Siostra Aniela gotuje księżom. Po 60 latach powiedziała, czego żałuje

Siostra Aniela, która od prawie czterech dekad służy księżom w Bagnie, wcześniej pracowała w Krakowie i Trzebini. W rozmowie z młodym duchownym, który prowadzi kanał na YouTube o nazwie Ksiądz z osiedla, wyznała, że to Bóg prowadzi jej życie i daje jej siłę do codziennego gotowania.

Siostra Aniela udzieliła wywiadu ks. Rafałowi GłówczyńskiemuSiostra Aniela udzieliła wywiadu ks. Rafałowi Główczyńskiemu
Źródło zdjęć: © YouTube | @Ksiadzzosiedla
Marzena Pęcak

Poruszający wywiad siostrą Anielą przeprowadził ksiądz Rafał Główczyński SDB. W trakcie rozmowy zakonnica opowiedziała o swojej pracy. Od kilku dekad gotuje bowiem dla księży. Zdradziła też swój tajny przepis na genialne naleśniki. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w takim wydaniu nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Pracuje dla księży od 60 lat. Czy czegoś żałuje?

Podczas rozmowy z Księdzem z osiedla, zakonnica wyznała, że jej gotowanie, zwłaszcza w seminarium, jest formą współudziału w wychowaniu kapłanów. Jednocześnie jest to dla niej źródło wielkiej radości i spełnienia. Siostra Aniela podkreśliła, że kocha to, co robi. I to jest dla niej najważniejsze. 

W trakcie wywiadu nie zabrakło trudnych pytań. Ks. Główczyński zapytał, czy siostra Aniela czegoś żałuje i czy zdarzyły się jej chwile zwątpienia. Odpowiedź zakonnicy okazała się wielkim zaskoczeniem. Wyznała bowiem, że swojej pracy nigdy nie postrzegała w kategorii ciężaru. 

Siostra nie miała też problemu, aby odpowiedzieć na pytanie odnośnie kryzysu powołania. Zapewniała, że chwil zwątpienia nie było w jej życiu. Kiedy tylko zdecydowała się wstąpić do zakonu, wiedziała, że to droga dla niej.

- Nigdy tak nie myślałam. Nie miałam krytycznych chwil w życiu, zachwiania w powołaniu, ponieważ kochałam ludzi i Pana Boga tak jak mogłam. I pracowałam też, jak mogłam, z wielką radością i wysiłkiem. Kiedy było mi ciężko i pojawił się nawał pracy, to zawsze Pan Bóg postawił mi kogoś do pomocy - wyjaśniła siostra Aniela.
Podczas wywiadu siostra Aniela opowiedziała o swojej drodze
Podczas wywiadu siostra Aniela opowiedziała o swojej drodze © YouTube | @Ksiadzzosiedla

Padło również pytanie o kebaba i sushi. Co ciekawe, zakonnica doskonale wie, jak je przygotować, ale woli specjały polskiej kuchni. Tradycja jest dla niej bardzo ważna. 

Sprawdzony przepis siostry Anieli na naleśniki

Jak już wspomniałam, siostra Aniela podzieliła się w trakcie rozmowy z księdzem swoim przepisem na naleśniki. Jakie składniki i proporcje zapewniają sukces w tej materii? Już wyjaśniam!

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • ½ szkl. mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżki oleju,
  • odrobina cukru i soli. 

Siostra Aniela zaleca wymieszanie wszystkich składników, a z powstałego ciasta smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀