Ulubione danie Ireny Santor. Dziś już prawie nikt o nim nie pamięta, a kiedyś był to rarytas

Chociaż nazwisko Ireny Santor nie pojawia się już w rozmowach Polaków tak często, jak kiedyś, warto czasem wrócić do tematu tej sławnej piosenkarki. Nie zmieniliśmy jednak profilu naszych zainteresowań i nie będziemy tu pisać o jej cudownej karierze muzycznej; w tym artykule dowiesz się za to, jakie było ulubione danie Ireny Santor. 

ObrazekUlubione danie Ireny Santor - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: Portal OX.PL

W czasach, kiedy nikt nie słyszał jeszcze o internetowych celebrytach kulinarnych, a świat nie ujrzał Kendal Jenner krojącej ogórka w najdziwniejszy możliwy sposób, Polki i Polacy interesowali się naprawdę ciekawymi osobami. Jedną z nich była oczywiście Irena Santor, słynna na cały świat polska piosenkarka, przedstawicielka, jak mówi encyklopedyczna definicja, popu tradycyjnego.

Jakiś czas temu piosenkarka udała się do Bydgoszczy, gdzie w rozmowie z dziennikarzami wspominała dawne, rzadko już pojawiające się w restauracjach potrawy. Irena Santor z żalem stwierdziła, że jej ulubionego dania już się nie jada, i zapewne część osób słuchających jej słów nie będzie nawet wiedziała czym ono jest.

Pewnie jesteś już ciekawa, jakie jest ulubione danie Ireny Santor? Jest to... móżdżek wieprzowy. Jeśli zastanawiasz się, jak kiedyś przygotowywano ten specjał, przygotowaliśmy dla ciebie staropolski przepis. Oto on.

Obrazek
Ulubione danie Ireny Santor - Pyszności; foto: Canva

Móżdżek wieprzowy - ulubione danie Ireny Santor

Składniki:

  • 500 g mózgu wieprzowego
  • kawałek boczku wędzonego surowego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Móżdżek umyj i dokładnie oczyść z błon. Następnie wsadź go do zagotowanej w garnku osolonej i doprawionej łyżką octu wody. Gotuj około 5 minut, po czym wyjmij móżdżek i pozostaw do ostygnięcia.

Obrazek
Ulubione danie Ireny Santor - Pyszności; foto: Canva

Na patelni podsmaż pokrojony w paski boczek. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dorzuć jeszcze posiekaną w piórka cebulę. Kiedy warzywo się zeszkli, dodaj na patelnię pokrojony w kostkę móżdżek.

Po kilku minutach smażenia wlej na patelnie rozbełtane i doprawione solą i pieprzem jajka. Wszystko wymieszaj. Kiedy białko się zetnie zdejmij potrawę z ognia. Przełóż na talerz i podawaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Skoro o tradycyjnych daniach mowa, rzuć też okiem na ten przepis na staropolski bigos. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę