Nie wszystkie kwiaty są jadalne. Sprawdź, zanim położysz na talerzu

Mówi się, że wszystko, co podane na talerzu w restauracji, można zjeść. Ale jak to zrobić, gdy kucharz postanowił ozdobić swoje danie kwiatami?! Prawdopodobnie nie zrobił tego przypadkowo; jadalne kwiaty stały się powszechnym elementem dekoracji. Wyglądają rzeczywiście pięknie, ale czy są przy okazji zdrowe? Wyjaśniamy.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Jeszcze nie tak dawno jadalne kwiaty były używane jedynie w drogich i prestiżowych restauracjach. Dzisiaj obserwujemy ich przyjęcie się właściwie na całym rynku gastronomicznym; od kuchni polskiej aż po japońską.

Obrazek
jadalne kwiaty - Pyszności; foto: Canva

Jednak nasza wrodzona podejrzliwość (a może po prostu taka, na jaką sobie rynek zasłużył) sprawiła, że postanowiliśmy nieco zbadać kwestię jadalnych kwiatów. Czy restauracje na pewno wiedzą, co podają? A może powinniśmy jedynie nacieszyć się ich widokiem na daniu, ale pominąć ich zjadanie? To wszystko wyjaśnimy w artykule.

Czy zjadać kwiaty, którymi ozdobione jest danie?

Być może na początku należałoby w ogóle zapytać o to, czy jadalne kwiaty są na pewno... jadalne. Takie gatunki rzeczywiście istnieją i powinniśmy je znać z obawy o to, że kogoś trochę poniosło, i zaserwowany nam obiad przyozdobił, dajmy na to, niejadalną chryzantemą.

Sprawę jadalnych kwiatów w sposób jasny i przejrzysty wyjaśniła Agnieszka Pocztarska, prowadząca na Instagramie popularny profil "czytamy etykiety". Instagramerka podsumowała kwiaty jadalne i te, których nie należy spożywać.

Obrazek
Jadalne kwiaty - Pyszności; foto: Facebook; konto: Czytamy etykiety

Kwiaty jadalne:

  • bratki
  • nagietki
  • ogóreczniki
  • nasturcje
  • stokrotki
  • róże
  • mniszki lekarskie
  • czarne bzy (po obróbce termicznej)

Kwiaty niejadalne:

  • groszek pnący
  • azalie
  • chryzantemy
  • konwalie
  • oleandry
  • różaneczniki
  • hortensje

Czy jadalne kwiaty są zdrowe?

Skoro Agnieszka Pocztarska w dosadny sposób przedstawiła te kwiaty, których nie można, i które można jeść, zastanówmy się jeszcze, czy na pewno warto. A może to, że nam nie zaszkodzą, nie oznacza od razu, że ich spożywanie niesie ze sobą jakieś prozdrowotne skutki?

Jak się okazuje, jadalne kwiaty są, poza tym, że piękne, to jeszcze zdrowe. Przede wszystkim zawierają pokaźną ilość flawonoidów, przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

Obecne w nich antyoksydanty wykazują też działania antynowotworowe. Ponadto spożywanie wymienionych kwiatów wspiera ogólną odporność organizmu, zwiększa przyswajalność niektórych minerałów, a także dostarcza nam dużo witaminy C. 

Zjadanie jadalnych kwiatów może przybrać róże formy; od przyrządzania sałatek z ich użyciem, poprzez dżemy z róży, aż po robienie z nich naparów. Niezależnie od wybranej opcji, możesz mieć pewność, że dostarczasz sobie za ich sprawą całą masę prozdrowotnych składników.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube z przepisem na mięsne szaszłyki w cieście. 

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie