Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Seler to jedno z najmniej docenianych warzyw w Polsce. W wielu domach ląduje jedynie w garnku na rosół, a potem w śmietniku. Jednak wystarczy kilka prostych dodatków, by seler zachował ładny kolor i nabrał wyjątkowego smaku. W tej prostej surówce smakuje lepiej od marchewki.
Dietetycy coraz częściej apelują o większy udział surowych warzyw i owoców w diecie. W nieprzetworzonej postaci zawierają najwięcej witamin, minerałów i antyoksydantów, które budują naturalną odporność organizmu. Spożywany na surowo seler dostarcza dużej ilości błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i pomaga w wyregulowaniu cyklu wypróżnień. Dzięki obecności fosforu i wapnia dba o zdrowie kości, a przy tym pomaga łagodzić objawy stresu.
Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania
Przepis na prostą surówkę z selera
Surowy seler doskonale komponuje się w surówkach z kremowym sosem na bazie śmietany lub gęstego jogurtu (wersja light). Lubi dodatek słodkich owoców i orzechów. Możesz wymieszać go z jabłkiem, winogronami lub rodzynkami. Pamiętaj o skropieniu sokiem z cytryny od razu po starciu, inaczej szybko straci jasny kolor.
Składniki:
- 1 seler,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Seler i jabłko obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.
- Od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Dodaj posiekane orzechy, jogurt grecki i wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.