WAŻNE
TERAZ

Polacy z Flotylli Sumud "bezpiecznie wylądowali" w Atenach

Kojarzą się z Wigilią. Magda Gessler i Ewa Wachowicz serwują nawet na Wielkanoc

Jeśli i Magda Gessler, i Ewa Wachowicz podają tę potrawę na Wielkanoc, to chyba można założyć, że jest ona wyjątkowo smaczna. Trzeba jednak zauważyć, że kulinarne gwiazdy przygotowują ją w nieco inny sposób. Który z nich podoba ci się bardziej?

Magda Gessler i Ewa Wachowicz robią na Wielkanoc pierogi z białą kiełbasąMagda Gessler i Ewa Wachowicz robią na Wielkanoc pierogi z białą kiełbasą
Źródło zdjęć: © Facebook | Ewa Wachowicz, Magda Gessler

Pierogi to potrawa, która światu kojarzy się z Polakami, a Polakom — ze świętami. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że głównie tymi, które mają miejsce w grudniu. A jednak Boże Narodzenie to nie jedyna okazja, podczas której Ewa Wachowicz i Magda Gessler przygotowują pierogi. W zależności od okazji zmienia się natomiast farsz. Aktualnie obie panie stawiają na produkt iście wielkanocny: białą kiełbasę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocna terrina stanie się hitem w każdym domu. Nie sposób oderwać od niej wzroku

Poniżej prezentujemy przepisy obu gwiazd polskiej sceny kulinarnej na pierogi z farszem z białej kiełbasy. Nieco się od siebie różnią (tak jak i same gwiazdy), ale oba cechuje doskonały smak i precyzja. Który wybrać? Na to pytanie ci wyjątkowo nie odpowiemy. Musisz sam podjąć tę trudną decyzję!

Pierogi z białą kiełbasą według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 jajko.

Farsz:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • majeranek, pieprz i sól,
  • Dodatkowo: smażona cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj wrzątek, wyrób za pomocą widelca. Następnie wbij jajko. Posiekaj. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut.
  2. Kiełbasę sparz, zdejmij skórę. Pokrój na kawałki i wymieszaj z jajkiem, chrzanem i przyprawami.
  3. Wytnij krążki z ciasta. Nakładaj farsz, zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj ze smażoną cebulką.
Pierogi z białą kiełbasą to ciekawy pomysł na święta wielkanocne
Pierogi z białą kiełbasą to ciekawy pomysł na święta wielkanocne © Canva | zi3000

Pierogi z białą kiełbasą według Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 3 szklanki mąki,
  • szczypta soli,

Farsz:


  • 400 g białej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i rozdrobniony czosnek podsmaż na maśle. Dodaj obraną ze skórki i pokrojoną białą kiełbasę. Smaż kilka chwil, a następnie odstaw do ostudzenia.
  2. Mąkę przesiej, dodaj wrzątek i sól. Wyrób ciasto. Odstaw do wystudzenia.
  3. Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki. Zlep pierogi, gotuj w osolonej wodzie.


Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę