Do świątecznego pasztetu i mięsa robię tę żurawinę w słoiczkach. Wszyscy pytają o przepis, a jest banalny
Dżem z żurawiny cieszy się cieszy się coraz większą popularnością. To idealny dodatek do pieczonych mięs, a zwłaszcza świątecznego pasztetu. Świetnie komponuje się też z serami. Już go szukasz w sklepie? Lepiej kupić żurawinę na straganie i przygotować go w domu. Będzie znacznie smaczniejsza, a przepis jest prosty.
Przez cały rok dostępne są suszone owoce żurawiny, a świeże pojawiają się właśnie teraz, w listopadzie. Warto je wykorzystać do domowej konfitury. Mają cierpko-słodki smak i idealnie nadają się do mięsa. Żurawina z pasztetem czy indykiem to najbardziej klasyczne połączenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
80 kg śliwek i 6 godzin smażenia. Tak tradycyjnie robi się powidła
Żurawina podkręca smak i odporność
Te małe czerwone kuleczki mogą nie tylko dodawać smaku wielu potrawom, ale mają też wpływ na zdrowie. Kiedyś żurawinę kojarzono głównie jako sprzymierzeńca w walce z chorobami układu moczowego, jednak jej działanie jest dużo szersze. Owoce są bogate w witaminy C, E, A oraz z grupy B, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Zawierają również minerały takie jak potas, magnez i fosfor, a także antyoksydanty, które opóźniając procesy starzenia. Żurawina ma niewiele kalorii. Bardzo łatwo znaleźć dla niej miejsce w codziennej diecie. Wystarczy krótko ją przesmażyć, by była świetnym dodatkiem na przykład do owsianki. Nadaje się też do herbaty, soków, koktajli i deserów. W wielu domach gotuje się też z żurawiny kisiel, który jest jedną z tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie. A najlepszy sposób, by żurawinę mieć zawsze w zapasie, to przygotowanie dżemu z tych owoców.
Korzenne przyprawy lub papryczka
Domowa konfitura z żurawiny jest prosta do zrobienia, nawet dla tych, którzy nie mają żadnego doświadczenia w przygotowywaniu przetworów. Owoce wystarczy podgrzać z odrobiną wody, a dodatki to już kwestia upodobań smakowych. Pasuje miód, korzenne przyprawy, na przykład cynamon, kardamon, imbir czy goździki, ale też jabłka. Wolisz ostrzejsze nuty? Wykorzystaj papryczkę chili. Smażymy, aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję.
Szybka konfitura z żurawiny
Składniki:
- 500 g żurawiny,
- 1 jabłko,
- 300 g cukru,
- 200 ml wody,
- szczypta cynamonu i kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Żurawinę dokładnie opłucz i przełóż do garnka. Dodaj cukier, a także starte jabłko. Na koniec zalej wodą.
- Gotuj na średnim ogniu, uważając by owoce popękały. Dodaj cynamon i kardamon, po czym dokładnie wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu, ok. 20 minut, aż woda odparuje, a konfitura zgęstnieje.
- Gotową konfiturę przełóż do słoiczków. Jeśli chcesz przechowywać ją dłużej, musisz spasteryzować. 20 minut w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza wystarczy.