składników.
  8. Biszkopt przekrój na dwa równe blaty. Na pierwszy blat nałóż połowę dżemu i połowę kremu. Przykryj drugim blatem. Ponownie nałóż dżem i krem. Odstaw ciasto do lodówki.
  9. Wrzuć na patelnię masło z wiórkami kokosowymi i cukrem. Smaż na rumiany kolor. Po przestudzeniu posyp ciasto kokosową kruszonką. Z powrotem umieść ciasto w lodówce i podaj na drugi dzień.
Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ewa Wachowicz tak smaży ryby. Dzięki temu mają chrupiącą skórkę i nie rozpadają się
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy