Nie tylko jarzynowa i śledziowa. Najsmaczniejsze sałatki na świąteczny stół
Z doświadczenia wiemy, że nie ma podczas świąt niczego pewniejszego niż to, że każda sałatka zniknie ze wigilijnego stołu w mgnieniu oka. Każda — to znaczy nie tylko jarzynowa czy śledziowa. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które przydadzą ci się na gwiazdkę!
21.11.2023 11:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Corocznej tradycji musi stać się zadość. Choinka ubrana, pod nią prezenty, śpiewanie kolęd i łamanie się opłatkiem z rodziną — znamy to nie od dziś. I tak samo pewne jak to, że na niebie w końcu pojawi się ta upragniona pierwsza gwiazdka, jest fakt, że sałatki znikną ze stołu jako pierwsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaobserwowawszy tę ciekawą tendencję, w końcu doszliśmy do wniosku, że Wigilia w dużej mierze stoi właśnie sałatkami. Następstwa tej refleksji były oczywiste: intensywne poszukiwania nowych przepisów na lekkie i orzeźwiające potrawy, które nadałyby Gwiazdce miłej rozmaitości. Śledztwo okazało się owocne. A oto trzy najciekawsze sałatki, jakie postanowiliśmy tego roku podać na wigilijnym stole. Zachęcamy do zrobienia tego samego!
Sałatka makaronowa z ciecierzycą i jarmużem
Składniki:
- 100 g makaronu orkiszowego,
- 8 -10 różnokolorowych pomidorków koktajlowych,
- 100 g ugotowanej ciecierzycy,
- 2 garści jarmużu,
- 2 łyżki czarnego sezamu,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 1 łyżka suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z 1/4 cytryny,
- łyżka miodu,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj i odcedź. Dodaj do niego ciecierzycę i porwany na strzępy jarmuż. Suszone pomidorki posiekaj, a koktajlowe pokrój w plasterki. Dorzuć jeszcze pestki dyni i sezam.
- Oddzielnie wymieszaj oliwę, miód, sok z cytryny i po szczypcie soli i pieprzu. Sos wlej do pozostałych składników, wymieszaj. Smacznego!
Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:
- 250 g wędzonego łososia,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- 1 duży pomidor,
- 1 ogórek gruntowy,
- 3 rzodkiewki,
- 6 liści sałaty masłowej,
- 1/2 cebuli cukrowej,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka musztardy,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do miski. Dodaj porwaną sałatę masłową, plastry rzodkiewki, poszatkowanego pomidora, pokrojoną w piórka cebulę i półplastry ogórka. Na koniec dorzuć pokrojone w ósemki jajka.
- Z pozostałych składników: musztardy, soku z cytryny, soli, pieprzu, oleju rzepakowego i koperku przyrządź sos. Wlej go do składników i wymieszaj. Gotowe!
Sałatka z komosą ryżową i granatem
Składniki:
- szpinak,
- roszponka,
- komosa ryżowa,
- nasiona słonecznika,
- pestki granatu,
- prażony sezam,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- masło klarowane,
- 1 awokado,
- ser kozi brie,
- 1 upieczony lub ugotowany burak,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Komosę ugotuj i połącz z posiekanym szpinakiem, roszponką, pokrojonymi w kostkę awokado, serem kozim i burakiem. Słonecznik podsmaż na niewielkiej ilości masła klarowanego, s sezam upraż. Dodaj do pozostałych składników.
- Do swojej sałatki dorzuć jeszcze pestki granatu i dopraw całość solą i pieprzem. Wlej również trochę oliwy z oliwek. Całość wymieszaj. Smacznego!