Nasi przodkowie gotowali częściej niż rosół, a dziś nikt już nie zna. Taką zupą zajadali się chłopi i bogacze

Jak dobrze, że jest człowiek, który przypomina zapomniane smaki kuchni średniowiecznej i staropolskiej. W jednym z ostatnich materiałów na YouTubie Zakuty Łeb opowiada o zupie, którą gotowano w XIV wieku w kociołku zawieszonym nad paleniskiem. W środku znajdują się tylko trzy podstawowe warzywa.

Zakuty Łeb przypomina przepis na średniowieczną zupęZakuty Łeb przypomina przepis na średniowieczną zupę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Kuchnia średniowieczna w dużej mierze opierała się na potrawach jednogarnkowych, w których najczęściej znajdowało się to, czym obrodziło pole. Tego typu dania nosiły jedną zbiorczą nazwę "potaź" – jest to termin pochodzący z języka francuskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza posiłek przygotowany w jednym garnku. Jedną z najprostszych potraw tego typu była potaź z kapusty. Zakuty Łeb przypomina, jak się ją robi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa sofojka - kapuściany hit na obiad

Co jadano w średniowieczu na ziemiach polskich?

Kuchnia w okresie od V do XVI wieku w wyraźny sposób ukazywała różnice społeczne. Zwłaszcza w późnym średniowieczu podziały były coraz bardziej odczuwalne, a żołądki zamożnych – wypełnione o wiele bardziej pożywnymi kąskami. Rodziny pochodzące z niższych warstw społecznych żywiły się przede wszystkim zbożem i warzywami, chyba że udało się na dziko upolować jakąś zwierzynę lub ukraść z pańskiego stołu. Mięso było dostępne tylko dla najbogatszych.

Jeśli chcesz zasmakować dawnej kuchni, przygotuj potaź tak, jak proponuje Zakuty Łeb, autor ciekawostek na ten temat średniowiecznych zwyczajów kulinarnych. W przepisie z przymrużeniem oka zaznacza, że do przygotowania potrawy możemy użyć "oliwy – popularnej na południu Europy, smalcu – stosowanego w naszym regionie, masła – jeśli chcemy poczuć się jak szlachta".

Przepis na potaź z kapusty

Zakuty Łeb odtwarza przepis pochodzący z książki "The Forme of Cury" z 1390 roku, autorstwa nadwornego kucharza króla Anglii Ryszarda II.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • bulion mięsny lub warzywny,
  • sól,
  • opcjonalnie inne przyprawy według uznania,
  • tłuszcz do smażenia, na przykład olej, smalec lub masło.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i pora obierz z zewnętrznych liście, cebulę obierz z łupiny.
  2. W garnku z grubym dnem, na wybranym tłuszczu podsmaż pokrojoną w pióra cebulę.
  3. Gdy się zeszkli, dodaj poszatkowaną kapustę i pokrojonego w krążki pora.
  4. Zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 30 minut – do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Na koniec dopraw solą oraz wybranymi przyprawami.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje