Pyry z gzikiem to idealny pomysł na letni obiad. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis

Czasami chęci na gotowanie mało, za oknem za ciepło, więc chętnie wybieramy proste w przygotowaniu potrawy. Kultowe pyry z gzikiem to sprawdzony patent na szybki obiad.

Obrazek
Ewa

Przysmak z Wielkopolski

Pyry z gzikiem to regionalny przysmak, który zna chyba każdy poznaniak. Pochodzenie tej nazwy nie jest znane, a i pojawiają się głosy, że nie w Poznaniu, a w Ostrowie Wielkopolskim pierwszy raz podano ziemniaki z twarożkiem.

Podstawą dobrych pyr z gzikiem są oczywiście dobre składniki.

Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 200 g dobrego, tłustego twarogu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1 łyżka szczypiorku lub bardzo drobno posiekanej cebulki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości.
  2. Twaróg rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, przyprawy i wymieszaj. Dodaj posiekany szczypiorek lub cebulkę.
  3. Kiedy ziemniaki lekko przestygną- natnij je na górze w krzyżyk. Nałóż po łyżce gziku i gotowe!

Pyry z gzikiem świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do grilla.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie