Kojarzą się z Wigilią. Magda Gessler i Ewa Wachowicz serwują nawet na Wielkanoc
Jeśli i Magda Gessler, i Ewa Wachowicz podają tę potrawę na Wielkanoc, to chyba można założyć, że jest ona wyjątkowo smaczna. Trzeba jednak zauważyć, że kulinarne gwiazdy przygotowują ją w nieco inny sposób. Który z nich podoba ci się bardziej?
26.03.2024 10:59
Pierogi to potrawa, która światu kojarzy się z Polakami, a Polakom — ze świętami. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że głównie tymi, które mają miejsce w grudniu. A jednak Boże Narodzenie to nie jedyna okazja, podczas której Ewa Wachowicz i Magda Gessler przygotowują pierogi. W zależności od okazji zmienia się natomiast farsz. Aktualnie obie panie stawiają na produkt iście wielkanocny: białą kiełbasę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poniżej prezentujemy przepisy obu gwiazd polskiej sceny kulinarnej na pierogi z farszem z białej kiełbasy. Nieco się od siebie różnią (tak jak i same gwiazdy), ale oba cechuje doskonały smak i precyzja. Który wybrać? Na to pytanie ci wyjątkowo nie odpowiemy. Musisz sam podjąć tę trudną decyzję!
Pierogi z białą kiełbasą według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1 jajko.
Farsz:
- 1 kg białej kiełbasy,
- 1 jajko,
- 1 łyżka chrzanu,
- majeranek, pieprz i sól,
- Dodatkowo: smażona cebula.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej, dodaj wrzątek, wyrób za pomocą widelca. Następnie wbij jajko. Posiekaj. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut.
- Kiełbasę sparz, zdejmij skórę. Pokrój na kawałki i wymieszaj z jajkiem, chrzanem i przyprawami.
- Wytnij krążki z ciasta. Nakładaj farsz, zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj ze smażoną cebulką.
Pierogi z białą kiełbasą według Magdy Gessler
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 3 szklanki mąki,
- szczypta soli,
Farsz:
- 400 g białej kiełbasy,
- 1 cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- masło klarowane,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i rozdrobniony czosnek podsmaż na maśle. Dodaj obraną ze skórki i pokrojoną białą kiełbasę. Smaż kilka chwil, a następnie odstaw do ostudzenia.
- Mąkę przesiej, dodaj wrzątek i sól. Wyrób ciasto. Odstaw do wystudzenia.
- Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki. Zlep pierogi, gotuj w osolonej wodzie.