Portugalczycy przepadają za tą zupą. Zielone listki robią robotę

Portugalska kuchnia to nie tylko owoce morza, grillowane sardynki czy uwielbiane pastéis de nata. Warto spróbować też pysznej zupy caldo verde, czyli zielonego bulionu z chorizo i jarmużem.

Caldo verde z jarmużemCaldo verde z jarmużem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Caldo verde to proste, rustykalne danie, które podbija serca nie tylko Portugalczyków. Wywodzi się z kuchni ubogich, gdzie ziemniaki i jarmuż były podstawą żywienia. Z czasem, w bogatszej wersji, dołączyła do tego pikantna kiełbaska chorizo.

Dziś caldo verde to symbol narodowej tradycji. Podaje się go na rodzinnych uroczystościach, weselach, festynach, a nawet jako sycący posiłek na kolację lub po prostu rozgrzewającą przekąskę. To dowód na to, że prawdziwa przyjemność kulinarna często kryje się w najprostszych daniach. Ta portugalska zupa rozgrzewa, syci i zaskakuje głębią smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Portugalska zupa caldo verde

Bazę zupy stanowi aksamitny krem z ziemniaków i cebuli. Prawdziwą gwiazdą są jednak cienko pokrojone liście kapusty galicyjskiej lub naszego rodzimego jarmużu. Całość doprawia się oliwą z oliwek, czosnkiem, a na sam koniec dodaje się plasterki pikantnej, hiszpańskiej kiełbasy chorizo, która "robi robotę", nadając potrawie dymny i wyrazisty akcent.

Portugalska zupa caldo verde - Pyszności
Portugalska zupa caldo verde - Pyszności © Canva | Werner Amanda

Caldo Verde to dowód na to, że prawdziwa przyjemność kulinarna często kryje się w najprostszych daniach. Ta portugalska zupa rozgrzewa, syci i zaskakuje głębią smaku.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 200 g świeżego jarmużu,
  • 100 g kiełbasy chorizo,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty.
  2. Zalej wszystko wodą lub bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą bardzo miękkie (zajmie to około 20-25 minut).
  3. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zawartość garnka na gładki, jednolity krem.
  4. Jarmuż umyj, osusz i bardzo cienko pokrój (najlepiej w paski o grubości 1-2 mm). Wrzuć go do gotującego się kremu, doprowadź do wrzenia i gotuj przez zaledwie 3-5 minut, aż listki zmiękną, ale zachowają swój intensywnie zielony kolor.
  5. Kiełbasę chorizo pokrój w cienkie plasterki, a następnie obsmaż na suchej patelni, aż się zarumieni i puści tłuszcz. Dodaj do zupy. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.

Podawaj zupę gorącą, z plasterkami chorizo na wierzchu i odrobiną świeżej oliwy z oliwek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają