Alternatywa dla ziemniaczanej niezdrowej przekąski, czyli chipsy z jarmużu. Świetny dodatek do filmu
W telewizji ekscytujący mecz piłki nożnej albo dobry film. Kto w takim momencie nie ma ochoty na jakąś chrupiącą przekąskę? Do seansu często decydujemy się na niezdrowe ziemniaczane wyroby. Warto zmienić ten nawyk. Sprawdź przepis na wyjątkowo dobre chipsy z jarmużu, a twoje zdrowie samo ci podziękuje.
03.12.2022 13:05
Klasyczne chipsy to dalej najbardziej popularna przekąska, na jaką decydujemy się podczas wieczornych nasiadówek, seansów filmowych czy rodzinnego grania w planszówki. To bardzo zły zwyczaj, bo chipsy ziemniaczane to jedne z najbardziej niezdrowych produktów, jaki oferuje nam rynek.
Nie jesteśmy jednak święci. Wiemy, że skrojenie owoców czy chrupanie słupków z marchewki nie zawsze jest tym, na co mamy w takich momentach ochotę. Bądźmy więc racjonalni i poszukajmy zdrowszej alternatywny dla chipsów ziemniaczanych, która jednocześnie będzie równie chrupiąca, a nawet słona.
Pozostańmy więc przy chipsach, ale nie tych klasycznych. Chipsy z jarmużu to możliwość na nabranie zdrowszych nawyków, a ponadto są po prostu bardzo smaczne. Sprawdzą się więc idealnie jako przekąska na spokojne wieczory, a kto wie? Może i dzieci je polubią, a postać chipsów przekona je do niebywale zdrowego jarmużu?
Jarmuż - właściwości zdrowotne
Czemu warto wprowadzać w codzienny, żywieniowy etos produkty takie jak jarmuż? Po pierwsze jest to warzywo niskokaloryczne, co na tle przyspieszającego zjawiska nadwagi u dzieci, prezentuje się doskonale.
Jarmuż jest też świetnym źródłem pierwiastków takich jak żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Zawiera duże pokłady witaminy K, co jest skrajnie rzadkie w przypadku warzyw.
Ponadto wraz z jarmużem dostarczamy sobie sulforafan, potężny antyoksydant o działaniu antynowotworowym.
Chipsy z jarmużu
Składniki:
kilka liści jarmużu
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta chilli
1 łyżka płatków drożdżowych
suszony kminek
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Jarmuż najpierw umyj i osusz. Następnie porwij listki w kawałki i włóż do miski.
Skropl je oliwą, dodaj płatki drożdżowe i przyprawy: sól, słodką paprykę, kminek i chilli. Całość wymieszaj tak, żeby składniki były równomiernie rozprowadzone.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wysyp na nią przygotowany jarmuż.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Piecz jarmuż około 5 minut. Kontroluj kolor liści - tak, żeby nie zrobiły się brązowe. Następnie wyjmij blachę i pozostaw jarmuż do wystygnięcia.
Chipsy z jarmużu już gotowe, to może teraz inna przekąska? Sprawdź ten przepis na ciasteczka - prosto z naszego kanału na YouTube.