Alternatywa dla ziemniaczanej niezdrowej przekąski, czyli chipsy z jarmużu. Świetny dodatek do filmu

W telewizji ekscytujący mecz piłki nożnej albo dobry film. Kto w takim momencie nie ma ochoty na jakąś chrupiącą przekąskę? Do seansu często decydujemy się na niezdrowe ziemniaczane wyroby. Warto zmienić ten nawyk. Sprawdź przepis na wyjątkowo dobre chipsy z jarmużu, a twoje zdrowie samo ci podziękuje. 

ObrazekUkładanie jarmużu na blaszce do pieczenia - Pyszności; foto: Canva

Klasyczne chipsy to dalej najbardziej popularna przekąska, na jaką decydujemy się podczas wieczornych nasiadówek, seansów filmowych czy rodzinnego grania w planszówki. To bardzo zły zwyczaj, bo chipsy ziemniaczane to jedne z najbardziej niezdrowych produktów, jaki oferuje nam rynek.

Nie jesteśmy jednak święci. Wiemy, że skrojenie owoców czy chrupanie słupków z marchewki nie zawsze jest tym, na co mamy w takich momentach ochotę. Bądźmy więc racjonalni i poszukajmy zdrowszej alternatywny dla chipsów ziemniaczanych, która jednocześnie będzie równie chrupiąca, a nawet słona.

Pozostańmy więc przy chipsach, ale nie tych klasycznych. Chipsy z jarmużu to możliwość na nabranie zdrowszych nawyków, a ponadto są po prostu bardzo smaczne. Sprawdzą się więc idealnie jako przekąska na spokojne wieczory, a kto wie? Może i dzieci je polubią, a postać chipsów przekona je do niebywale zdrowego jarmużu?

Obrazek
Liście jarmużu - Pyszności; foto: Canva

Jarmuż - właściwości zdrowotne

Czemu warto wprowadzać w codzienny, żywieniowy etos produkty takie jak jarmuż? Po pierwsze jest to warzywo niskokaloryczne, co na tle przyspieszającego zjawiska nadwagi u dzieci, prezentuje się doskonale.

Jarmuż jest też świetnym źródłem pierwiastków takich jak żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Zawiera duże pokłady witaminy K, co jest skrajnie rzadkie w przypadku warzyw.

Ponadto wraz z jarmużem dostarczamy sobie sulforafan, potężny antyoksydant o działaniu antynowotworowym.

Chipsy z jarmużu

Składniki:

kilka liści jarmużu

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta chilli

1 łyżka płatków drożdżowych

suszony kminek

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Obrazek
Chipsy z jarmużu - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Jarmuż najpierw umyj i osusz. Następnie porwij listki w kawałki i włóż do miski.

Skropl je oliwą, dodaj płatki drożdżowe i przyprawy: sól, słodką paprykę, kminek i chilli. Całość wymieszaj tak, żeby składniki były równomiernie rozprowadzone.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wysyp na nią przygotowany jarmuż.

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Piecz jarmuż około 5 minut. Kontroluj kolor liści - tak, żeby nie zrobiły się brązowe. Następnie wyjmij blachę i pozostaw jarmuż do wystygnięcia.

Chipsy z jarmużu już gotowe, to może teraz inna przekąska? Sprawdź ten przepis na ciasteczka - prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej