PrzepisDania mięsneSzwedzkie klopsiki opanowały moją kuchnię. Są lepsze nawet od tych z IKEA

Szwedzkie klopsiki opanowały moją kuchnię. Są lepsze nawet od tych z IKEA

Szwedzkie klopsiki smakują genialnie
Szwedzkie klopsiki smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agnieszka

24.06.2024 14:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeszcze nie dawno każde zakupy w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz kończyłam w restauracji. Nęciły mnie słynne klopsiki. Wydawało mi się, że tam właśnie są najlepsze. Do czasu, bo zaczęłam je robić sama. Te domowe klopsiki smakują wybornie i już nie tęsknię za tymi z IKEA.

Kuchnia szwedzka nie jest zbyt znana i popularna, ale jedną potrawę potrafi wymienić chyba każdy. Oczywiście chodzi o słynne klopsiki, czyli köttbullar. Są małe, soczyste i zanurzone w pysznym sosie.

Nie tylko dla najmłodszych

Fanom mięsnych kotlecików nie trzeba specjalnie zachwalać klopsików. Choć mogą kojarzyć się z daniem dla dzieci, to jednak zajadamy się nimi bez względu na wiek. Na takie pulpety nadaje się każdy rodzaj mielonego mięsa. Można używać na przykład chudszego drobiu, bo danie i tak będzie soczyste, dzięki dodatkowi sosu. Jednak klopsiki w stylu szwedzkim zawsze są z wołowiny, którą Szwedzi mieszają z niedużą ilością mięsa wieprzowego. Wołowina nadaje im charakterystycznego smaku i aromatu, a wieprzowina sprawia, że są bardziej soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodki akcent

Takie pulpeciki warto zrobić na zapas, bo są idealne do odgrzewania. Nie znudzą się, bo codziennie można podawać je inaczej. Pasują do nich ziemniaki, kasza czy ryż. Surówka? Absolutnie dowolna. Szwedzi stawiają jeszcze na mały, słodki akcent. Podają klopsiki z odrobiną konfitury z borówek czy maliny moroszki. Warto się w nie zaopatrzyć po zakupach w IKEA.

Przepis na pulpeciki w szwedzkim stylu

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 300 g mielonej wieprzowiny,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • połowa cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz do smaku.

Sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 400 ml bulionu wołowego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę tartą zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, by napęczniała. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce masła, wystudź.
  2. W misce umieść mielone mięso, dodaj namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko, dopraw solą i pieprzem. Masę wymieszaj, dobrze wyrób.
  3. Dłonie zwilż wodą, nabieraj nieduże porcje mięsnej masy i formuj z niej klopsiki.
  4. Patelnię rozgrzej, obsmaż klopsiki na maśle. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  5. Na tej samej patelni rozpuść masło na sos. Wsyp mąkę i przesmaż ją delikatnie. Dodaj zimny bulion, zagotuj. Dodaj śmietankę, gotuj na niedużym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos dopraw do smaku.
  6. Klopsiki włóż do gorącego sosu, wymieszaj i podgrzewaj je ok. 15 minut. Podwaja z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także