PrzepisWielkanocPostna sałatka śledziowa na Wielki Piątek. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat

Postna sałatka śledziowa na Wielki Piątek. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat

Postna sałatka śledziowa
Postna sałatka śledziowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
28.03.2024 17:18

Jeden posiłek do syta i dwa lekkie oraz wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych - takimi zasadami rządzi się post ścisły obowiązujący w Wielki Piątek. Tego dnia wiele osób sięga po śledzie i słusznie, bo na ich bazie stworzyć można wiele smacznych i sytych dań, np. sałatkę śledziową z ziemniakami. Sprawdź przepis.

Dobra sałatka śledziowa nie jest zła, zwłaszcza podczas postu ścisłego, który obowiązują katolików w Wielki Piątek. Jej przygotowanie to bułka z masłem, a cała rodzina podziękuje ci za taki posiłek. Jest syty, smaczny, a przy tym postny. W moim domu szykowanie tej sałatki śledziowej w Wielki Piątek jest prawie jak tradycja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka śledziowa na Wielki Piątek. Inspiracja na postne danie

W Wielki Piątek wszystkich katolików od 18. do 60. roku życia obowiązuje post ścisły, natomiast sama wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych dotyczy też osób od 14. roku życia. W Polsce post ścisły oznacza spożycie w ciągu dnia wyłącznie jednego posiłku do syta i dwóch lekkich. W Wielki Piątek należy powstrzymać się od jedzenia mięsa i picia alkoholu. Można natomiast spożywać ryby, jajka oraz nabiał.

Jednym z najczęściej wybieranych produktów przez poszczące osoby są właśnie śledzie, łatwo dostępne i niewymagające większego zaangażowania w ich przygotowanie. Filety śledziowe marynowane czy z oleju są gotowe "od ręki", solone należy wcześniej dobrze wymoczyć, przez kilka, nawet kilkanaście godzin. Mimo to stworzenie śledziowej kompozycji nie jest trudne. Poniżej znajdziesz propozycję na postną sałatkę śledziową na Wielki Piątek.

Śledzie warto też podać na stół w świąteczną niedzielę i poniedziałek. Inspiracje na przekąski ze śledziami znajdziesz w materiale poniżej.

Postna sałatka śledziowa. Przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 5 płatów śledziowych (typu matjas),
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka musztardy,
  • koperek.

Przygotowanie:

  1. Śledzie włóż do zimnej wody na 3-4 godziny. W międzyczasie wymień wodę.
  2. Namoczone śledzie opłucz kilka razy w czystej wodzie.
  3. Ziemniaki obierz i ugotuj. Pamiętaj, by ich nie rozgotować.
  4. Śledzie i ziemniaki pokrój w dużą kostkę, ogórki w nieco mniejszą, a cebulę drobno posiekaj (możesz ją sparzyć, żeby nabrała łagodniejszego smaku).
  5. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  6. Składniki połącz ze sobą i delikatnie wymieszaj.
  7. Całość pokryj sosem z majonezu, jogurtu, musztardy. Wierzch sałatki posyp koperkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także