PrzepisSałatkiBiegnij do ogrodu po te kwiaty i zrób sałatkę. Są chrupiące i słodkie w smaku

Biegnij do ogrodu po te kwiaty i zrób sałatkę. Są chrupiące i słodkie w smaku

Sałatka z kwiatami  -  Pyszności
Sałatka z kwiatami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.05.2024 12:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy za oknem robi się ciepło, warto sięgnąć po zdrowe i lekkie posiłki. Kolorowa, rześka sałatka świetnie sprawdzi się na kolację lub przekąskę. Nie bez powodu mówi się, że jemy również oczami, więc warto zadbać o odpowiednie podanie dania. Z pomocą przyjdą wtedy pyszne kwiaty.

Jarmuż kojarzy się przede wszystkim z zielonymi liściami, dodawanymi do sałatek lub pieczonymi w formie chipsów. Szczęśliwi posiadacze przydomowego ogródka chętnie sieją go na swoich grządkach. Gdy zauważysz żółte kwiaty, od razu pobiegnij z koszyczkiem i zabierz je do domu. Ich smak świetnie urozmaici pyszną sałatkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kwiatami jarmużu

Jadalne kwiaty cieszą się coraz większą popularnością. Chociaż przy ich gramaturze ciężko mówić o zdrowotnych właściwościach, to ich rola jest zdecydowanie inna. Mają uatrakcyjnić danie i cieszyć oko. Świetnie sprawdzą się jako wykończenie pysznych sałatek lub makaronów, wprowadzając kolorowy akcent do dania.

Makaron z jarmużem - Pyszności
Makaron z jarmużem - Pyszności© Instagram | palmrosetable

Kwiaty jarmużu są niewielkie, ale niezwykle urocze. Mają delikatne żółte płatki, które swoim kształtem przypominają kwiaty brokułów. Jeśli masz w ogrodzie jarmuż, koniecznie spróbuj jego kwiatów.

Składniki:

.

  • 2 garście kwiatów jarmużu,
  • 5 rzodkiewek,
  • 1 awokado,
  • 2 łyżki sezamu,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 2-3 łyżki twarogu,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • wędzona papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj kwiaty jarmużu i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
  3. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżeczką miąższ. Pokrój miąższ awokado w kostkę i skrop go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
  4. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni na złoty kolor.
  5. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i wędzoną paprykę.
  6. W dużej misce wymieszaj kwiaty jarmużu, rzodkiewkę, awokado, orzechy nerkowca i twaróg.
  7. Dodaj przygotowany dressing i wymieszaj.
  8. Posyp sezamem.

Kolorowa, lekka sałatka jest już gotowa. Możesz przy niej eksperymentować i dorzucać inne warzywa, na przykład pomidorki koktajlowe czy podgotowane szparagi. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także