PrzepisWielkanocWilgotny i kremowy pasztet z przepisu siostry Anieli. Na Wielkanoc robię tylko taki

Wilgotny i kremowy pasztet z przepisu siostry Anieli. Na Wielkanoc robię tylko taki

Siostra Aniela podała przepis na obłędny pasztet
Siostra Aniela podała przepis na obłędny pasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube: Ksiądz z osiedla (screenshot)
26.03.2024 09:46

Domowy pasztet wielkanocny jest właśnie tym, czego brakuje na twoim wielkanocnym stole. Wspaniale odnajdzie się obok sałatek i sosów na zimno. Możesz podać go na śniadanie, przekąskę czy kolację. Zniknie szybciej, niż ci się wydaję.

Siostra Aniela zasłynęła jako pierwsza w Polsce zakonnica, która prowadziła swój własny program telewizyjny (kulinarny). Przepisy salwatorianki zrobiły i do tej pory robią furorę. Ja sama nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pasztetu, a ten z przepisu siostry Anieli jest więcej niż genialny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealny pasztet wielkanocny. Przepis siostry Anieli jest bezkonkurencyjny

Pasztet wielkanocny siostry Anieli wychodzi idealnie miękkie i nie kruszy się. Dlaczego? Kucharka w swoim przepisie uwzględniła wątróbkę, a także kawałek boczku. Dzięki takim dodatkom pasztet będzie idealnie wilgotny. Natomiast jeśli chcesz przygotować wersję wegetariańską pasztetu, do przepisu dodaj olej roślinny, który zapewni mu odpowiednią konsystencję.

Kluczowym elementem w procesie przygotowywania pasztetu jest wybór odpowiedniego mięsa. Istnieje wiele możliwości do rozważenia - nie ograniczaj się tylko do mięsa wieprzowego. Możesz także zdecydować się na mięso drobiowe lub królicze. Nie ma konieczności wybierania najbardziej estetycznych i chudych kawałków mięsa, ponieważ zbyt chude mięso może sprawić, że pasztet będzie za suchy. Dlatego też wiele przepisów na pasztet wielkanocny, w tym ten od siostry Anieli, zawiera wskazówki dotyczące dodania nieco tłustego mięsa wieprzowego, które dodaje wilgotności i intensyfikuje smak.

Pasztet wielkanocny to obowiązkowy element wielkanocnego stołu
Pasztet wielkanocny to obowiązkowy element wielkanocnego stołu © Pixabay

Pasztet wielkanocny siostry Anastazji. Przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki oregano.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj i podsmaż na maśle.
  2. Kiedy warzywa nabiorą złotego koloru, dodaj mieloną wieprzowinę. Całość smaż, aż mięso będzie rumiane.
  3. Oczyszczoną wątróbkę gotuj przez ok. 10 minut, następnie dobrze ją ostudź.
  4. Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę. Wątróbkę i mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj bułkę tartą, jajka i mleko, dopraw oregano, solą i pieprzem oraz majerankiem. Dokładnie całość wymieszaj.
  5. Gotową masę na pasztet przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez godzinę.
  6. Po tym czasie wyjmij pasztet z piekarnika, przełóż na talerz i odstaw do ostygnięcia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także