Taki gulasz był kultowym daniem. Teraz ludzie uciekają, poznając główny składnik

Kiedyś taki gulasz jadano bardzo często. Dzisiaj, gdybyś chciał go podać młodym domownikom, mógłbyś zostać posądzony o postradanie zmysłów. Czy to młodzież nie wie co dobre, czy starsi mają dziwne upodobania kulinarne? Zobacz przepis na gulasz z płucek wieprzowych i sam oceń.

Gulasz z płucek wieprzowychGulasz z płucek wieprzowych
Źródło zdjęć: © canva.com

Podroby wieprzowe stały się aktualnie spożywczym tematem tabu. Dla większości starszych konsumentów ich istnienie na rynku mięsnym nie jest niczym dziwnym, a same podroby kojarzą im się nad wyraz dobrze. W tym samym czasie młodzi klienci patrzą na ten sam produkt i zastanawiają się, jak to w ogóle możliwe, że ktoś to kupuje. Czy to w ogóle jest jadalne? Albo nawet: legalne?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad wcale nie musi być nudny. Ten przepis to najlepszy dowód

Tak, serca, wątroby, płuca, żołądki, serca czy mózgi nie są aktualnie wyborem numer jeden klienteli z działów mięsnych. Ale nie zawsze tak było. W PRL-u dużą popularnością cieszyły się ozorki wieprzowe w galarecie i doprawiony octem i cebulą móżdżek, za którym szalała nawet sama Irena Santor. Często podawano również gulasz z płucek, o którym chcemy dzisiaj z tobą pomówić.

Płuca wieprzowe to zapomniane podroby, które charakteryzują się całkiem niezłymi wartościami odżywczymi. Ich cena również potrafi zachęcić do konsumpcji, bo kosztują zaledwie 8-9 złotych za kilogram. To oznacza, że przygotowany z nich gulasz będzie tanią i odżywczą potrawą. A czy smaczną? Według nas warto dać im szansę. Zobacz przepis i sam to oceń!

Gulasz z płuc wieprzowych

Składniki:

  • 1 kg wieprzowych płuc,
  • 1 cebula,
  • kostka drobiowa (najlepiej domowa),
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki vegety,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki mąki,
  • lubczyk.
Gulasz z podrobów — dasz mu szansę?
Gulasz z podrobów — dasz mu szansę? © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Płuca oczyść, umyj i przełóż do garnka. Zalej wodą i gotuj przez 20 minut, nie zapominając o usuwaniu szumowin. Następnie wyjmij podroby, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na głębokiej patelni. Dodaj do nich płucka i duś przez kilka minut. Następnie wlej 3 szklanki wody, dodaj domową kostkę rosołową, dopraw suszonym lubczykiem, vegetą, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Duś przez 15 minut.
  3. Gulasz zagęść mąką wymieszaną z wodą. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku