PoradyJedz codziennie, a będziesz mieć serce jak dzwon. Niedoceniana przekąska

Jedz codziennie, a będziesz mieć serce jak dzwon. Niedoceniana przekąska

Jedz codziennie, a będziesz mieć serce jak dzwon. Niedoceniana przekąska
Jedz codziennie, a będziesz mieć serce jak dzwon. Niedoceniana przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
26.12.2023 10:16, aktualizacja: 26.12.2023 10:39

Burak to warzywo, które w polskiej kuchni jest często niedoceniane. Tymczasem jest ono skarbnicą cennych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, w tym między innymi na układ krwionośny.

Burak, choć często niedoceniany, kryje w sobie niezwykłe bogactwo składników odżywczych i leczniczych właściwości. To warzywo, które nie tylko urozmaica nasze potrawy, ale także działa jak magiczna różdżka dla zdrowego serca. Odkryj tajemnice tego niewielkiego korzenia, którym warto wzbogacić codzienną dietę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Buraki - właściwości zdrowotne

Od starożytności aż do dzisiaj, właściwości zdrowotne buraka były doceniane. Wzbogacony witaminą C, pomaga w zapobieganiu infekcjom, działa jak tarcza przed przeziębieniami. Witamina B1 wpływa korzystnie na układ krwionośny i mięśniowy, jednocześnie poprawiając pamięć.

Burak, pomimo skromnego wyglądu, to prawdziwa kopalnia składników mineralnych. Magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor, a nawet rzadkie pierwiastki - cez i rubid, to tylko niektóre z nich. Dodatkowo burak dostarcza witamin z grupy B, C, A, E, K, błonnika, przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego. Szczególnie wartościowy jest świeżo wyciśnięty sok z buraka, który zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych

Przepis na pyszną przekąskę z buraków

Buraka można jeść w różnej postaci. Najlepiej spożywać go na surowo, po obraniu ze skórki. W takiej postaci zachowuje najwięcej składników odżywczych.

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj i obierz ze skórki.
  2. Pokrój je w kostkę lub plasterki.
  3. Przełóż je do miski.
  4. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Wymieszaj. Przygotowaną przekąskę podawaj na zimno.

Burak to nie tylko warzywo kuchenne, ale także lekarstwo na wiele dolegliwości. Zadbaj o swoje zdrowie, sięgając po to niewielkie, czerwone warzywo. Niech buraki staną się stałym elementem twojej diety, gwarantując ci zdrowe serce i pełnię energii każdego dnia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także