Kremowa zupa z krewetkami. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką

Zupa z krewetek, która przenosi prosto do serca Luizjany, to aromatyczne, pikantne i rozgrzewające danie pełne charakteru. Inspirowana kuchnią południowych Stanów Zjednoczonych, łączy w sobie soczystość owoców morza, słodycz kukurydzy i intensywność przypraw, które nadają jej niepowtarzalny smak. To potrawa, która już od pierwszej łyżki przenosi myślami do Nowego Orleanu, czyli miasta, w którym muzyka jazzowa miesza się z zapachem krewetek, ostrych papryczek i świeżych ziół.
Zupa z krewetkamiWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstawą są krewetki, czyli lekkie, a jednocześnie bogate w pełnowartościowe białko i kwasy omega-3, które wspierają serce i mózg. W połączeniu z papryką, cebulą i porem tworzą bazę pełną witamin i antyoksydantów, a kukurydza dodaje całości delikatną słodycz i przyjemną chrupkość. Ostrości nadaje papryczka chilli, która przełamuje smak warzyw i podbija wyraz całej zupy.

Wyjątkowego aromatu dostarczają świeże zioła, takie jak natka pietruszki i kolendra, które wnoszą lekkość i świeżość oraz równoważą pikantny charakter potrawy. Wszystko podsmażone na maśle klarowanym nabiera smak, dzięki któremu ta zupa nie jest jedynie lekką przystawką, ale pełnowartościowym, sycącym posiłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Możesz podać ją na kilka sposobów, np. z chrupiącą bagietką, która idealnie wchłania gęsty wywar, z ryżem dla bardziej klasycznego, południowego klimatu, albo po prostu samą, w formie rozgrzewającego dania na chłodniejszy dzień.

To kulinarna podróż, w której każdy składnik ma swoje znaczenie, a całość tworzy smak nie do podrobienia. Jeśli chcesz poczuć atmosferę Luizjany bez wychodzenia z domu, ta zupa jest najlepszym sposobem, by się tam przenieść. Jak zrobić pikantną zupę z krewetkami? Poznaj prosty przepis.

Przepis na luizjańską zupę z krewetek

Składniki:

  • 1 szklanka krewetek,
  • 1/2 pora,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • natka pietruszki,
  • kolendra,
  • sól, pieprz.
Luizjańska zupa z krewetek przepis
Dodaj kukurydzę i dopraw

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pora oczyść (odetnij koniec z korzeniami oraz zdejmij pierwszą warstwę liści), umyj oraz osusz i drobno pokrój. Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę (usuń niejadalne części). Papryczkę chilli umyj, osusz i pokrój w plasterki. 
  2. Masło rozgrzej i rozprowadź w rondelku. Po chwili wrzuć cebulę, pora, paprykę i papryczkę chilli. Dopraw do smaku kolendrą.
  3. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj krewetki i wlej wodę. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby była w proporcji około 4:1 (woda: pozostałe składniki).
  4. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 10 min. 
  5. Pod koniec dodaj kukurydzę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Wyłóż na talerz i opcjonalnie posyp posiekaną pietruszką.
Luizjańska zupa z krewetek przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat