Szwedzkie klopsiki opanowały moją kuchnię. Są lepsze nawet od tych z IKEA

Jeszcze nie dawno każde zakupy w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz kończyłam w restauracji. Nęciły mnie słynne klopsiki. Wydawało mi się, że tam właśnie są najlepsze. Do czasu, bo zaczęłam je robić sama. Te domowe klopsiki smakują wybornie i już nie tęsknię za tymi z IKEA.

Szwedzkie klopsiki smakują genialnieSzwedzkie klopsiki smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agnieszka
Dorota Gepert

Kuchnia szwedzka nie jest zbyt znana i popularna, ale jedną potrawę potrafi wymienić chyba każdy. Oczywiście chodzi o słynne klopsiki, czyli köttbullar. Są małe, soczyste i zanurzone w pysznym sosie.

Nie tylko dla najmłodszych

Fanom mięsnych kotlecików nie trzeba specjalnie zachwalać klopsików. Choć mogą kojarzyć się z daniem dla dzieci, to jednak zajadamy się nimi bez względu na wiek. Na takie pulpety nadaje się każdy rodzaj mielonego mięsa. Można używać na przykład chudszego drobiu, bo danie i tak będzie soczyste, dzięki dodatkowi sosu. Jednak klopsiki w stylu szwedzkim zawsze są z wołowiny, którą Szwedzi mieszają z niedużą ilością mięsa wieprzowego. Wołowina nadaje im charakterystycznego smaku i aromatu, a wieprzowina sprawia, że są bardziej soczyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Słodki akcent

Takie pulpeciki warto zrobić na zapas, bo są idealne do odgrzewania. Nie znudzą się, bo codziennie można podawać je inaczej. Pasują do nich ziemniaki, kasza czy ryż. Surówka? Absolutnie dowolna. Szwedzi stawiają jeszcze na mały, słodki akcent. Podają klopsiki z odrobiną konfitury z borówek czy maliny moroszki. Warto się w nie zaopatrzyć po zakupach w IKEA.

Przepis na pulpeciki w szwedzkim stylu

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 300 g mielonej wieprzowiny,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • połowa cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz do smaku.

Sos:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 400 ml bulionu wołowego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę tartą zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, by napęczniała. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce masła, wystudź.
  2. W misce umieść mielone mięso, dodaj namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę, jajko, dopraw solą i pieprzem. Masę wymieszaj, dobrze wyrób.
  3. Dłonie zwilż wodą, nabieraj nieduże porcje mięsnej masy i formuj z niej klopsiki.
  4. Patelnię rozgrzej, obsmaż klopsiki na maśle. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  5. Na tej samej patelni rozpuść masło na sos. Wsyp mąkę i przesmaż ją delikatnie. Dodaj zimny bulion, zagotuj. Dodaj śmietankę, gotuj na niedużym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos dopraw do smaku.
  6. Klopsiki włóż do gorącego sosu, wymieszaj i podgrzewaj je ok. 15 minut. Podwaja z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"