O ten przepis musiałam długo prosić kuzynkę z Czech. Jej roladki są miękkie i pełne smaku

Roladki z ziemniakami i buraczkami ćwikłowymi
Roladki z ziemniakami i buraczkami ćwikłowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa

23.06.2024 09:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ostatnio byłam w Opolu i zajadałam się roladami. Były pyszne, świetnie skomponowane z kluskami i modrą kapustą. Jednak moja kuzynka z Czech tę mięsną potrawę robi nieco inaczej. Postanowiłam spytać ją o przepis i sprawdzić na czym polega różnica.

Rolady mięsne to potrawa, którą od razu kojarzymy ze Śląskiem. I rzeczywiście w Opolu, w którym byłam ostatnio są praktycznie w każdej restauracji. Wciąż też żywa jest tam tradycja, że są nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Jak powiedziała mi opolanka od pokoleń, gospodynie robią je dzień wcześniej, bo na Śląsku wcześnie się wstaje i obiad je się też wcześnie, bo już o 12. Korzenie rolad wołowych są niemieckie i w Niemczech uchodzą wręcz za potrawę narodową. Ich smak jest także bliski Czechom. Gdy znamy historię Śląska, od razu domyślamy się, dlaczego tak jest.

Pyszną roladę z kluskami śląskimi i kapustą można zjeść w restauracji "Mąka i wół" w Opolu.
Pyszną roladę z kluskami śląskimi i kapustą można zjeść w restauracji "Mąka i wół" w Opolu. © foto DG

Czesi również lubią roladki mięsne

Czy to Niemcy, Polska czy Czechy rolady wyglądają podobnie. Tradycyjnie stosuje się do nich wołowinę. Składniki farszu różnią się w zależności od regionu, ale najczęściej to boczek, ogórek, kiełbasa, cebula, chleb. Gotowe rolady duszą się do miękkości w bulionie, czasami z dodatkiem czerwonego wina. I tu właśnie Czesi robią je trochę inaczej. Do bulionu dolewają swoje ulubione piwo i dorzucają warzywa, a potem zaprawiają koncentratem pomidorowym. Stąd trochę inny smak roladek, bo sos w którym się duszą jest bogatszy. Moja kuzynka zdradziła mi na nie swój przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolady wołowe po czesku

Składniki:

  • 1 kg wołowiny, polędwicy lub rostbefu,
  • 1 szklanka bulionu wołowego,
  • 50 ml czeskiego piwa,
  • 4 plasterki wędzonego boczku,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 seler naciowy,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój na plastry i rozbić je tłuczkiem. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
  2. Każdy kotlet z jednej strony cienko posmaruj musztardą. Na środku ułóż kawałek boczku, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w słupki ogórki kiszone. Zwiń, by powstała rolada. Związuj je sznurkiem lub spinaj wykałaczkami.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Obsmaż na nim rolady z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Zdejmij je z patelni i przełóż do garnka.
  4. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną na grubsze plasterki marchewkę i pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy. Potem dodaj je do rolad.
  5. Rolady zalej bulionem i piwem. Dodaj gałązki tymianku. Zagotuj, a potem zmniejsz ogień i duś około 2 godzin.
  6. Rolady i warzywa przełóż na deskę. Sos przecedź przez drobne sitko i wlej na patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Rolady podawaj z sosem, pasują do nich ziemniaki lub kasza.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl