Jedz codziennie, a będziesz mieć serce jak dzwon. Niedoceniana przekąska

Burak to warzywo, które w polskiej kuchni jest często niedoceniane. Tymczasem jest ono skarbnicą cennych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, w tym między innymi na układ krwionośny.

Jedz codziennie, a będziesz mieć serce jak dzwon. Niedoceniana przekąskaJedz codziennie, a będziesz mieć serce jak dzwon. Niedoceniana przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Burak, choć często niedoceniany, kryje w sobie niezwykłe bogactwo składników odżywczych i leczniczych właściwości. To warzywo, które nie tylko urozmaica nasze potrawy, ale także działa jak magiczna różdżka dla zdrowego serca. Odkryj tajemnice tego niewielkiego korzenia, którym warto wzbogacić codzienną dietę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To danie na bazie ziemniaków dosłownie rozpływa się w ustach. Palce lizać!

Buraki - właściwości zdrowotne

Od starożytności aż do dzisiaj, właściwości zdrowotne buraka były doceniane. Wzbogacony witaminą C, pomaga w zapobieganiu infekcjom, działa jak tarcza przed przeziębieniami. Witamina B1 wpływa korzystnie na układ krwionośny i mięśniowy, jednocześnie poprawiając pamięć.

Burak, pomimo skromnego wyglądu, to prawdziwa kopalnia składników mineralnych. Magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor, a nawet rzadkie pierwiastki - cez i rubid, to tylko niektóre z nich. Dodatkowo burak dostarcza witamin z grupy B, C, A, E, K, błonnika, przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego. Szczególnie wartościowy jest świeżo wyciśnięty sok z buraka, który zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych

Przepis na pyszną przekąskę z buraków

Buraka można jeść w różnej postaci. Najlepiej spożywać go na surowo, po obraniu ze skórki. W takiej postaci zachowuje najwięcej składników odżywczych.

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj i obierz ze skórki.
  2. Pokrój je w kostkę lub plasterki.
  3. Przełóż je do miski.
  4. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Wymieszaj. Przygotowaną przekąskę podawaj na zimno.

Burak to nie tylko warzywo kuchenne, ale także lekarstwo na wiele dolegliwości. Zadbaj o swoje zdrowie, sięgając po to niewielkie, czerwone warzywo. Niech buraki staną się stałym elementem twojej diety, gwarantując ci zdrowe serce i pełnię energii każdego dnia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟