PrzepisDania mięsneZ tego mięsa zrobisz najlepszy gulasz. Jest wyjątkowo miękkie i kruche

Z tego mięsa zrobisz najlepszy gulasz. Jest wyjątkowo miękkie i kruche

Gulasz z miękkiego mięsa
Gulasz z miękkiego mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.10.2024 18:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz ochotę na gulasz? O tej porze roku to normalne, bo ta potrawa świetnie syci i jest smaczna. Jest tylko jeden problem, wymaga długiego przygotowania, zwłaszcza gdy postawimy na wołowinę. Okazuje się, że wystarczy właściwy wybór.

Dlaczego gulasz z wołowiny cieszy się złą sławą? Kojarzy się z tym, że potrzeba kilku godzin, by był gotowy. A dzieje się tak, bo często decydujemy się na niewłaściwą część mięsa, która wymaga długiego duszenia, aby stała się miękka. Jednak jest możliwe, by wołowina przestała być twarda znacznie szybciej i dosłownie rozpływała się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak wybierzesz miękkie mięso na gulasz

Gulasz to dość ciężkie, ale bardzo sycące danie, którym zwykle zajadamy się jesienią i zimą. Niewielka porcja gulaszu z dodatkami zaspakaja na długie godziny. Przygotowanie takiego dania nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wszystkie składniki wrzuca się do jednego garnka i dusi się ja na wolnym ogniu przez kilka godzin. Kluczowy jest jednak wybór mięsa.

Wołowina wołowinie nierówna i każda jej część nadaje się na różne potrawy. Na gulasz polecane jest mięso z krzyżowej. Najpierw trzeba je lekko podsmażyć, co sprawia, że smak jest bogatszy, a potem się je dusi. Po półtorej godziny wołowina staje się idealnie miękka. Po dwóch godzinach rozpływa się w ustach. Mięso jest nie tylko delikatne, ale i lekkie, ponieważ nie jest tłuste.

Klasyczny gulasz

Składniki:

  • 1 kg wołowiny krzyżowej,
  • łyżka czosnku granulowanego,
  • łyżka wędzonej papryki,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • słonina do smażenia (można zastąpić olejem bądź oliwą).
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 l bulionu,
  • kminek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz, potem pokrój w dużą kostkę. Posyp mięso czosnkiem granulowanym, papryką w proszku i pieprzem.
  2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. To samo zrób z papryką. Ogórki odsącz z zalewy i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupin i posiekaj ją w drobną kostkę.
  3. Wyciągnij garnek i wrzuć do niego słoninę wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem. Poczekaj, aż wytopi się z niej cały tłuszcz.
  4. Kiedy tłuszcz się wytopi, wrzuć mięso i podsmaż je z każdej strony.
  5. Podsmażone mięso wyjmij z garnka. Pozostały tłuszcz wykorzystaj do usmażenia cebuli. Kiedy się zeszkli, dodaj paprykę, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Całość podsmażaj przez 3 minuty, a po 3 minutach wlej bulion. Dorzuć też mięso.
  6. Gulasz duś na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Pod koniec gotowania wrzuć do gulaszu pokrojone ogórki kiszone. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.