Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
To najlepszy dodatek do kanapek, bijący na głowę wszystkie wędliny z marketu. Prosta roladka drobiowa świetnie sprawdzi się na śniadanie.
Regały pełne paczkowanych szynk, pasztetów i plastrów drobiowych często budzą więcej wątpliwości niż apetytu. Czytanie składów staje się koszmarem: fosforany, konserwanty, glutaminian sodu, a do tego minimalna zawartość mięsa. Z drugiej strony chęć na kanapkę z mięsną wkładką bywa naprawdę silna. Z pomocą przychodzi wtedy przepis na prostą roladkę drobiową.
Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Roladka drobiowa na kanapki
Rolada drobiowa, najczęściej przygotowywana z piersi indyka lub kurczaka, to mój sposób na to, by zjeść coś pysznego i zdrowego. Robiąc samodzielnie kanapkową wędlinę, kontrolujemy zarówno jakość, jak i sam smak. Dzięki temu mięso jest odpowiednio doprawione, pożywne, zdrowe i przede wszystkim pyszne. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, szybką przekąskę czy nawet w roli przystawki na rodzinnym spotkaniu i imprezie ze znajomymi.
Używamy tutaj tylko mięsa, warzyw i przypraw. Koniec z dodatkiem wody, skrobi czy chemicznych stabilizatorów. To idealne pole do popisu dla kulinarnej fantazji, bo możesz nafaszerować ją dodatkowo grzybami, suszonymi pomidorami czy pieczarkami. W moim domu króluje jednak prosty, czosnkowy farsz.
Składniki:
- 1 duża podwójna pierś kurczaka lub pierś z indyka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ułóż pierś na desce i przetnij ją wzdłuż, tak aby rozwinęła się w jeden duży, cienki płat.
- Płat mięsa przykryj folią spożywczą i lekko rozbij tłuczkiem.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj w małej misce z miękkim masłem, natką pietruszki, tymiankiem, solą oraz pieprzem.
- Rozbite mięso posmaruj z obu stron oliwą, a następnie posyp równomiernie solą, pieprzem i słodką papryką.
- Masło czosnkowe rozsmaruj równomiernie po wewnętrznej stronie płata mięsa.
- Zacznij ciasno zwijać mięso od krótszego boku, tworząc zgrabną roladę.
- Roladę owiń ciasno sznurkiem kuchennym, aby utrzymała kształt podczas pieczenia.
- Przełóż do żaroodpornego naczynia lub włóż do rękawa do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut, w zależności od grubości rolady.
- Upieczoną roladę wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia najlepiej na kilka godzin lub całą noc w lodówce. Dzięki temu nie rozpadnie się podczas krojenia.
- Po tym czasie usuń sznurek.
Roladę pokrój w cienkie plastry i podawaj na kanapkach. Smacznego!