Schab w tej owocowej glazurze nie ma sobie równych. Jest hitem na świątecznym obiedzie

Na rodzinny obiad warto upiec schab w całości. Choć jemy go dość często, to w takim wydaniu zawsze jest niezwykle smaczny i wygląda elegancko. Jeśli dobierze się do niego owocowe dodatki, danie wzbije się na jeszcze wyższy poziom.

Schab w owocowej glazurzeSchab w owocowej glazurze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Schab to idealne mięso do pieczenia w całości. Jak to zrobić, by wszyscy się zachwycili jego smakiem? Przede wszystkim mięso nie powinno być suche. Dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego kawałka na pieczeń, a potem dobranie dodatków, które dodadzą mu wilgoci i smaku. Konfitura owocowa sprawdzi się w tej roli doskonale.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Jak wybrać najlepszy schab do pieczenia?

Schab na pieczeń powinien być być jasnoróżowy, bo zbyt ciemny będzie twardy i suchy, a blady zbyt miękki. Ważna jest też wielkość kawałka mięsa, nie pieczemy mniejszego niż kilogram. Nie wybieraj też przesadnie chudego mięsa, bo tłuszcz zapewnia soczystość pieczeni. Dobrze, gdy delikatna warstwa tłuszczu jest regularnie rozłożona. Do pieczenia idealnie nadaje się ten środkowy. Na zakupach zwróć też uwagę na producenta i wybieraj mięso od lokalnych dostawców.

Owoce pasują do schabu

Kiedy już masz odpowiedni kawałek schabu bez kości, potrzebujesz jeszcze dżemu, najlepiej morelowego, cebuli oraz jabłka. Mięso należy naciąć w plastry, nie przecinając do końca, co pozwoli na umieszczenie w nacięciach kawałków jabłka i cebuli. Potem trzeba go natrzeć mieszanką dżemu morelowego, oleju i przypraw. Tak dobrane dodatki sprawią, że mięso nie wysuszy się podczas pieczenia, będzie wilgotne i bardzo aromatyczne.

Ten przepis sprawdzi się, gdy brakuje ci czasu, by mięso zamarynować. Jeśli jednak możesz sobie na to pozwolić, warto wcześniej zamarynować mięso. Schab należy natrzeć olejem i przyprawami i odłożyć na kilka godzin. Jednak wiadomo, że często brakuje na to czasu. Wtedy trzeba wybrać odpowiednie dodatki i częściej polewać schab podczas pieczenia.

Pieczeń ze schabu z owocowym posmakiem

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego,
  • łyżka musztardy,
  • 3 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • połowa łyżeczki pieprzu,
  • tymianek lub majeranek do smaku,
  • 2 średnie jabłka, najlepiej lekko kwaśne,
  • 3 nektarynki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku, opcjonalnie,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1/2 szklanki bulionu lub białego wina.

Sposób przygotowywania:

  1. Schab oczyść z błon i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Zrób w nim nacięcia co 1-2 cm, ale nie przecinaj do końca.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i również pokrój w cienkie półplasterki. Nektarynki pokrój w ćwiartki. Czosnek posiekaj drobno.
  4. Wymieszaj dżem brzoskwiniowy, olej, musztardę, paprykę, sól, pieprz oraz zioła.
  5. W każde nacięcie schabu włóż plasterek jabłka i cebuli, a na wierzchu ułóż i delikatnie wetknij ćwiartkę nektarynki, stroną ze skórką do góry.
  6. Natrzyj schab glazurą na bazie dżemu. Ułóż go w naczyniu żaroodpornym, poukładaj resztę jabłek i cebuli wokół mięsa.
  7. Wlej bulion lub białe wino na dno naczynia.
  8. Piecz go przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Polewając mięso co 15-20 minut powstałym sosem, aby było soczyste.
  10. Po upieczeniu wyjmij pieczeń z piekarnika i odstaw na 10 minut przed krojeniem, aby soki równomiernie się rozłożyły.
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi