PrzepisPyry z gzikiem to idealny pomysł na letni obiad. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis
Pyry z gzikiem to idealny pomysł na letni obiad. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis
Czasami chęci na gotowanie mało, za oknem za ciepło, więc chętnie wybieramy proste w przygotowaniu potrawy. Kultowe pyry z gzikiem to sprawdzony patent na szybki obiad.
Ewa
11.08.2021 | aktual.: 18.09.2023 12:27
Przysmak z Wielkopolski
Pyry z gzikiem to regionalny przysmak, który zna chyba każdy poznaniak. Pochodzenie tej nazwy nie jest znane, a i pojawiają się głosy, że nie w Poznaniu, a w Ostrowie Wielkopolskim pierwszy raz podano ziemniaki z twarożkiem.
Podstawą dobrych pyr z gzikiem są oczywiście dobre składniki.
Składniki:
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 200 g dobrego, tłustego twarogu
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- 1 łyżka szczypiorku lub bardzo drobno posiekanej cebulki
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości.
- Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, przyprawy i wymieszaj. Dodaj posiekany szczypiorek lub cebulkę.
- Kiedy ziemniaki lekko przestygną- natnij je na górze w krzyżyk. Nałóż po łyżce gziku i gotowe!
Pyry z gzikiem świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do grilla.