PrzepisZupyKwaśny klops ze szturanymi ziemniakami nie daje o sobie zapomnieć. Znajoma z Pomorza zdradziła przepis

Kwaśny klops ze szturanymi ziemniakami nie daje o sobie zapomnieć. Znajoma z Pomorza zdradziła przepis

Kwaśny klops ze szturanymi ziemniakami to tradycyjna potrawa, która ma swoje korzenie na Pomorzu, ale jest również popularna w Wielkopolsce i na Warmii. Danie to jest połączeniem kwaśnej zupy i wyrazistych pulpetów, a całość wieńczy dodatek ziół i ziemniaków. Moja znajoma podzieliła się ze mną przepisem na tę zupę.

Kwaśny klops to zupa znana na Pomorzu
Kwaśny klops to zupa znana na Pomorzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.05.2024 18:17

Kwaśny klops ze szturanymi ziemniakami to połączenie tradycji, smaku i prostoty. Nazwa, z pozoru mówiąca niewiele, doskonale opisuje to danie. Kwaśny klops jest rzeczywiście klopsem, tyle że zanurzonym w kwaśnej zupie. A ziemniaki szturane to inaczej ziemniaki uderzane, czyli potraktowane tłuczkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kwaśny klop i szturane ziemniaki - smak Pomorza

Kwaśny klops to zupa, która jest szczególnie popularna na Pomorzu, gdzie stanowi część kulinarnej spuścizny. Jednak jej smak i aromat przyciąga także miłośników kuchni w innych regionach Polski. Pierwotna wersja kwaśnych klopsów była prosta i skromna. Klopsiki formowano ręcznie, a następnie gotowano w bulionie z dodatkiem octu piwnego. To właśnie ocet piwny sprawia, że zupa ma charakterystyczny, kwaśny smak. Do klopsów podawano szturane ziemniaki – tłuczone, gniecione ziemniaki, które stanowiły doskonałe uzupełnienie dania.

Kwaśny klop ze szturchanymi ziemniakami. Przepis

Składniki:

KLOPSY

  • 500 g mielonego mięsa z udźca indyka (lub wieprzowego, wieprzowo-wołowego),
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki śmietany 22 proc,
  • lubczyk,
  • sól i pieprz,
  • łyżka bułki tarta,
  • mąka do obtaczania klopsów,

ZUPA:

  • 3–4 ziemniaki,
  • 2 l bulionu mięsnego,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki śmietany 22 proc.,
  • sól, w ziarna pieprzu,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • goździk,
  • majeranek,
  • 2–3 łyżki octu piwnego (może być ocet winny),
  • masło klarowane.

Przygotowanie:

  1. Obierz warzywa, a następnie wrzuć (w całości) do gotującego się bulionu.
  2. Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i gotuj całość na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  3. Mięso mielone wymieszaj z przyprawami, dodaj 2 łyżki śmietany, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Wyrób masę i zwilżonymi dłońmi uformuj małe klopsiki. Następnie obtocz je w mące.
  4. Miękkie warzywa wyjmij z bulionu, a ziemniaki dodatkowo odparuj, podgrzewając je w suchym garnku. Następnie zgnieć je tłuczkiem.
  5. Cebulę posiekaj i podsmaż na klarowanym maśle. Połowę dodaj do zupy, a resztę do ziemniaków.
  6. Bulion dopraw octem i ponownie zagotuj. Gotując zupę na małym ogniu, wrzuć do niej klopsiki i gotuj 15 minut od ich wypłynięcia.
  7. Na końcu dorzuć do zupy pokrojone w kostkę warzywa (poza ziemniakami) i dodaj zahartowaną śmietanę.
  8. Zupę dopraw majerankiem i podawaj ze szturchanymi ziemniakami na osobnym talerzu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie