Wyjątkowa kuchnia pomorska. Z czego słynie i jakie dania najlepiej ją reprezentują?

Pomorze to pod wieloma względami wyjątkowy region naszego kraju. Słynie nie tylko z wielu przepięknych miejsc, piaszczystych plaż i pełnych zabytków miejscowości, ale także z unikalnej, charakterystycznej kuchni, której próżno szukać gdziekolwiek indziej.

Przysmaki kuchni pomorskiejPrzysmaki kuchni pomorskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia pomorska to kulturowe dziedzictwo wielu narodów, które na przestrzeni wieków zamieszkiwały te okolice. Wbrew pozorom, składają się na nią nie tylko typowo rybne dania, ale także wiele innych, wartych poznania i wypróbowania specjałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Kuchnia pomorska i jej różnorodność. Dlaczego jest tak urozmaicona?

Pomorze to jeden z najbardziej zróżnicowanych pod względem kultury, języka i religii regionów w naszym kraju. Wszystko to za sprawą dość burzliwej historii, jaka stała się jego bezpośrednim udziałem. Na przestrzeni wieków Pomorze było zamieszkiwane przez ludność narodowości polskiej, niemieckiej, kaszubskiej, żydowskiej, a nawet rosyjskiej i szkockiej, co odbiło się nie tylko na jego kulturze i tradycji, ale także na zwyczajach i tradycjach kulinarnych.

Kuchnia współczesnego Pomorza stanowi swoisty zlepek tradycji kulinarnych praktycznie wszystkich grup etnicznych, jakie zamieszkiwały te tereny. Charakteryzuje się różnorodnością smaków, a przy tym pozostaje prosta i oparta na niewielu, powszechnie dostępnych produktach. Aż 178 dań pochodzących z tych terenów zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, co czyni z kuchni pomorskiej jedną z najbardziej tradycyjnych w całej Polsce.

Ze smakami Pomorza najprościej zapoznać się bliżej, odwiedzając te okolice. Zbliżające się wielkimi krokami wakacje to doskonała okazja, aby zaplanować urlop w jednej z nadmorskich miejscowości. Smakosze powinni szczególną uwagę zwrócić na noclegi z wyżywieniem w Jarosławcu – spokojnej i klimatycznej miejscowości letniskowej, zlokalizowanej w sąsiedztwie Ustki i Darłowa. Pobyt w Jarosławcu warto rozważyć tym bardziej, że to właśnie tu mieści restauracja "Morskie Opowieści", która znajduje się na liście 100 najlepszych lokali gastronomicznych w naszym kraju.

Przysmaki rodem z Pomorza. Jakich potraw warto skosztować w czasie urlopu?

Kuchnia pomorska jest bardzo różnorodna i obfitująca w wiele interesujących, oryginalnych dań. Jest ich jednak tak wiele, że nie sposób wymienić wszystkich. Warto jednak pokusić się o zaprezentowanie tych najbardziej znanych i charakterystycznych. Większość typowych dla Pomorza potraw powstaje w oparciu o proste, tanie i dobrze dostępne produkty.

Spośród nich warto wymienić chociażby ryby, które w dawnych czasach stanowiły podstawę wyżywienia mieszkańców nadmorskich okolic. W kuchni pomorskiej dominują śledzie, węgorze, dorsze, szproty, a także gatunki słodkowodne – liny, szczupaki, sandacze i okonie. Innymi produktami wykorzystywanymi jako baza do potraw regionalnych, są jajka, mleko kozie, a także warzywa – m.in. ziemniaki, kapusta i cebula. Popularnym dodatkiem są także grzyby leśne, żurawina, maliny i jagody. Jeśli chodzi natomiast o mięso, na Pomorzu jadano je dość rzadko – głównie na święta. Na jego bazie powstawały m.in. pasztety, kiełbasy i wątrobianki.

Podczas pobytu na Pomorzu warto spróbować popularnych dań na bazie ziemniaków. Powstaje z nich m.in. żuchel, czyli zapiekana babka z dodatkiem boczku, a także zagraj – tradycyjna zupa kartoflana.

Ciekawym daniem jest również ślepy śledź, który posiada jednak nieco mylącą nazwę. Wbrew pozorom, jest to bowiem danie ziemniaczane, całkowicie pozbawione dodatku ryby. Zamiast niej występuje natomiast gotowana cebula, którą serwuje się w towarzystwie ziemniaków w mundurkach.

Kuchnia pomorska słynie także z placków, które są znakomitą, sycącą przekąską. Popularne są m.in. ruchanki, które wypieka się z ciasta drożdżowego, a także rynczoki – placuszki z mąki gryczanej, wypiekane w tradycyjnym piecu kaflowym. Miłośnicy zup w czasie pobytu na Pomorzu muszą natomiast koniecznie skosztować zupy piwnej serwowanej z moczonym śledziem, a także tradycyjnej brukowianki – zupy z żółtej brukwi przyrządzanej na gęsinie. Jeśli chodzi natomiast o dania rybne, Pomorze chętnie raczy swoich gości prażnicą, czyli jajecznicą z wędzonym węgorzem oraz słynnym śledziem po kaszubsku, który składa się ze smażonego śledzia serwowanego z duszoną cebulką w zalewie octowej.

Materiał sponsorowany przez Nocowanie.pl
Źródło artykułu: nocowanie.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej