Biegnij do ogrodu po te kwiaty i zrób sałatkę. Są chrupiące i słodkie w smaku
Kiedy za oknem robi się ciepło, warto sięgnąć po zdrowe i lekkie posiłki. Kolorowa, rześka sałatka świetnie sprawdzi się na kolację lub przekąskę. Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami, więc warto zadbać o odpowiednie podanie dania. Z pomocą przyjdą wtedy pyszne kwiaty.
21.05.2024 12:59
Jarmuż kojarzy się przede wszystkim z zielonymi liściami, dodawanymi do sałatek lub pieczonymi w formie chipsów. Szczęśliwi posiadacze przydomowego ogródka chętnie sieją go na swoich grządkach. Gdy zauważysz żółte kwiaty, od razu pobiegnij z koszyczkiem i zabierz je do domu. Ich smak świetnie urozmaici pyszną sałatkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kwiatami jarmużu
Jadalne kwiaty cieszą się coraz większą popularnością. Chociaż przy ich gramaturze ciężko mówić o zdrowotnych właściwościach, to ich rola jest zdecydowanie inna. Mają uatrakcyjnić danie i cieszyć oko. Świetnie sprawdzą się jako wykończenie pysznych sałatek lub makaronów, wprowadzając kolorowy akcent do dania.
Kwiaty jarmużu są niewielkie, ale niezwykle urocze. Mają delikatne żółte płatki, które swoim kształtem przypominają kwiaty brokułów. Jeśli masz w ogrodzie jarmuż, koniecznie spróbuj jego kwiatów.
Zobacz także
Składniki:
.
- 2 garście kwiatów jarmużu,
- 5 rzodkiewek,
- 1 awokado,
- 2 łyżki sezamu,
- garść orzechów nerkowca,
- 2-3 łyżki twarogu,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz,
- wędzona papryka.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj kwiaty jarmużu i osusz je papierowym ręcznikiem.
- Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżeczką miąższ. Pokrój miąższ awokado w kostkę i skrop go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
- Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni na złoty kolor.
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i wędzoną paprykę.
- W dużej misce wymieszaj kwiaty jarmużu, rzodkiewkę, awokado, orzechy nerkowca i twaróg.
- Dodaj przygotowany dressing i wymieszaj.
- Posyp sezamem.
Kolorowa, lekka sałatka jest już gotowa. Możesz przy niej eksperymentować i dorzucać inne warzywa, na przykład pomidorki koktajlowe czy podgotowane szparagi. Smacznego!