Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek

Seler to jedno z najmniej docenianych warzyw w Polsce. W wielu domach ląduje jedynie w garnku na rosół, a potem w śmietniku. Jednak wystarczy kilka prostych dodatków, by seler zachował ładny kolor i nabrał wyjątkowego smaku. W tej prostej surówce smakuje lepiej od marchewki.

Wystarczy 5 minut, aby przygotować pyszną surówkę do obiaduWystarczy 5 minut, aby przygotować pyszną surówkę do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dietetycy coraz częściej apelują o większy udział surowych warzyw i owoców w diecie. W nieprzetworzonej postaci zawierają najwięcej witamin, minerałów i antyoksydantów, które budują naturalną odporność organizmu. Spożywany na surowo seler dostarcza dużej ilości błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i pomaga w wyregulowaniu cyklu wypróżnień. Dzięki obecności fosforu i wapnia dba o zdrowie kości, a przy tym pomaga łagodzić objawy stresu.

Kolorowa pizza na kalafiorowym spodzie. Lżejsza wersja bez wyrabiania i czekania

Przepis na prostą surówkę z selera

Surowy seler doskonale komponuje się w surówkach z kremowym sosem na bazie śmietany lub gęstego jogurtu (wersja light). Lubi dodatek słodkich owoców i orzechów. Możesz wymieszać go z jabłkiem, winogronami lub rodzynkami. Pamiętaj o skropieniu sokiem z cytryny od razu po starciu, inaczej szybko straci jasny kolor.

Składniki:

  • 1 seler,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Seler i jabłko obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubszych oczkach.
  2. Od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Dodaj posiekane orzechy, jogurt grecki i wymieszaj.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni