Błędy, które zdarzają się nawet najlepszym kucharkom. Mizeria będzie gorzka i podejdzie wodą

Która to już mizeria w tym sezonie? Nawet nie liczymy. Ta sałatka do letnich dań pasuje doskonale i robimy ją naprawdę często. Jednak to nie oznacza, że udaje się zawsze ustrzec przed małymi wpadkami. Gorzkawy smak mizerii? Ogórki pływają w wodzie? Podpowiadamy, jak tego uniknąć.

Mizeria to ulubiona sałatka z ogórków. Mizeria to ulubiona sałatka z ogórków.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
Dorota Gepert

W składzie ogórków jest przede wszystkim woda. Dlatego tak dobrze nawadniają i tak chętnie sięgamy po nie podczas upałów. Po prostu pomagają gasić pragnienie i ochładzają. Z tego też powodu, gdy pytamy jaką sałatkę zrobić na obiad, najczęściej słyszymy krótką i zdecydowaną odpowiedź - "mizerię". Wszystko świetnie, tylko jak ją przygotować, by nie była gorzka czy wodnista.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Bez grama goryczki

Ogórki zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Jednym z nich jest potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Te warzywa mają też kukurbitacyny, czyli substancje, które chronią przed rozwojem raka. Im właśnie te warzywa zawdzięczają charakterystyczny gorzki posmak. Dotyczy to przede wszystkim ogórków gruntowych, w mniejszym stopniu tych szklarniowych.

Kukurbitacyny mają za zadanie odstraszyć szkodniki. Gromadzą się głównie w liściach, łodygach i korzeniach, ale przenikają również do samego ogórka. Dostają się tam od strony łodygi, dlatego najwięcej goryczy znajduje się w tych najbardziej zielonych częściach ogórka, czyli u nasady. Co zrobić, by ogórek nie miał goryczki?

  • Obieraj ogórka od strony jaśniejszej w kierunku ciemniejszej. W ten sposób nie rozprowadzisz gorzkich substancji po całości.
  • Po każdym przeciągnięciu obieraczką czy nożem po ogórku, płucz go pod bieżącą wodą.

Ani śladu wody

Po obraniu i pokrojeniu ogórków na plasterki posól je i odstaw na kilka minut. Przykryj je, a potem lekko obciąż, wtedy wszystko pójdzie sprawniej. Ogórki stracą nadmiar wody. Dopiero po jej odlaniu dodaj śmietanę czy jogurt. Jeśli masz mniej czasu, po prostu posól mizerię na sam koniec, tuż przed podaniem. Wtedy ogórki będą jędrne i nie podejdą wodą.

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość