Zamiast twarogu Ewa Wachowicz dodaje do pierogów inny ser. Jeden kęs i pokochałam ten smak

Ewa Wachowicz połączyła kuchnie polską z włoską.
Ewa Wachowicz połączyła kuchnie polską z włoską.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.08.2024 16:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Choć pierogi z twarogiem to jedne z moich ulubionych, wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz. Restauratorka stawia na inne sery, które okazały się świetne do farszu. Umiejętnie łączy kuchnię polską i włoską. Efekt? Po prostu znakomity.

Ewa Wachowicz już wielokrotnie udowodniła, że jej kulinarna kreatywność nie ma granic. Choć specjalizuje się w kuchni polskiej, to chętnie wplata do niej mało oczywiste produkty. I tak przygotowała pierogi, w których ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, za to farsz zaskakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niepowtarzalny smak

Ewa Wachowicz zdecydowała się na farsz z ricotty, słodkawego sera z serwatki, oraz parmezanu – sera o intensywnym, słonym smaku umami. To połączenie włoskich serów, wzbogacone dodatkiem bazylii, nadaje pierogom niepowtarzalny smak. Całość owinięta jest w delikatne ciasto pierogowe, które idealnie komponuje się z resztą składników.

Czy znasz te sery?

Ser, na którym bazuje farsz, to ricotta. Jest delikatny, kremowy i nie należy do bardzo kalorycznych serów. Pochodzi z Sycylii, gdzie tradycyjnie jest produkowany z serwatki mleka bawolego oraz z serwatki mleka owczego. Oba rodzaje ricotty zostały wpisane na listę produktów chronionej nazwy pochodzenia. Ten miękki, słodkawy ser idealnie nadaje się właśnie do zapiekanek czy sosów, a także do farszu, jak udowodniła Ewa Wachowicz.

Restauratorka sięgnęła też po parmezan. Włosi nazywają go "królem serów". To twardy ser, który ma jasnosłomkowy kolor i orzechowy posmak. Jest tłusty, ale dzięki długiemu leżakowaniu tłuszcze te są łatwo przyswajalne. Tradycyjnie wyrabia się go z niepasteryzowanego mleka krowiego.

Doskonały efekt

Farsz z tych dwóch serów jest kremowy, delikatny, ale jednocześnie ma zdecydowany charakter. To na pewno zasługa parmezanu. Ewa Wachowicz radzi, by pierogi podawać z palonym masłem i posypane bazylią. Te orzeźwiające w smaku listki, które kojarzymy z daniami włoskimi, choćby z sałatką caprese, świetnie pasują do tych pierogów.

Pierogi z serowym farszem Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli.

Farsz

  • 250 g serka ricotta,
  • 1 szklanka tartego parmezanu,
  • liście bazylii,
  • 1 żółtko,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie pierogów:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę lub blat, stopniowo wlewając szklankę wrzątku i mieszając ją nożem. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
  2. Wlej oliwę, dodaj sól, a następnie wyrób ciasto. Przykryj je i odstaw na 20 minut.
  3. Ricottę wymieszaj z tartym parmezanem, żółtkiem, solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi bazylii.
  4. Po odpoczęciu ciasta, rozwałkuj je i wytnij krążki. Nakładaj farsz na każdy z krążków, po czym szczelnie zlep brzegi.
  5. Gotuj pierogi partiami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze minutę, a potem wyjmij i zahartuj je w zimnej wodzie. Odcedź na sicie i podawaj z palonym masłem. Posyp posiekanymi listkami bazylii.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także