Kwaśny klops ze szturanymi ziemniakami nie daje o sobie zapomnieć. Znajoma z Pomorza zdradziła przepis
Kwaśny klops ze szturanymi ziemniakami to tradycyjna potrawa, która ma swoje korzenie na Pomorzu, ale jest również popularna w Wielkopolsce i na Warmii. Danie to jest połączeniem kwaśnej zupy i wyrazistych pulpetów, a całość wieńczy dodatek ziół i ziemniaków. Moja znajoma podzieliła się ze mną przepisem na tę zupę.
21.05.2024 18:17
Kwaśny klops ze szturanymi ziemniakami to połączenie tradycji, smaku i prostoty. Nazwa, z pozoru mówiąca niewiele, doskonale opisuje to danie. Kwaśny klops jest rzeczywiście klopsem, tyle że zanurzonym w kwaśnej zupie. A ziemniaki szturane to inaczej ziemniaki uderzane, czyli potraktowane tłuczkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kwaśny klop i szturane ziemniaki - smak Pomorza
Kwaśny klops to zupa, która jest szczególnie popularna na Pomorzu, gdzie stanowi część kulinarnej spuścizny. Jednak jej smak i aromat przyciąga także miłośników kuchni w innych regionach Polski. Pierwotna wersja kwaśnych klopsów była prosta i skromna. Klopsiki formowano ręcznie, a następnie gotowano w bulionie z dodatkiem octu piwnego. To właśnie ocet piwny sprawia, że zupa ma charakterystyczny, kwaśny smak. Do klopsów podawano szturane ziemniaki – tłuczone, gniecione ziemniaki, które stanowiły doskonałe uzupełnienie dania.
Zobacz także
Kwaśny klop ze szturchanymi ziemniakami. Przepis
Składniki:
KLOPSY
- 500 g mielonego mięsa z udźca indyka (lub wieprzowego, wieprzowo-wołowego),
- natka pietruszki,
- 2 łyżki śmietany 22 proc,
- lubczyk,
- sól i pieprz,
- łyżka bułki tarta,
- mąka do obtaczania klopsów,
ZUPA:
- 3–4 ziemniaki,
- 2 l bulionu mięsnego,
- 2 marchewki,
- pół selera,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 cebule,
- 3 łyżki śmietany 22 proc.,
- sól, w ziarna pieprzu,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- goździk,
- majeranek,
- 2–3 łyżki octu piwnego (może być ocet winny),
- masło klarowane.
Przygotowanie:
- Obierz warzywa, a następnie wrzuć (w całości) do gotującego się bulionu.
- Dodaj ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i gotuj całość na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Mięso mielone wymieszaj z przyprawami, dodaj 2 łyżki śmietany, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Wyrób masę i zwilżonymi dłońmi uformuj małe klopsiki. Następnie obtocz je w mące.
- Miękkie warzywa wyjmij z bulionu, a ziemniaki dodatkowo odparuj, podgrzewając je w suchym garnku. Następnie zgnieć je tłuczkiem.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na klarowanym maśle. Połowę dodaj do zupy, a resztę do ziemniaków.
- Bulion dopraw octem i ponownie zagotuj. Gotując zupę na małym ogniu, wrzuć do niej klopsiki i gotuj 15 minut od ich wypłynięcia.
- Na końcu dorzuć do zupy pokrojone w kostkę warzywa (poza ziemniakami) i dodaj zahartowaną śmietanę.
- Zupę dopraw majerankiem i podawaj ze szturchanymi ziemniakami na osobnym talerzu.