Wielu podlewa mięso do gulaszu taką wodą. Dlatego jest twarde i żylaste

Aromatyczny i rozgrzewający mięsny gulasz jest idealnym dopełnieniem jesienno-zimowego menu. Ale dopiero kiedy mięsne kawałki rozpływają się w ustach, danie możemy uznać za udane. Jak zatem zbliżyć się do ideału? Przede wszystkim zwróć uwagę na to, jaką wodą podlewasz mięso.

Nie zalewaj mięsa do gulaszu taką wodą.  Będzie twarde i żylasteNie zalewaj mięsa do gulaszu taką wodą. Będzie twarde i żylaste
Źródło zdjęć: © Canva | LauriPatterson

Marynaty, nakłuwanie, długie duszenie - to ważne czynności, które z pewnością pomogą uzyskać miękkie i delikatne mięso. To wszystko jednak na nic, kiedy obsmażone i gotowe do duszenia mięsne kawałki podlejesz zimną wodą. Dlaczego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękkie?

Przygotowanie aromatycznego gulaszu z miękkimi i delikatnymi mięsnymi kawałkami jest niemałą sztuką, jednak wystarczy znajomość kilku zasad przybliżyć się do ideału. Najpierw mięsne kawałki warto obsmażyć z wszystkich stron. Dzięki temu nabierze ono więcej smaku. Obsmażone mięso należy dusić na wolnym ogniu z aromatycznym dodatkiem przypraw. Tutaj warto wstrzymać się z solą - gulasz bezpieczniej jest doprawić na samym końcu, ponieważ wcześniejsze posolenie zawartości garnka może spowodować, że mięso stanie się twarde.

Długie duszenie na wolnym ogniu umożliwi uzyskanie miękkiego mięsa. Wcześniej warto potraktować mięso marynatą. Więcej o zmiękczających mięso marynatach przeczytasz poniżej:

Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękie?
Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękie? © Canva | JoeGough

Tylko taką wodą podlewaj mięso w gulaszu. W przeciwnym razie będzie twarde i żylaste

Obsmażone już mięso zwykle podlewa się wodą (bulionem), by mogło nabrać miękkości w wyniku długiego duszenia. Okazuje się jednak, że niebagatelne znaczenie ma temperatura wody, która ląduje w garnku z mięsem. Oczywiście nie chodzi tutaj o to, by korzystać z termometru i odmierzać dokładną wartość, a zapamiętać jedną zasadę.

Woda, którą podlewamy obsmażone mięso w gulaszu, powinna być gorąca. Zalewając ciepłe mięso zimną wodą, sprawimy jedynie, że staje się ono twarde i żylaste, z kolei ciepła, nawet gorąca woda to klucz do uzyskania rozpływającego się w ustach mięsa.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀