Na niedzielę piekę anielskie ciasto z przepisu siostry Anastazji. Każdy kęs rozpływa się w ustach

Siostra Anastazja jest mistrzynią wypieków w klasycznym wydaniu, czyli nie ma co oszukiwać, nawet bardzo pracochłonnych. Dlatego kiedy pierwszy raz wczytałam się w recepturę tego ciasta, pomyślałam - to nie dla mnie. Jednak wróciłam do niej i teraz często piekę ciasto anielskie na niedzielę. Rodzina jest zachwycona, bo jest przepyszne.

Ciasto idealne na niedzielęCiasto idealne na niedzielę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Ciasto anielskie nie bez powodu nosi taką nazwę. Jego smak zdecydowanie może "rozanielić" i sprawić, że poczujemy się błogo. Do niedzielnej kawy jest idealne.

Anielskie ciasto

Żeby cieszyć się smakiem ciasta anielskiego, warto dobrze zaplanować przygotowania. Trzeba najpierw upiec trzy cienkie biszkopty i zrobić dwie masy (orzechową oraz kokosową). Potrzebny będzie jeszcze poncz do nasączania. Pracy nie jest mało, jak to przy ciastach warstwowych. Jednak trzeba przyznać, że połączenie delikatnego biszkoptu z orzechami i kokosem jest niezapomniane. Bazą masy orzechowej jest budyń, co sprawia, że ma dodatkowo mleczno-waniliowy posmak. I do tego polewa czekoladowa!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Sprytne triki

Siostra Anastazja przy recepturze tego ciasta nie podaje przepisu na biszkopt. Pewnie wychodzi z założenia, że każda gospodyni ma swój ulubiony. Można też wykorzystać recepturę siostry. Tutaj też pojawia się pole do ułatwienia przepisu, wystarczy upiec jeden większy biszkopt, najlepiej z 8 jajek i przekroić go na trzy równe blaty. Warto pamiętać, że kroimy go dopiero po całkowitym wystudzeniu. Jeśli chcesz uniknąć krojenia, upiecz trzy niższe biszkopty. Zwieńczeniem ciasta jest polewa czekoladowa, dla ułatwienia można wykorzystać gotową.

Anielskie ciasto siostry Anastazji — przepis krok po kroku

Składniki:

  • trzy cienkie biszkopty.

Masa orzechowa:

  • 25 dag masła,
  • 1,5 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2-3 łyżki cukru kryształu,
  • 5-6 łyżek mielonych orzechów,
  • 2-3 łyżki spirytusu.

Masa kokosowa:

  • 50 dag masła,
  • 2 jaja,
  • 1,5 szklanki cukru kryształu,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • 1,5 szklanki mleka.

Poncz:

  • 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody,
  • sok z trzech cytryn,
  • 2 łyżki cukru kryształu.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła,
  • 200 g czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania masy orzechowej. Na mleku z cukrem ugotuj budyń, a potem go przestudź. Masło dokładnie utrzyj, a potem miksując, dodawaj przestudzony budyń, orzechy i spirytus. Masę podziel na cztery części.
  2. Przygotuj masę kokosową. Podgrzej szklankę mleka i zaparz w nim wiórki kokosowe, potem je wystudź. Jajka ubij z cukrem na parze, a następnie dodaj, wlewając cienkim strumieniem, pół szklanki gorącego mleka i dalej ubijaj. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Później studź masę, cały czas ubijając. Masło utrzyj na puch i dodaj zimną masę jajeczną oraz kokosową. Dokładnie wymieszaj i podziel masę na dwie równe części.
  3. Połącz wszystkie składniki na poncz, dokładnie wymieszaj.
  4. Ponczem nasącz wszystkie biszkopty.
  5. Przełóż biszkopt masami. Najpierw nakładaj cienką warstwę masy orzechowej, potem kokosowej, następny biszkopt i ponawiaj.
  6. Na koniec polej ciasto polewą czekoladową. Wykorzystaj gotową lub przygotuj domową. W tym celu rozpuść masło, a potem dodaj czekoladę w drobnych kawałkach i wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy