InspiracjeNa niedzielę piekę anielskie ciasto z przepisu siostry Anastazji. Każdy kęs rozpływa się w ustach

Na niedzielę piekę anielskie ciasto z przepisu siostry Anastazji. Każdy kęs rozpływa się w ustach

Siostra Anastazja jest mistrzynią wypieków w klasycznym wydaniu, czyli nie ma co oszukiwać, nawet bardzo pracochłonnych. Dlatego kiedy pierwszy raz wczytałam się w recepturę tego ciasta, pomyślałam - to nie dla mnie. Jednak wróciłam do niej i teraz często piekę ciasto anielskie na niedzielę. Rodzina jest zachwycona, bo jest przepyszne.

Ciasto idealne na niedzielę
Ciasto idealne na niedzielę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

02.06.2024 14:12

Ciasto anielskie nie bez powodu nosi taką nazwę. Jego smak zdecydowanie może "rozanielić" i sprawić, że poczujemy się błogo. Do niedzielnej kawy jest idealne.

Anielskie ciasto

Żeby cieszyć się smakiem ciasta anielskiego, warto dobrze zaplanować przygotowania. Trzeba najpierw upiec trzy cienkie biszkopty i zrobić dwie masy (orzechową oraz kokosową). Potrzebny będzie jeszcze poncz do nasączania. Pracy nie jest mało, jak to przy ciastach warstwowych. Jednak trzeba przyznać, że połączenie delikatnego biszkoptu z orzechami i kokosem jest niezapomniane. Bazą masy orzechowej jest budyń, co sprawia, że ma dodatkowo mleczno-waniliowy posmak. I do tego polewa czekoladowa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprytne triki

Siostra Anastazja przy recepturze tego ciasta nie podaje przepisu na biszkopt. Pewnie wychodzi z założenia, że każda gospodyni ma swój ulubiony. Można też wykorzystać recepturę siostry. Tutaj też pojawia się pole do ułatwienia przepisu, wystarczy upiec jeden większy biszkopt, najlepiej z 8 jajek i przekroić go na trzy równe blaty. Warto pamiętać, że kroimy go dopiero po całkowitym wystudzeniu. Jeśli chcesz uniknąć krojenia, upiecz trzy niższe biszkopty. Zwieńczeniem ciasta jest polewa czekoladowa, dla ułatwienia można wykorzystać gotową.

Anielskie ciasto siostry Anastazji — przepis krok po kroku

Składniki:

  • trzy cienkie biszkopty.

Masa orzechowa:

  • 25 dag masła,
  • 1,5 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2-3 łyżki cukru kryształu,
  • 5-6 łyżek mielonych orzechów,
  • 2-3 łyżki spirytusu.

Masa kokosowa:

  • 50 dag masła,
  • 2 jaja,
  • 1,5 szklanki cukru kryształu,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • 1,5 szklanki mleka.

Poncz:

  • 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody,
  • sok z trzech cytryn,
  • 2 łyżki cukru kryształu.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła,
  • 200 g czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania masy orzechowej. Na mleku z cukrem ugotuj budyń, a potem go przestudź. Masło dokładnie utrzyj, a potem miksując, dodawaj przestudzony budyń, orzechy i spirytus. Masę podziel na cztery części.
  2. Przygotuj masę kokosową. Podgrzej szklankę mleka i zaparz w nim wiórki kokosowe, potem je wystudź. Jajka ubij z cukrem na parze, a następnie dodaj, wlewając cienkim strumieniem, pół szklanki gorącego mleka i dalej ubijaj. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Później studź masę, cały czas ubijając. Masło utrzyj na puch i dodaj zimną masę jajeczną oraz kokosową. Dokładnie wymieszaj i podziel masę na dwie równe części.
  3. Połącz wszystkie składniki na poncz, dokładnie wymieszaj.
  4. Ponczem nasącz wszystkie biszkopty.
  5. Przełóż biszkopt masami. Najpierw nakładaj cienką warstwę masy orzechowej, potem kokosowej, następny biszkopt i ponawiaj.
  6. Na koniec polej ciasto polewą czekoladową. Wykorzystaj gotową lub przygotuj domową. W tym celu rozpuść masło, a potem dodaj czekoladę w drobnych kawałkach i wymieszaj.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ciastodomowe wypiekideser
Wybrane dla Ciebie