Postna sałatka śledziowa na Wielki Piątek. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat

Jeden posiłek do syta i dwa lekkie oraz wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych - takimi zasadami rządzi się post ścisły obowiązujący w Wielki Piątek. Tego dnia wiele osób sięga po śledzie i słusznie, bo na ich bazie stworzyć można wiele smacznych i sytych dań, np. sałatkę śledziową z ziemniakami. Sprawdź przepis.

Postna sałatka śledziowaPostna sałatka śledziowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dobra sałatka śledziowa nie jest zła, zwłaszcza podczas postu ścisłego, który obowiązują katolików w Wielki Piątek. Jej przygotowanie to bułka z masłem, a cała rodzina podziękuje ci za taki posiłek. Jest syty, smaczny, a przy tym postny. W moim domu szykowanie tej sałatki śledziowej w Wielki Piątek jest prawie jak tradycja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywny krem z pieczonymi dodatkami robię kilka razy w tygodniu. Znika w mgnieniu oka

Sałatka śledziowa na Wielki Piątek. Inspiracja na postne danie

W Wielki Piątek wszystkich katolików od 18. do 60. roku życia obowiązuje post ścisły, natomiast sama wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych dotyczy też osób od 14. roku życia. W Polsce post ścisły oznacza spożycie w ciągu dnia wyłącznie jednego posiłku do syta i dwóch lekkich. W Wielki Piątek należy powstrzymać się od jedzenia mięsa i picia alkoholu. Można natomiast spożywać ryby, jajka oraz nabiał.

Jednym z najczęściej wybieranych produktów przez poszczące osoby są właśnie śledzie, łatwo dostępne i niewymagające większego zaangażowania w ich przygotowanie. Filety śledziowe marynowane czy z oleju są gotowe "od ręki", solone należy wcześniej dobrze wymoczyć, przez kilka, nawet kilkanaście godzin. Mimo to stworzenie śledziowej kompozycji nie jest trudne. Poniżej znajdziesz propozycję na postną sałatkę śledziową na Wielki Piątek.

Śledzie warto też podać na stół w świąteczną niedzielę i poniedziałek. Inspiracje na przekąski ze śledziami znajdziesz w materiale poniżej.

Postna sałatka śledziowa. Przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 5 płatów śledziowych (typu matjas),
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka musztardy,
  • koperek.

Przygotowanie:

  1. Śledzie włóż do zimnej wody na 3-4 godziny. W międzyczasie wymień wodę.
  2. Namoczone śledzie opłucz kilka razy w czystej wodzie.
  3. Ziemniaki obierz i ugotuj. Pamiętaj, by ich nie rozgotować.
  4. Śledzie i ziemniaki pokrój w dużą kostkę, ogórki w nieco mniejszą, a cebulę drobno posiekaj (możesz ją sparzyć, żeby nabrała łagodniejszego smaku).
  5. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  6. Składniki połącz ze sobą i delikatnie wymieszaj.
  7. Całość pokryj sosem z majonezu, jogurtu, musztardy. Wierzch sałatki posyp koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯