Śledź na Wielkanoc jest nieoczywisty. Gdy spróbujesz, będziesz robić co święta
Śledź na Wielkanoc, przygotowany według poniższych wskazówek, będzie świetnym uzupełnieniem świątecznego menu. Wspaniale odnajdzie wśród salaterek pełnych tradycyjnych specjałów. To typowo wiosenne i kolorowe propozycje, w sam raz na Wielkanoc.
28.03.2024 09:19
Zastanawiasz się, czy śledzie podaje się na Wielkanoc? Oczywiście śledzie kojarzą się bardziej z Bożym Narodzeniem, jednak przyznać trzeba, że szykowanie śledzika na stół czy to na święta, czy inne uroczystości jest niejako polskim zwyczajem. Nie ma więc przeszkód, by serwować go również w Wielkanoc. Tym bardziej że świętowanie poprzedzone jest postem, podczas którego wiele osób sięgnie po właśnie śledzie. Warto więc przygotować z nich dania również na wielkanocny stół.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledź na Wielkanoc. Propozycje na smaczne przekąski na święta
Szukając inspiracji na śledzie na Wielkanoc, warto zajrzeć do przepisów bożonarodzeniowych. Z pewnością w większości przepiśników znajdzie się wiele propozycji na śledzie. Jeśli jednak szukasz czego świeżego, wiosennego, kolorowego, pełnego typowych dla Wielkanocy nut, koniecznie sprawdź nasze propozycje. Kolorowa sałatka śledziowa skradnie twoje serca, a śledzik w chrzanie spodoba się fanom pikantnych nut. Nie zabraknie też wariacji na temat wielkanocnego dania z jajek z - a jakże - dodatkiem śledzia.
Nie zapomnij o ziołach. Szczypiorek i rzeżucha doskonale sprawdzą się jako zwieńczenie poniższych dań. Nie żałuj ani jednego, ani drugiego. Ważne jest również, by wcześniej namoczyć śledzie. Śledzie z beczki należy moczyć ok. 24 godzin, zmieniając kilka razy wodę. Rybom z solanki (solonym metodą duńską) wystarczą 2 godziny (po pierwszej godzinie należy wymienić wodę). Natomiast śledzie matiasy w oleju należy moczyć tylko 10-15 minut.
Sałatka z burakami i śledziem. Przepis na wielkanocnego śledzia
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 duże buraki,
- 250 g filetów śledziowych,
- pęczek szczypiorku,
- 6 łyżek majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Buraki obierz i zawiń w folię aluminiową, a następnie włóż do piekarnika i piecz w 180 st. C przez ok. 50 minut lub do momentu, gdy stają się miękkie. Gotowe buraki odstaw do wystudzenia, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Namoczone filety śledziowe pokrój w niedużą kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój w kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- Na dnie salaterki wyłóż warstwę śledzi, smarując ją dwiema łyżkami majonezu. Następnie dodaj warstwę buraczków, które również należy pokryć cienką warstwą majonezu. Następne są jajka i po nich znów majonez. Kolejne warstwy możesz dodatkowo doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę włóż do lodówki. Przed podaniem obficie posyp ją szczypiorkiem.
Śledź na Wielkanoc z chrzanem. Przepis
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych,
- 1 cebula,
- łyżka chrzanu,
- łyżka majonezu,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- pęczek koperku,
- pół winnego jabłka (np. reneta).
Przygotowanie:
- Wymoczone filety pokrój w drobną kostkę.
- Cebulkę, jabłko i jajko obierz, a następnie posiekaj je w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce ze śledziami.
- Chrzan, jogurt i majonez wymieszaj i dodaj do pozostałych składników.
- Ponownie wymieszaj całość i odstaw do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Śledzie wielkanocne z jajkiem i ogórkami w śmietanie. Przepis
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 majonezu,
- 1 cebula czerwona,
- 4 jajka,
- 3 ogórki małe kiszone,
- koperek lub szczypiorek,
- sól, pieprz czarny świeżo mielony.
Przygotowanie:
- Wymoczone filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i posiekaj drobno. Ogórki kiszone pokrój w małą kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie przelej ją wrzątkiem na sitku.
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
- Sos dodaj do pozostałych składników i wymieszaj całość.
- Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.