PoradyPrzed smażeniem posmaruj patelnię. Nie pryśnie nawet kropelka oleju

Przed smażeniem posmaruj patelnię. Nie pryśnie nawet kropelka oleju

"Strzelający" olej podczas smażenia może skutecznie popsuć humor i sprawić, że mamy sporo sprzątania. Często zapominamy, że łatwo da się tego uniknąć. Jest na to kilka prostych sposobów. Wystarczy pamiętać o jednym.

Co zrobić, aby olej nie pryskał?
Co zrobić, aby olej nie pryskał?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | artusaf

19.10.2024 | aktual.: 19.10.2024 11:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Smażenia mięsa, ryb czy warzyw na patelni trudno w kuchni uniknąć. I właściwie zawsze łączy się ono z pryskaniem tłuszczu. Dlaczego tak się dzieje?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego tłuszcz na patelni pryska?

Przyczyną pryskania tłuszczu jest parowanie wody zawartej w smażonych produktach. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w parę, co zwiększa jej objętość. Para wodna może rozsadzić warstwę tłuszczu na patelni, powodując jego pryskanie. Tłuszcz pryska również wtedy, gdy na patelni pozostaje woda z poprzedniego smażenia. Całą winę za to, że tłuszcz pryska z patelni ponosi więc woda. Mocne wybuchy zdarzają się, gdy woda zostanie zamknięta pod warstwą oleju. Dlatego trzeba zrobić wszystko, by się jej pozbyć.

Jak zapobiec pryskaniu tłuszczu?

Pierwszy krok, o którym warto pamiętać to dokładne osuszenie patelni po umyciu. Najlepiej jest użyć ręcznika papierowego, który dobrze wchłania wilgoć i przetrzeć powierzchnię patelni. Jednak sama ta czynność nie zabezpiecza jeszcze całkowicie przed pryskaniem tłuszczu.

Sól może pomóc w pozbyciu się wilgoci z patelni. Wystarczy posypać dno niewielką jej ilością (około łyżeczki), a potem wlać olej i rozgrzać całość. Sól działa higroskopijnie, czyli pochłania wodę, co zapobiega pryskaniu tłuszczu. Kolejnym sprawdzonym domowym sposobem jest ocet. Przed smażeniem wystarczy zwilżyć kawałek ręcznika papierowego octem i przetrzeć patelnię. Ocet, podobnie jak sól, skutecznie pochłania wodę, co zmniejsza ryzyko pryskania tłuszczu.

Równie ważne, jak osuszenie patelni, jest przygotowanie mięsa, warzyw czy ryb do smażenia. Trzeba po prostu dokładnie je wcześniej osuszyć. Sprawdzą się do tego papierowe ręczniki, które skutecznie pochłaniają nadmiar wilgoci. To prosta, ale niezwykle skuteczna metoda, która znacznie zmniejszy ilość tłuszczu pryskającego na kuchnię.

Kolejnym pomysłem na zapobieganie pryskaniu jest używanie osłony z siatki na patelnię. Przypomina ona pokrywkę, ale zamiast pełnej powierzchni, ma gęstą siateczkę. Pozwala ona na odparowanie wilgoci, jednocześnie zapobiega pryskaniu oleju. Dzięki temu smażone potrawy nie tracą swojej chrupkości. Tradycyjne pokrywki się nie sprawdzą. Zatrzymają parę wodną, która zgromadzi się pod pokrywką, co może jeszcze wzmocnić pryskanie oleju.