Wielu podlewa mięso do gulaszu taką wodą. Dlatego jest twarde i żylaste

Aromatyczny i rozgrzewający mięsny gulasz jest idealnym dopełnieniem jesienno-zimowego menu. Ale dopiero kiedy mięsne kawałki rozpływają się w ustach, danie możemy uznać za udane. Jak zatem zbliżyć się do ideału? Przede wszystkim zwróć uwagę na to, jaką wodą podlewasz mięso.

Nie zalewaj mięsa do gulaszu taką wodą.  Będzie twarde i żylasteNie zalewaj mięsa do gulaszu taką wodą. Będzie twarde i żylaste
Źródło zdjęć: © Canva | LauriPatterson

Marynaty, nakłuwanie, długie duszenie - to ważne czynności, które z pewnością pomogą uzyskać miękkie i delikatne mięso. To wszystko jednak na nic, kiedy obsmażone i gotowe do duszenia mięsne kawałki podlejesz zimną wodą. Dlaczego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękkie?

Przygotowanie aromatycznego gulaszu z miękkimi i delikatnymi mięsnymi kawałkami jest niemałą sztuką, jednak wystarczy znajomość kilku zasad przybliżyć się do ideału. Najpierw mięsne kawałki warto obsmażyć z wszystkich stron. Dzięki temu nabierze ono więcej smaku. Obsmażone mięso należy dusić na wolnym ogniu z aromatycznym dodatkiem przypraw. Tutaj warto wstrzymać się z solą - gulasz bezpieczniej jest doprawić na samym końcu, ponieważ wcześniejsze posolenie zawartości garnka może spowodować, że mięso stanie się twarde.

Długie duszenie na wolnym ogniu umożliwi uzyskanie miękkiego mięsa. Wcześniej warto potraktować mięso marynatą. Więcej o zmiękczających mięso marynatach przeczytasz poniżej:

Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękie?
Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było miękie? © Canva | JoeGough

Tylko taką wodą podlewaj mięso w gulaszu. W przeciwnym razie będzie twarde i żylaste

Obsmażone już mięso zwykle podlewa się wodą (bulionem), by mogło nabrać miękkości w wyniku długiego duszenia. Okazuje się jednak, że niebagatelne znaczenie ma temperatura wody, która ląduje w garnku z mięsem. Oczywiście nie chodzi tutaj o to, by korzystać z termometru i odmierzać dokładną wartość, a zapamiętać jedną zasadę.

Woda, którą podlewamy obsmażone mięso w gulaszu, powinna być gorąca. Zalewając ciepłe mięso zimną wodą, sprawimy jedynie, że staje się ono twarde i żylaste, z kolei ciepła, nawet gorąca woda to klucz do uzyskania rozpływającego się w ustach mięsa.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości