Wilgotny i kremowy pasztet z przepisu siostry Anieli. Na Wielkanoc robię tylko taki

Domowy pasztet wielkanocny jest właśnie tym, czego brakuje na twoim wielkanocnym stole. Wspaniale odnajdzie się obok sałatek i sosów na zimno. Możesz podać go na śniadanie, przekąskę czy kolację. Zniknie szybciej, niż ci się wydaję.

Siostra Aniela podała przepis na obłędny pasztetSiostra Aniela podała przepis na obłędny pasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube: Ksiądz z osiedla (screenshot)

Siostra Aniela zasłynęła jako pierwsza w Polsce zakonnica, która prowadziła swój własny program telewizyjny (kulinarny). Przepisy salwatorianki zrobiły i do tej pory robią furorę. Ja sama nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pasztetu, a ten z przepisu siostry Anieli jest więcej niż genialny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Idealny pasztet wielkanocny. Przepis siostry Anieli jest bezkonkurencyjny

Pasztet wielkanocny siostry Anieli wychodzi idealnie miękkie i nie kruszy się. Dlaczego? Kucharka w swoim przepisie uwzględniła wątróbkę, a także kawałek boczku. Dzięki takim dodatkom pasztet będzie idealnie wilgotny. Natomiast jeśli chcesz przygotować wersję wegetariańską pasztetu, do przepisu dodaj olej roślinny, który zapewni mu odpowiednią konsystencję.

Kluczowym elementem w procesie przygotowywania pasztetu jest wybór odpowiedniego mięsa. Istnieje wiele możliwości do rozważenia - nie ograniczaj się tylko do mięsa wieprzowego. Możesz także zdecydować się na mięso drobiowe lub królicze. Nie ma konieczności wybierania najbardziej estetycznych i chudych kawałków mięsa, ponieważ zbyt chude mięso może sprawić, że pasztet będzie za suchy. Dlatego też wiele przepisów na pasztet wielkanocny, w tym ten od siostry Anieli, zawiera wskazówki dotyczące dodania nieco tłustego mięsa wieprzowego, które dodaje wilgotności i intensyfikuje smak.

Pasztet wielkanocny to obowiązkowy element wielkanocnego stołu
Pasztet wielkanocny to obowiązkowy element wielkanocnego stołu © Pixabay

Pasztet wielkanocny siostry Anastazji. Przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki oregano.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj i podsmaż na maśle.
  2. Kiedy warzywa nabiorą złotego koloru, dodaj mieloną wieprzowinę. Całość smaż, aż mięso będzie rumiane.
  3. Oczyszczoną wątróbkę gotuj przez ok. 10 minut, następnie dobrze ją ostudź.
  4. Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę. Wątróbkę i mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj bułkę tartą, jajka i mleko, dopraw oregano, solą i pieprzem oraz majerankiem. Dokładnie całość wymieszaj.
  5. Gotową masę na pasztet przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez godzinę.
  6. Po tym czasie wyjmij pasztet z piekarnika, przełóż na talerz i odstaw do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"