WAŻNE
TERAZ

Tusk: ustalono odpowiedzialnych za dywersje

Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka

To najlepszy dodatek do kanapek, bijący na głowę wszystkie wędliny z marketu. Prosta roladka drobiowa świetnie sprawdzi się na śniadanie.

Pieczone mięso na kanapkiPieczone mięso na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Regały pełne paczkowanych szynk, pasztetów i plastrów drobiowych często budzą więcej wątpliwości niż apetytu. Czytanie składów staje się koszmarem: fosforany, konserwanty, glutaminian sodu, a do tego minimalna zawartość mięsa. Z drugiej strony chęć na kanapkę z mięsną wkładką bywa naprawdę silna. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na prostą roladkę drobiową.

Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Roladka drobiowa na kanapki

Rolada drobiowa, najczęściej przygotowywana z piersi indyka lub kurczaka, to mój sposób na to, by zjeść coś pysznego i zdrowego. Robiąc samodzielnie kanapkową wędlinę, kontrolujemy zarówno jakość, jak i sam smak. Dzięki temu mięso jest odpowiednio doprawione, pożywne, zdrowe i przede wszystkim pyszne. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, szybką przekąskę czy nawet w roli przystawki na rodzinnym spotkaniu i imprezie ze znajomymi.

Używamy tutaj tylko mięsa, warzyw i przypraw. Koniec z dodatkiem wody, skrobi czy chemicznych stabilizatorów. To idealne pole do popisu dla kulinarnej fantazji, bo możesz nafaszerować ją dodatkowo grzybami, suszonymi pomidorami czy pieczarkami. W moim domu króluje jednak prosty, czosnkowy farsz.

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś kurczaka lub pierś z indyka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ułóż pierś na desce i przetnij ją wzdłuż, tak aby rozwinęła się w jeden duży, cienki płat.
  2. Płat mięsa przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj w małej misce z miękkim masłem, natką pietruszki, tymiankiem, solą oraz pieprzem.
  4. Rozbite mięso posmaruj z obu stron oliwą, a następnie posyp równomiernie solą, pieprzem i słodką papryką.
  5. Masło czosnkowe rozsmaruj równomiernie po wewnętrznej stronie płata mięsa.
  6. Zacznij ciasno zwijać mięso od krótszego boku, tworząc zgrabną roladę.
  7. Roladę owiń ciasno sznurkiem kuchennym, aby utrzymała kształt podczas pieczenia.
  8. Przełóż do żaroodpornego naczynia lub włóż do rękawa do pieczenia.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut, w zależności od grubości rolady.
  10. Upieczoną roladę wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia najlepiej na kilka godzin lub całą noc w lodówce. Dzięki temu nie rozpadnie się podczas krojenia.
  11. Po tym czasie usuń sznurek.

Roladę pokrój w cienkie plastry i podawaj na kanapkach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Na śniadanie robię zieloną jajecznicę. Energii starcza mi do obiadu
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Jesienią dodaję do krupniku. Jest 1000x smaczniejszy niż tradycyjny
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Ten bułgarski przysmak to hit na każdej imprezie. Sprawdzi się na andrzejki jak ulał
Ten bułgarski przysmak to hit na każdej imprezie. Sprawdzi się na andrzejki jak ulał