PrzepisPyry z gzikiem to idealny pomysł na letni obiad. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis

Pyry z gzikiem to idealny pomysł na letni obiad. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis

Pyry z gzikiem to idealny pomysł na letni obiad. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis
Ewa
11.08.2021 13:26, aktualizacja: 18.09.2023 12:27

Czasami chęci na gotowanie mało, za oknem za ciepło, więc chętnie wybieramy proste w przygotowaniu potrawy. Kultowe pyry z gzikiem to sprawdzony patent na szybki obiad.

Przysmak z Wielkopolski

Pyry z gzikiem to regionalny przysmak, który zna chyba każdy poznaniak. Pochodzenie tej nazwy nie jest znane, a i pojawiają się głosy, że nie w Poznaniu, a w Ostrowie Wielkopolskim pierwszy raz podano ziemniaki z twarożkiem.

Podstawą dobrych pyr z gzikiem są oczywiście dobre składniki.

Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 200 g dobrego, tłustego twarogu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżka szczypiorku lub bardzo drobno posiekanej cebulki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości.
  2. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, przyprawy i wymieszaj. Dodaj posiekany szczypiorek lub cebulkę.
  3. Kiedy ziemniaki lekko przestygną- natnij je na górze w krzyżyk. Nałóż po łyżce gziku i gotowe!

Pyry z gzikiem świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do grilla.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także