PoradyBłędy, które zdarzają się nawet najlepszym kucharkom. Mizeria będzie gorzka i podejdzie wodą

Błędy, które zdarzają się nawet najlepszym kucharkom. Mizeria będzie gorzka i podejdzie wodą

Mizeria to ulubiona sałatka z ogórków.
Mizeria to ulubiona sałatka z ogórków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO

05.06.2024 17:57, aktual.: 05.06.2024 18:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Która to już mizeria w tym sezonie? Nawet nie liczymy. Ta sałatka do letnich dań pasuje doskonale i robimy ją naprawdę często. Jednak to nie oznacza, że udaje się zawsze ustrzec przed małymi wpadkami. Gorzkawy smak mizerii? Ogórki pływają w wodzie? Podpowiadamy, jak tego uniknąć.

W składzie ogórków jest przede wszystkim woda. Dlatego tak dobrze nawadniają i tak chętnie sięgamy po nie podczas upałów. Po prostu pomagają gasić pragnienie i ochładzają. Z tego też powodu, gdy pytamy jaką sałatkę zrobić na obiad, najczęściej słyszymy krótką i zdecydowaną odpowiedź - "mizerię". Wszystko świetnie, tylko jak ją przygotować, by nie była gorzka czy wodnista.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez grama goryczki

Ogórki zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Jednym z nich jest potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Te warzywa mają też kukurbitacyny, czyli substancje, które chronią przed rozwojem raka. Im właśnie te warzywa zawdzięczają charakterystyczny gorzki posmak. Dotyczy to przede wszystkim ogórków gruntowych, w mniejszym stopniu tych szklarniowych.

Kukurbitacyny mają za zadanie odstraszyć szkodniki. Gromadzą się głównie w liściach, łodygach i korzeniach, ale przenikają również do samego ogórka. Dostają się tam od strony łodygi, dlatego najwięcej goryczy znajduje się w tych najbardziej zielonych częściach ogórka, czyli u nasady. Co zrobić, by ogórek nie miał goryczki?

  • Obieraj ogórka od strony jaśniejszej w kierunku ciemniejszej. W ten sposób nie rozprowadzisz gorzkich substancji po całości.
  • Po każdym przeciągnięciu obieraczką czy nożem po ogórku, płucz go pod bieżącą wodą.

Ani śladu wody

Po obraniu i pokrojeniu ogórków na plasterki posól je i odstaw na kilka minut. Przykryj je, a potem lekko obciąż, wtedy wszystko pójdzie sprawniej. Ogórki stracą nadmiar wody. Dopiero po jej odlaniu dodaj śmietanę czy jogurt. Jeśli masz mniej czasu, po prostu posól mizerię na sam koniec, tuż przed podaniem. Wtedy ogórki będą jędrne i nie podejdą wodą.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także