Gdy stawiam ją na stole, każdy po nią sięga. Idealnie pasuje do mięs i pasztetów
Konfitury kojarzą ci się ze słodkim, owocowym smakiem? Takie są najpopularniejsze. Jednak można je przygotować także w wersji wytrawnej. Moja ulubiona to ta z czerwonej cebuli. Idealnie pasuje do wielu świątecznych potraw.
Podczas uroczystych spotkań świątecznych stawiamy także na wykwintne dodatki. Do pasztetu i pieczonych mięs, które pojawiają się na stole już pierwszego dnia świat, pasuje ćwikła, chrzan, sos tatarski czy żurawina. Ja od lat przygotowuję coś jeszcze i muszę przyznać, że właśnie ten dodatek cieszy się największym powodzeniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków
Jak zaskoczyć gości?
Chodzi o konfiturę z czerwonej cebuli. Jeszcze nie wszyscy znają cebulę w takiej postaci, a to prawdziwa uczta dla podniebienia. W dodatku jej receptura jest prosta, a składniki niedrogie. Łatwo ją przygotować i zaskoczyć swoich gości. Dobrze komponuje się nie tylko z mięsnymi rarytasami, ale też z serami. Oprócz czerwonej cebuli, potrzebnych będzie jeszcze tylko kilka składników, czyli ocet, czerwone wino, cukier, miód i przyprawy. Do takiej konfitury można dodać także rodzynki lub żurawinę, wtedy będzie miała wyraźniejszy słodki akcent.
Czerwona jest zdrowsza
Konfiturę z czerwonej cebuli najlepiej zrobić od razu na zapas. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. A kiedy rozsmakujesz się w niej, przekonasz się, że pasuje nawet do zwykłych kanapek. Po prostu podnosi walory smakowe każdej potrawy. Dobrze przygotować ją ze świeżej, jędrnej cebuli. Ta czerwona jest nie tylko łagodniejsza w smaku, ale i bardziej wartościowa od tej białej. Ma większą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. To właśnie czerwona cebula uważana jest za najzdrowszą, bo zawiera najwięcej składników odżywczych.
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
- 1 kg cebuli czerwonej,
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 50 ml czerwonego octu winnego,
- 80 g ciemnego cukru brązowego,
- miód do smaku,
- 4 łyżki rodzynek lub żurawiny,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 listki laurowe,
- sól, pieprz, kolendra do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz pokrój w cienkie półplasterki.
- Wrzuć ją na rozgrzaną oliwę, przesmaż, a potem duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 30 minut.
- Potem dodaj cukier oraz miód, duś dalej, aż cebula zmięknie i będzie miała karmelowy posmak. Może to potrwać ponad pół godziny.
- Dodaj rodzynki lub żurawinę, ocet winny i balsamiczny, wino i dopraw ją do smaku. Duś cebulę dalej, konfitura jest gotowa kiedy zgęstnieje.
- Gorącą konfiturę przełaj do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręć je.
- Kiedy konfitura ostygnie, przełóż słoiczki do lodówki.