Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty

U mnie w domu na zieloną surówkę do obiadu już nikt nie patrzy z niesmakiem. Odkąd dowiedziałam się, jak pozbawić jarmuż goryczki, karbowane liście na stałe zadomowiły się w naszej diecie. Pyszną surówkę zrobisz w 5 minut.

Zielona surówka pełna łatwo przyswajalnego żelazaZielona surówka pełna łatwo przyswajalnego żelaza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jarmuż to cenne źródło żelaza roślinnego, które organizm przyswaja o wiele lepiej niż ze szpinaku. To dlatego, że karbowane liście zawierają mniej szczawianów ograniczających wchłanianie minerałów i więcej witaminy C, która zwiększa przyswajanie tego pierwiastka. Dodatek soku z cytryny wzmacnia ten efekt, czyniąc z niepozornej surówki do obiadu wyjątkowo wartościowy element codziennej diety.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Jak przygotować jarmuż na surówkę?

Liście możesz delikatnie zblanszować, to znaczy wrzucić na 2 minuty do wrzątku i przepłukać zimną wodą, ale o wiele lepszy efekt osiągniesz poprzez masowanie. Jednak wcześniej dokładnie je umyj i odetnij z nich twarde łodygi oraz grubsze nerwy. Tak przygotowane liście przełóż do dużej miski, posyp niewielką ilością soli i skrop sokiem z cytryny. Ugniataj dłońmi jak poszatkowaną świeżą kapustę do czasu, aż liście zmiękną i zmienią kolor na ciemnozielony. W ten sposób jarmuż zachowa wszystkie wartości odżywcze, a jednocześnie nabierze przyjemnej tekstury i  delikatnego smaku.

Przepis na surówkę z jarmużem

Do surówki możesz dodać jabłko lub zielony ogórek. Zamiast nasion słonecznika sprawdzą się orzechy piniowe lub włoskie.

Składniki:

  • 150 g jarmużu (po usunięciu twardych łodyg),
  • pół łyżeczki soli,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 marchewki,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka nasion sezamu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Liście jarmużu opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Odetnij twarde łodygi i zetnij grubsze nerwy.
  2. Przełóż do miski, posyp solą i skrop sokiem z cytryny. Wymasuj dłońmi przez 2–3 minuty.
  3. Następnie dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, ziarna słonecznika i nasiona sezamu.
  4. Całość polej oliwą, dodaj łyżeczkę miodu i wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć