WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Biegnij do ogrodu po te kwiaty i zrób sałatkę. Są chrupiące i słodkie w smaku

Kiedy za oknem robi się ciepło, warto sięgnąć po zdrowe i lekkie posiłki. Kolorowa, rześka sałatka świetnie sprawdzi się na kolację lub przekąskę. Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami, więc warto zadbać o odpowiednie podanie dania. Z pomocą przyjdą wtedy pyszne kwiaty.

Sałatka z kwiatami  -  PysznościSałatka z kwiatami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jarmuż kojarzy się przede wszystkim z zielonymi liściami, dodawanymi do sałatek lub pieczonymi w formie chipsów. Szczęśliwi posiadacze przydomowego ogródka chętnie sieją go na swoich grządkach. Gdy zauważysz żółte kwiaty, od razu pobiegnij z koszyczkiem i zabierz je do domu. Ich smak świetnie urozmaici pyszną sałatkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki z niespodzianką to ulubiony obiad mojego teścia. Zawsze prosi o dokładkę

Sałatka z kwiatami jarmużu

Jadalne kwiaty cieszą się coraz większą popularnością. Chociaż przy ich gramaturze ciężko mówić o zdrowotnych właściwościach, to ich rola jest zdecydowanie inna. Mają uatrakcyjnić danie i cieszyć oko. Świetnie sprawdzą się jako wykończenie pysznych sałatek lub makaronów, wprowadzając kolorowy akcent do dania.

Makaron z jarmużem - Pyszności
Makaron z jarmużem - Pyszności © Instagram | palmrosetable

Kwiaty jarmużu są niewielkie, ale niezwykle urocze. Mają delikatne żółte płatki, które swoim kształtem przypominają kwiaty brokułów. Jeśli masz w ogrodzie jarmuż, koniecznie spróbuj jego kwiatów.

Składniki:

.

  • 2 garście kwiatów jarmużu,
  • 5 rzodkiewek,
  • 1 awokado,
  • 2 łyżki sezamu,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 2-3 łyżki twarogu,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • wędzona papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj kwiaty jarmużu i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
  3. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżeczką miąższ. Pokrój miąższ awokado w kostkę i skrop go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
  4. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni na złoty kolor.
  5. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i wędzoną paprykę.
  6. W dużej misce wymieszaj kwiaty jarmużu, rzodkiewkę, awokado, orzechy nerkowca i twaróg.
  7. Dodaj przygotowany dressing i wymieszaj.
  8. Posyp sezamem.

Kolorowa, lekka sałatka jest już gotowa. Możesz przy niej eksperymentować i dorzucać inne warzywa, na przykład pomidorki koktajlowe czy podgotowane szparagi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze