We włoskiej sałatce z pomidorów i mozzarelli zrobiłam małe zamieszanie. Efekt doskonały
Caprese to jedna z najbardziej znanych włoskich sałatek. Za jej sukcesem stoi perfekcyjne połączenie tylko trzech składników: pomidorów, sera mozzarella oraz bazylii. Postanowiłam jeden z nich wymienić. Odmieniona sałatka okazała się równie smaczna. Można ją nawet jeść na deser!
04.06.2024 | aktual.: 04.06.2024 10:19
Sałatka Caprese, znana jako Insalata Caprese, jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. W dodatku zgrywa się z kolorami włoskiej flagi. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, a smakuje zawsze jak z restauracji. W gorące dni można ją jeść już od śniadania, bo jest sycąca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pochodzi z Capri
Wiadomo, że sałatka pochodzi z Włoch. Jednak w jej przypadku znane jest nawet konkretne miejsce. Chodzi o malowniczą wyspą Capri, od której wzięła swoją nazwę. Jej receptura powstała w latach dwudziestych XX wieku na cześć króla Włoch. Jej bazą są zawsze plastry pomidora, mozzarelli oraz liście bazylii. Całość wystarczy skropić oliwą, którą dobrze jest wymieszać z octem balsamicznym oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ostatnio pojawiają się nowe wersje tej sałatki.
Czerwony składnik
A gdyby tak czerwony składnik zamienić na inny, ale też w kolorze czerwonym? Tak, chodzi o truskawki. W sezonie jemy je często. Jednak zazwyczaj w wersjach deserowych, w ciastach, naleśnikach, deserach, czyli generalnie na słodko. A te owoce mają też duży potencjał w potrawach wytrawnych. Z serem mozzarellą i bazylią komponują się doskonale. Według badań Kantar truskawki były ulubionymi owocami Polaków w roku 2019 i pewnie niewiele się w tym względzie zmieniło. Warto tylko postarać się o to, by jeść je nie tylko w wersji na słodko. Odmieniona sałatka caprese jest doskonałym sposobem, by przekonać się o tym, jak dobrze smakują w wersji wytrawnej.
Truskawkowa sałatka caprese
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki truskawek,
- 150 g mozzarelli (można użyć buffala),
- liście bazylii do smaku,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój mozzarellę i truskawki na plastry.
- Ułóż je na półmisku, przekładaj je listkami bazylii.
- Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym i polej sałatkę.
- Dopraw ją solą i pieprzem. Podawaj od razu.