Wilgotny i kremowy pasztet z przepisu siostry Anieli. Na Wielkanoc robię tylko taki
Domowy pasztet wielkanocny jest właśnie tym, czego brakuje na twoim wielkanocnym stole. Wspaniale odnajdzie się obok sałatek i sosów na zimno. Możesz podać go na śniadanie, przekąskę czy kolację. Zniknie szybciej, niż ci się wydaję.
26.03.2024 09:46
Siostra Aniela zasłynęła jako pierwsza w Polsce zakonnica, która prowadziła swój własny program telewizyjny (kulinarny). Przepisy salwatorianki zrobiły i do tej pory robią furorę. Ja sama nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pasztetu, a ten z przepisu siostry Anieli jest więcej niż genialny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealny pasztet wielkanocny. Przepis siostry Anieli jest bezkonkurencyjny
Pasztet wielkanocny siostry Anieli wychodzi idealnie miękkie i nie kruszy się. Dlaczego? Kucharka w swoim przepisie uwzględniła wątróbkę, a także kawałek boczku. Dzięki takim dodatkom pasztet będzie idealnie wilgotny. Natomiast jeśli chcesz przygotować wersję wegetariańską pasztetu, do przepisu dodaj olej roślinny, który zapewni mu odpowiednią konsystencję.
Kluczowym elementem w procesie przygotowywania pasztetu jest wybór odpowiedniego mięsa. Istnieje wiele możliwości do rozważenia - nie ograniczaj się tylko do mięsa wieprzowego. Możesz także zdecydować się na mięso drobiowe lub królicze. Nie ma konieczności wybierania najbardziej estetycznych i chudych kawałków mięsa, ponieważ zbyt chude mięso może sprawić, że pasztet będzie za suchy. Dlatego też wiele przepisów na pasztet wielkanocny, w tym ten od siostry Anieli, zawiera wskazówki dotyczące dodania nieco tłustego mięsa wieprzowego, które dodaje wilgotności i intensyfikuje smak.
Pasztet wielkanocny siostry Anastazji. Przepis
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- 300 g wątróbki drobiowej,
- 200 g boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- pół szklanki mleka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki oregano.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj i podsmaż na maśle.
- Kiedy warzywa nabiorą złotego koloru, dodaj mieloną wieprzowinę. Całość smaż, aż mięso będzie rumiane.
- Oczyszczoną wątróbkę gotuj przez ok. 10 minut, następnie dobrze ją ostudź.
- Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę. Wątróbkę i mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj bułkę tartą, jajka i mleko, dopraw oregano, solą i pieprzem oraz majerankiem. Dokładnie całość wymieszaj.
- Gotową masę na pasztet przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez godzinę.
- Po tym czasie wyjmij pasztet z piekarnika, przełóż na talerz i odstaw do ostygnięcia.