Kremowa zupa z krewetkami. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką

Zupa z krewetek, która przenosi prosto do serca Luizjany, to aromatyczne, pikantne i rozgrzewające danie pełne charakteru. Inspirowana kuchnią południowych Stanów Zjednoczonych, łączy w sobie soczystość owoców morza, słodycz kukurydzy i intensywność przypraw, które nadają jej niepowtarzalny smak. To potrawa, która już od pierwszej łyżki przenosi myślami do Nowego Orleanu, czyli miasta, w którym muzyka jazzowa miesza się z zapachem krewetek, ostrych papryczek i świeżych ziół.
Zupa z krewetkamiWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstawą są krewetki, czyli lekkie, a jednocześnie bogate w pełnowartościowe białko i kwasy omega-3, które wspierają serce i mózg. W połączeniu z papryką, cebulą i porem tworzą bazę pełną witamin i antyoksydantów, a kukurydza dodaje całości delikatną słodycz i przyjemną chrupkość. Ostrości nadaje papryczka chilli, która przełamuje smak warzyw i podbija wyraz całej zupy.

Wyjątkowego aromatu dostarczają świeże zioła, takie jak natka pietruszki i kolendra, które wnoszą lekkość i świeżość oraz równoważą pikantny charakter potrawy. Wszystko podsmażone na maśle klarowanym nabiera smak, dzięki któremu ta zupa nie jest jedynie lekką przystawką, ale pełnowartościowym, sycącym posiłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Możesz podać ją na kilka sposobów, np. z chrupiącą bagietką, która idealnie wchłania gęsty wywar, z ryżem dla bardziej klasycznego, południowego klimatu, albo po prostu samą, w formie rozgrzewającego dania na chłodniejszy dzień.

To kulinarna podróż, w której każdy składnik ma swoje znaczenie, a całość tworzy smak nie do podrobienia. Jeśli chcesz poczuć atmosferę Luizjany bez wychodzenia z domu, ta zupa jest najlepszym sposobem, by się tam przenieść. Jak zrobić pikantną zupę z krewetkami? Poznaj prosty przepis.

Przepis na luizjańską zupę z krewetek

Składniki:

  • 1 szklanka krewetek,
  • 1/2 pora,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • natka pietruszki,
  • kolendra,
  • sól, pieprz.
Luizjańska zupa z krewetek przepis
Dodaj kukurydzę i dopraw

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pora oczyść (odetnij koniec z korzeniami oraz zdejmij pierwszą warstwę liści), umyj oraz osusz i drobno pokrój. Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę (usuń niejadalne części). Papryczkę chilli umyj, osusz i pokrój w plasterki. 
  2. Masło rozgrzej i rozprowadź w rondelku. Po chwili wrzuć cebulę, pora, paprykę i papryczkę chilli. Dopraw do smaku kolendrą.
  3. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj krewetki i wlej wodę. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby była w proporcji około 4:1 (woda: pozostałe składniki).
  4. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 10 min. 
  5. Pod koniec dodaj kukurydzę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Wyłóż na talerz i opcjonalnie posyp posiekaną pietruszką.
Luizjańska zupa z krewetek przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇