Taki gulasz był kultowym daniem. Teraz ludzie uciekają, poznając główny składnik

Gulasz z płucek wieprzowych
Gulasz z płucek wieprzowych
Źródło zdjęć: © canva.com

27.09.2023 09:28, aktual.: 20.03.2024 13:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedyś taki gulasz jadano bardzo często. Dzisiaj, gdybyś chciał go podać młodym domownikom, mógłbyś zostać posądzony o postradanie zmysłów. Czy to młodzież nie wie co dobre, czy starsi mają dziwne upodobania kulinarne? Zobacz przepis na gulasz z płucek wieprzowych i sam oceń.

Podroby wieprzowe stały się aktualnie spożywczym tematem tabu. Dla większości starszych konsumentów ich istnienie na rynku mięsnym nie jest niczym dziwnym, a same podroby kojarzą im się nad wyraz dobrze. W tym samym czasie młodzi klienci patrzą na ten sam produkt i zastanawiają się, jak to w ogóle możliwe, że ktoś to kupuje. Czy to w ogóle jest jadalne? Albo nawet: legalne?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak, serca, wątroby, płuca, żołądki, serca czy mózgi nie są aktualnie wyborem numer jeden klienteli z działów mięsnych. Ale nie zawsze tak było. W PRL-u dużą popularnością cieszyły się ozorki wieprzowe w galarecie i doprawiony octem i cebulą móżdżek, za którym szalała nawet sama Irena Santor. Często podawano również gulasz z płucek, o którym chcemy dzisiaj z tobą pomówić.

Płuca wieprzowe to zapomniane podroby, które charakteryzują się całkiem niezłymi wartościami odżywczymi. Ich cena również potrafi zachęcić do konsumpcji, bo kosztują zaledwie 8-9 złotych za kilogram. To oznacza, że przygotowany z nich gulasz będzie tanią i odżywczą potrawą. A czy smaczną? Według nas warto dać im szansę. Zobacz przepis i sam to oceń!

Gulasz z płuc wieprzowych

Składniki:

  • 1 kg wieprzowych płuc,
  • 1 cebula,
  • kostka drobiowa (najlepiej domowa),
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki vegety,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki mąki,
  • lubczyk.
Gulasz z podrobów — dasz mu szansę?
Gulasz z podrobów — dasz mu szansę?© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Płuca oczyść, umyj i przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj przez 20 minut, nie zapominając o usuwaniu szumowin. Następnie wyjmij podroby, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na głębokiej patelni. Dodaj do nich płucka i duś przez kilka minut. Następnie wlej 3 szklanki wody, dodaj domową kostkę rosołową, dopraw suszonym lubczykiem, vegetą, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Duś przez 15 minut.
  3. Gulasz zagęść mąką wymieszaną z wodą. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także