Koleżanka z pracy przyniosła imieninowe ciasto. Trudno uwierzyć, z czego zrobiła krem
Imieninowe ciasto koleżanki stało się wydarzeniem w pracy. Nie tylko dlatego, że można było na chwilę oderwać się od komputera, ale także z powodu wyjątkowego kremu, który był posypany prażonymi wiórkami kokosowymi. Nie przypuszczałam, że może wyjść tak dobry bez dodatku budyniu.
Chociaż przepis na Łabędzi puch jest dość popularny w sieci, dopiero teraz miałam okazję spróbować tego deseru. Już sam wygląd ciasta sprawił, że moje ślinianki zaczęły mocniej pracować. Miękki biszkopt był przełożony kwaśnym dżemem i delikatnym, ale stabilnym kremem z wiórkami kokosowymi. Z każdym kęsem miałam wrażenie, że moje ciało lekko unosi się nad ziemią.
Puszyste ciasto mandarynkowe, które musisz zrobić. Prosty przepis, który nigdy nie zawodzi
Zaskakujący krem w Łabędzim puchu
Nazwa deseru działa na wyobraźnię i jest jak najbardziej adekwatna do tego, jak wygląda i smakuje ciasto. Biszkopt, słodko-kwaśny dżem, krem i wiórki kokosowe – to po prostu udana kompozycja. Ale deser zyskuje ze względu na sposób przygotowania kremu. Masa powstaje na bazie sucharków, które możesz zastąpić nawet czerstwymi kajzerkami. Należy namoczyć je w mleku, a następnie zblendować na gładką papkę. Po wymieszaniu z gotującymi się mlekiem i wiórkami kokosowymi powstaje masa o konsystencji budyniu, ale o wiele ciekawsza pod względem walorów smakowych.
Przepis na ciasto Łabędzi puch
Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj tortownicę o średnicy 28 cm lub prostokątną blachę o wymiarach ok. 24 × 38 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 120 g mąki pszennej tortowej,
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 100 g sucharków lub 2 suche kajzerki,
- 750 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej.
Dodatki:
- 1 słoik domowego dżemu, np. wiśniowego lub z czarnej porzeczki,
- 1 łyżka masła,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier, a następnie żółta. Odłóż mikser.
- Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj masę jajeczną z mąką.
- Przełóż do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest dopieczony w środku. Wyjmij i odstaw na kratkę do wystudzenia.
- Sucharki zalej 500 ml mleka. Odstaw na kilka minut. Gdy zrobią się miękkie, zblenduj na gęstą papkę.
- Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj cukier zwykły i waniliowy, wstaw do zagotowania.
- Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj masę z sucharów i wiórki kokosowe. Mieszaj do uzyskania spójnej i gęstej konsystencji. Odstaw do wystygnięcia.
- W osobnej misce utrzyj mikserem masło (w temperaturze pokojowej). Stopniowo dodawaj wystudzoną masę z sucharków aż do wyczerpania składników.
- Biszkopt przekrój na dwa równe blaty. Na pierwszy blat nałóż połowę dżemu i połowę kremu. Przykryj drugim blatem. Ponownie nałóż dżem i krem. Odstaw ciasto do lodówki.
- Wrzuć na patelnię masło z wiórkami kokosowymi i cukrem. Smaż na rumiany kolor. Po przestudzeniu posyp ciasto kokosową kruszonką. Z powrotem umieść ciasto w lodówce i podaj na drugi dzień.