PrzepisWielkanocKojarzą się z Wigilią. Magda Gessler i Ewa Wachowicz serwują nawet na Wielkanoc

Kojarzą się z Wigilią. Magda Gessler i Ewa Wachowicz serwują nawet na Wielkanoc

Magda Gessler i Ewa Wachowicz robią na Wielkanoc pierogi z białą kiełbasą
Magda Gessler i Ewa Wachowicz robią na Wielkanoc pierogi z białą kiełbasą
Źródło zdjęć: © Facebook | Ewa Wachowicz, Magda Gessler
26.03.2024 10:59

Jeśli i Magda Gessler, i Ewa Wachowicz podają tę potrawę na Wielkanoc, to chyba można założyć, że jest ona wyjątkowo smaczna. Trzeba jednak zauważyć, że kulinarne gwiazdy przygotowują ją w nieco inny sposób. Który z nich podoba ci się bardziej?

Pierogi to potrawa, która światu kojarzy się z Polakami, a Polakom — ze świętami. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że głównie tymi, które mają miejsce w grudniu. A jednak Boże Narodzenie to nie jedyna okazja, podczas której Ewa Wachowicz i Magda Gessler przygotowują pierogi. W zależności od okazji zmienia się natomiast farsz. Aktualnie obie panie stawiają na produkt iście wielkanocny: białą kiełbasę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Poniżej prezentujemy przepisy obu gwiazd polskiej sceny kulinarnej na pierogi z farszem z białej kiełbasy. Nieco się od siebie różnią (tak jak i same gwiazdy), ale oba cechuje doskonały smak i precyzja. Który wybrać? Na to pytanie ci wyjątkowo nie odpowiemy. Musisz sam podjąć tę trudną decyzję!

Pierogi z białą kiełbasą według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 jajko.

Farsz:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • majeranek, pieprz i sól,
  • Dodatkowo: smażona cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, dodaj wrzątek, wyrób za pomocą widelca. Następnie wbij jajko. Posiekaj. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut.
  2. Kiełbasę sparz, zdejmij skórę. Pokrój na kawałki i wymieszaj z jajkiem, chrzanem i przyprawami.
  3. Wytnij krążki z ciasta. Nakładaj farsz, zlep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj ze smażoną cebulką.
Pierogi z białą kiełbasą to ciekawy pomysł na święta wielkanocne
Pierogi z białą kiełbasą to ciekawy pomysł na święta wielkanocne© Canva | zi3000

Pierogi z białą kiełbasą według Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 3 szklanki mąki,
  • szczypta soli,

Farsz:


  • 400 g białej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i rozdrobniony czosnek podsmaż na maśle. Dodaj obraną ze skórki i pokrojoną białą kiełbasę. Smaż kilka chwil, a następnie odstaw do ostudzenia.
  2. Mąkę przesiej, dodaj wrzątek i sól. Wyrób ciasto. Odstaw do wystudzenia.
  3. Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki. Zlep pierogi, gotuj w osolonej wodzie.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także