WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

O ten przepis musiałam długo prosić kuzynkę z Czech. Jej roladki są miękkie i pełne smaku

Ostatnio byłam w Opolu i zajadałam się roladami. Były pyszne, świetnie skomponowane z kluskami i modrą kapustą. Jednak moja kuzynka z Czech tę mięsną potrawę robi nieco inaczej. Postanowiłam spytać ją o przepis i sprawdzić na czym polega różnica.

Roladki z ziemniakami i buraczkami ćwikłowymiRoladki z ziemniakami i buraczkami ćwikłowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dusiowa
Dorota Gepert

Rolady mięsne to potrawa, którą od razu kojarzymy ze Śląskiem. I rzeczywiście w Opolu, w którym byłam ostatnio są praktycznie w każdej restauracji. Wciąż też żywa jest tam tradycja, że są nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Jak powiedziała mi opolanka od pokoleń, gospodynie robią je dzień wcześniej, bo na Śląsku wcześnie się wstaje i obiad je się też wcześnie, bo już o 12. Korzenie rolad wołowych są niemieckie i w Niemczech uchodzą wręcz za potrawę narodową. Ich smak jest także bliski Czechom. Gdy znamy historię Śląska, od razu domyślamy się, dlaczego tak jest.

Pyszną roladę z kluskami śląskimi i kapustą można zjeść w restauracji "Mąka i wół" w Opolu.
Pyszną roladę z kluskami śląskimi i kapustą można zjeść w restauracji "Mąka i wół" w Opolu. © foto DG

Czesi również lubią roladki mięsne

Czy to Niemcy, Polska czy Czechy rolady wyglądają podobnie. Tradycyjnie stosuje się do nich wołowinę. Składniki farszu różnią się w zależności od regionu, ale najczęściej to boczek, ogórek, kiełbasa, cebula, chleb. Gotowe rolady duszą się do miękkości w bulionie, czasami z dodatkiem czerwonego wina. I tu właśnie Czesi robią je trochę inaczej. Do bulionu dolewają swoje ulubione piwo i dorzucają warzywa, a potem zaprawiają koncentratem pomidorowym. Stąd trochę inny smak roladek, bo sos w którym się duszą jest bogatszy. Moja kuzynka zdradziła mi na nie swój przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Rolady wołowe po czesku

Składniki:

  • 1 kg wołowiny, polędwicy lub rostbefu,
  • 1 szklanka bulionu wołowego,
  • 50 ml czeskiego piwa,
  • 4 plasterki wędzonego boczku,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 seler naciowy,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę pokrój na plastry i rozbić je tłuczkiem. Dopraw je solą i pieprzem z obu stron.
  2. Każdy kotlet z jednej strony cienko posmaruj musztardą. Na środku ułóż kawałek boczku, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w słupki ogórki kiszone. Zwiń, by powstała rolada. Związuj je sznurkiem lub spinaj wykałaczkami.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Obsmaż na nim rolady z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Zdejmij je z patelni i przełóż do garnka.
  4. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną na grubsze plasterki marchewkę i pokrojony na mniejsze kawałki seler naciowy. Potem dodaj je do rolad.
  5. Rolady zalej bulionem i piwem. Dodaj gałązki tymianku. Zagotuj, a potem zmniejsz ogień i duś około 2 godzin.
  6. Rolady i warzywa przełóż na deskę. Sos przecedź przez drobne sitko i wlej na patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Rolady podawaj z sosem, pasują do nich ziemniaki lub kasza.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze