Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
U mnie w domu na zieloną surówkę do obiadu już nikt nie patrzy z niesmakiem. Odkąd dowiedziałam się, jak pozbawić jarmuż goryczki, karbowane liście na stałe zadomowiły się w naszej diecie. Pyszną surówkę zrobisz w 5 minut.
Jarmuż to cenne źródło żelaza roślinnego, które organizm przyswaja o wiele lepiej niż ze szpinaku. To dlatego, że karbowane liście zawierają mniej szczawianów ograniczających wchłanianie minerałów i więcej witaminy C, która zwiększa przyswajanie tego pierwiastka. Dodatek soku z cytryny wzmacnia ten efekt, czyniąc z niepozornej surówki do obiadu wyjątkowo wartościowy element codziennej diety.
Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka
Jak przygotować jarmuż na surówkę?
Liście możesz delikatnie zblanszować, to znaczy wrzucić na 2 minuty do wrzątku i przepłukać zimną wodą, ale o wiele lepszy efekt osiągniesz poprzez masowanie. Jednak wcześniej dokładnie je umyj i odetnij z nich twarde łodygi oraz grubsze nerwy. Tak przygotowane liście przełóż do dużej miski, posyp niewielką ilością soli i skrop sokiem z cytryny. Ugniataj dłońmi jak poszatkowaną świeżą kapustę do czasu, aż liście zmiękną i zmienią kolor na ciemnozielony. W ten sposób jarmuż zachowa wszystkie wartości odżywcze, a jednocześnie nabierze przyjemnej tekstury i delikatnego smaku.
Przepis na surówkę z jarmużem
Do surówki możesz dodać jabłko lub zielony ogórek. Zamiast nasion słonecznika sprawdzą się orzechy piniowe lub włoskie.
Składniki:
- 150 g jarmużu (po usunięciu twardych łodyg),
- pół łyżeczki soli,
- sok z połówki cytryny,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 1 łyżka nasion sezamu,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Liście jarmużu opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Odetnij twarde łodygi i zetnij grubsze nerwy.
- Przełóż do miski, posyp solą i skrop sokiem z cytryny. Wymasuj dłońmi przez 2–3 minuty.
- Następnie dodaj startą na grubych oczkach marchewkę, ziarna słonecznika i nasiona sezamu.
- Całość polej oliwą, dodaj łyżeczkę miodu i wymieszaj.