Jak wykorzystać kwiaty jadalne w kuchni - przepisy na dania z dodatkiem płatków róż, fiołków i innych kwiatów

Pierwsze skojarzenie z kwiatami, to z pewnością piękna ozdoba do domu i nie tylko i coś, co zawsze cieszy oczy. Okazuje się, że mają one również zastosowanie kulinarne. Mimo tego, że kwiaty jadalne wydają się pewnego rodzaju fanaberią, to były wykorzystywane już w czasach starożytności. Obecnie można znaleźć niezwykle ciekawe przepisy z kwiatami jadalnymi. Co możesz z nich przygotować i do czego wykorzystać?

ObrazekJadalne kwiaty - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Gdy weźmiesz pod uwagę jadalne kwiaty, to masz całkiem sporo możliwości wyboru. Nie każde płatki muszą być tylko i wyłącznie dekoracją, bo niektóre z nich można normalnie zjeść. Królują przede wszystkim w popularnych daniach kuchni włoskiej, indyjskiej, a coraz częściej również w polskiej. Oczywiście, niektóre kwiaty są trujące, ale te, które najczęściej stosuje się w kuchni, są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Można je dodać do deserów lub do dekoracji potraw. Urozmaicą smak i wygląd niemal każdego dania, które przygotowujesz.

Jakie kwiaty są jadalne?

Zanim poznasz kwiaty jadalne, miej świadomość, że są to zarówno kwiaty jadalne świeże, a także suszone kwiaty jadalne. Najczęściej wykorzystuje się je do dekoracji dań i deserów. Będą dobrą ozdobą tortów i ciast, świetnie komponują się też z daniami wytrawnymi. Są takie płatki, które mają niezwykły aromat ziołowy, jak i takie, które wyróżniają się pieprznym smakiem, czy wyróżniają się przyjemnym smakiem słodyczy lukrecji.

Obrazek
jadalne kwiaty - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zastanawiasz się, jakie kwiaty są jadalne, to wiedz, że do tych najpopularniejszych należą przede wszystkim: bratki, akacja, bergamotka, kwiaty dyni i cukinii, lawenda, jaśmin, magnolia, lipa, piwonia, nasturcja, róża, rumianek, stokrotki, słonecznik, szałwia, kwiaty wiśni oraz wrzosy. Możesz je samodzielnie zbierać lub kupić. W przypadku zbierania, musisz mieć pewność, że jadalne kwiaty pochodzą z pewnego źródła i nie wyrządzą więcej szkody niż pożytku.

Gdzie dostać i zbierać kwiaty jadalne świeże?

Jeśli ma być bezpiecznie i smacznie, to najlepiej będzie udać się do sklepu ze zdrową żywnością, który w swojej ofercie z pewnością ma suszone kwiaty jadalne. Zdarzają się i takie przypadki, że w ofercie znajdują się również kwiaty jadalne świeże. Co niektórzy decydują się na samodzielne zbieranie takich kwiatów, w takim przypadku warto jednak zachować pewną ostrożność i kierować się kilkoma ważnymi zasadami.

Podczas zbierania świeżych kwiatów jadalnych pamiętaj, by:

  • wybrać to pewne miejsce - np. własną działkę lub ekologiczną uprawę;
  • zrywane kwiaty były świeże i zdrowe
  • nie zbierać kwiatów, które rosną w pobliżu dróg;
  • podczas przewożenia kwiatów umieścić je w lnianym woreczku lub papierowej torebce;
  • jeśli chcesz cieszyć się nimi dłużej, możesz je zasuszyć;
  • pamiętaj, że kwiaty jadalne mają właściwości uczulające, dlatego ogranicz ich ilość przy pierwszym spożyciu;
  • spożywaj tylko płatki kwiatów - tak będzie bezpiecznie.

Kwiaty jadalne - co można z nich przygotować i do czego użyć?

Jadalne kwiaty to ciekawy i atrakcyjny składnik kulinarny, który można wykorzystać w wielu potrawach. Co prawda, służą one głównie dekoracji, ale jest też taka możliwość, by stworzyć z nich smaczny i zdrowy produkt, który zachwyci twoich domowników i gości. Jeśli pierwszy raz spróbujesz kwiatów jadalnych, to z pewnością często będziesz po nie sięgać. Każde danie z ich dodatkiem wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej.

Obrazek
Zbieranie jadalnych kwiatów - Pyszności; foto: Canva

Zastosowanie kwiatów jadalnych to m.in.:

  • dekoracja dań i deserów - kwiaty jadalne są idealne do ozdabiania potraw, nadając im estetyczny wygląd i kolor; można je dodawać do sałatek, deserów, napojów, koktajli czy tortów, aby nadać im oryginalny wygląd i wzbogacić wizualnie danie;
  • kwiatowe przetwory - można wykorzystać takie kwiaty do przygotowania przetworów, takich jak dżemy, syropy, miód kwiatowy czy ocet kwiatowy; dla przykładu wiaty lawendy, bzu czarnego, róży czy nagietka są popularne w tego rodzaju przetworach, nadając im charakterystyczny smak i aromat;
  • sałatki - kwiaty o delikatnym smaku i pięknym wyglądzie, takie jak płatki róży, niektóre odmiany niezapominajki czy kwiaty jaskra, mogą być dodawane do sałatek; nadadzą im subtelnego aromatu i kolorowych akcentów;
  • aromatyzowanie napojów - mogą posłużyć, jako dodatek do herbaty, lemoniady, czy rozmaitych koktajli;
  • kandyzowane kwiaty - można je kandyzować, co polega na pokryciu ich delikatną warstwą cukru; kandyzowane kwiaty mogą być używane jako dekoracja ciast, deserów, muffinek czy lody, nadając im elegancki i smakowity akcent;
  • dressingi i sosy - można je wykorzystać do przygotowywania sosów i dressingów, nadając im unikalny smak i wygląd; na przykład, kwiaty nagietka czy kwiaty dymki są często używane do przygotowywania dressingów do sałatek.

Pamiętaj, by przed spożyciem kwiatów jadalnych upewnić się, że pochodzą one z bezpiecznego dla spożycia źródła, nie są traktowane środkami chemicznymi, ani nie są trujące. Zawsze warto skonsultować się z ekspertem lub posiadać pewność co do identyfikacji kwiatów przed ich spożyciem.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku