Błędy, które zdarzają się nawet najlepszym kucharkom. Mizeria będzie gorzka i podejdzie wodą

Która to już mizeria w tym sezonie? Nawet nie liczymy. Ta sałatka do letnich dań pasuje doskonale i robimy ją naprawdę często. Jednak to nie oznacza, że udaje się zawsze ustrzec przed małymi wpadkami. Gorzkawy smak mizerii? Ogórki pływają w wodzie? Podpowiadamy, jak tego uniknąć.

Mizeria to ulubiona sałatka z ogórków. Mizeria to ulubiona sałatka z ogórków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Dorota Gepert

W składzie ogórków jest przede wszystkim woda. Dlatego tak dobrze nawadniają i tak chętnie sięgamy po nie podczas upałów. Po prostu pomagają gasić pragnienie i ochładzają. Z tego też powodu, gdy pytamy jaką sałatkę zrobić na obiad, najczęściej słyszymy krótką i zdecydowaną odpowiedź - "mizerię". Wszystko świetnie, tylko jak ją przygotować, by nie była gorzka czy wodnista.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Bez grama goryczki

Ogórki zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Jednym z nich jest potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Te warzywa mają też kukurbitacyny, czyli substancje, które chronią przed rozwojem raka. Im właśnie te warzywa zawdzięczają charakterystyczny gorzki posmak. Dotyczy to przede wszystkim ogórków gruntowych, w mniejszym stopniu tych szklarniowych.

Kukurbitacyny mają za zadanie odstraszyć szkodniki. Gromadzą się głównie w liściach, łodygach i korzeniach, ale przenikają również do samego ogórka. Dostają się tam od strony łodygi, dlatego najwięcej goryczy znajduje się w tych najbardziej zielonych częściach ogórka, czyli u nasady. Co zrobić, by ogórek nie miał goryczki?

  • Obieraj ogórka od strony jaśniejszej w kierunku ciemniejszej. W ten sposób nie rozprowadzisz gorzkich substancji po całości.
  • Po każdym przeciągnięciu obieraczką czy nożem po ogórku, płucz go pod bieżącą wodą.

Ani śladu wody

Po obraniu i pokrojeniu ogórków na plasterki posól je i odstaw na kilka minut. Przykryj je, a potem lekko obciąż, wtedy wszystko pójdzie sprawniej. Ogórki stracą nadmiar wody. Dopiero po jej odlaniu dodaj śmietanę czy jogurt. Jeśli masz mniej czasu, po prostu posól mizerię na sam koniec, tuż przed podaniem. Wtedy ogórki będą jędrne i nie podejdą wodą.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości