Do świątecznego pasztetu i mięsa robię tę żurawinę w słoiczkach. Wszyscy pytają o przepis, a jest banalny

Dżem z żurawiny cieszy się cieszy się coraz większą popularnością. To idealny dodatek do pieczonych mięs, a zwłaszcza świątecznego pasztetu. Świetnie komponuje się też z serami. Już go szukasz w sklepie? Lepiej kupić żurawinę na straganie i przygotować go w domu. Będzie znacznie smaczniejsza, a przepis jest prosty.

Przygotowanie domowego dżemu z żurawiny jest bardzo łatwe. Przygotowanie domowego dżemu z żurawiny jest bardzo łatwe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Przez cały rok dostępne są suszone owoce żurawiny, a świeże pojawiają się właśnie teraz, w listopadzie. Warto je wykorzystać do domowej konfitury. Mają cierpko-słodki smak i idealnie nadają się do mięsa. Żurawina z pasztetem czy indykiem to najbardziej klasyczne połączenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

80 kg śliwek i 6 godzin smażenia. Tak tradycyjnie robi się powidła

Żurawina podkręca smak i odporność

Te małe czerwone kuleczki mogą nie tylko dodawać smaku wielu potrawom, ale mają też wpływ na zdrowie. Kiedyś żurawinę kojarzono głównie jako sprzymierzeńca w walce z chorobami układu moczowego, jednak jej działanie jest dużo szersze. Owoce są bogate w witaminy C, E, A oraz z grupy B, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Zawierają również minerały takie jak potas, magnez i fosfor, a także antyoksydanty, które opóźniając procesy starzenia. Żurawina ma niewiele kalorii. Bardzo łatwo znaleźć dla niej miejsce w codziennej diecie. Wystarczy krótko ją przesmażyć, by była świetnym dodatkiem na przykład do owsianki. Nadaje się też do herbaty, soków, koktajli i deserów. W wielu domach gotuje się też z żurawiny kisiel, który jest jedną z tradycyjnych potraw na Boże Narodzenie. A najlepszy sposób, by żurawinę mieć zawsze w zapasie, to przygotowanie dżemu z tych owoców.

Korzenne przyprawy lub papryczka

Domowa konfitura z żurawiny jest prosta do zrobienia, nawet dla tych, którzy nie mają żadnego doświadczenia w przygotowywaniu przetworów. Owoce wystarczy podgrzać z odrobiną wody, a dodatki to już kwestia upodobań smakowych. Pasuje miód, korzenne przyprawy, na przykład cynamon, kardamon, imbir czy goździki, ale też jabłka. Wolisz ostrzejsze nuty? Wykorzystaj papryczkę chili. Smażymy, aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję.

Szybka konfitura z żurawiny

Składniki:

  • 500 g żurawiny,
  • 1 jabłko,
  • 300 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • szczypta cynamonu i kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę dokładnie opłucz i przełóż do garnka. Dodaj cukier, a także starte jabłko. Na koniec zalej wodą.
  2. Gotuj na średnim ogniu, uważając by owoce popękały. Dodaj cynamon i kardamon, po czym dokładnie wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu, ok. 20 minut, aż woda odparuje, a konfitura zgęstnieje.
  3. Gotową konfiturę przełóż do słoiczków. Jeśli chcesz przechowywać ją dłużej, musisz spasteryzować. 20 minut w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza wystarczy.
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥