Boska kuchnia siostry Anieli, która gotowała papieżowi. Pokazuje, jak zrobić genialne żeberka
Żeberka w miodzie to idealny pomysł na uroczysty obiad dla najbliższych. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a to dzięki wskazówkom siostry Anieli. Jak uzyskać idealne, soczyste i rozpływające się w ustach mięso? Czym doprawić żeberka, by dobrze smakowały skąpane w miodzie? Zobaczcie!
08.06.2023 10:01
Siostra Aniela, autorka wielu bestsellerowych książek kucharskich i gospodyni programów kulinarnych, zdradziła swój przepis na żeberka w miodzie. Wariacji na temat tego dania znajdziemy bez liku: z marynatą z dodatkiem keczupu czy musztardy, duszone w piwie czy doprawione sosem sojowym. Receptura s. Anieli zaś jest prosta i ogranicza się do małej liczby składników. Te jednak wystarczą, by stworzyć nieziemskie danie dla całej rodziny.
Żeberka w miodzie. Popisowe danie wielu gospodyń
Kruche, soczyste i lekko skarmelizowane z wierzchu żeberka to danie popisowe wielu gospodyń. I co gospodyni, to inny patent na ten uwielbiany przez wielu specjał. Siostra Aniela proponuje, by mięso potraktować bardzo łatwą w przygotowaniu marynatą, składającą się z płynnego miodu (zakonnica użyła lipowego), soli, pieprzu i tymianku. Żeberka w miodzie najczęściej lądują w piekarniku, jednakże s. Aniela podpowiada, by zrobić je w zupełnie inny sposób.
Zakonnica najpierw podsmaża mięso w głębokim tłuszczu, w tym konkretnym przypadku był to domowej roboty smalec. Kiedy żeberka są już ładnie zarumienione, lądują w garnku z warzywami i duszone są do miękkości. Dzięki tej metodzie uzyskamy niezwykle soczyste, rozpływające się w ustach mięso, a dzięki podsmażeniu żeberka nabiorą wspaniałego aromatu i będą przyjemnie chrupiące z wierzchu.
Żeberka w miodzie według przepisu siostry Anieli
Składniki:
- ok. 1,2 kg żeberek
- 4 liście laurowe
- 5-6 łyżek miodu
- 100 g smalcu bądź innego tłuszczu do smażenia
- mała łyżeczka kminku
- 1 duża cebula
- 2 papryki: żółta i czerwona
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Żeberka pokrój na mniejsze części według uznania. Przełóż je do dużego naczynia.
- Każdą z części dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Pamiętaj, że kminek jest intensywny, więc nie przesadzaj z ilością tej przyprawy.
- Następnie każdy fragment mięsa natrzyj miodem. Do naczynia dodaj też liście laurowe.
- Przykryj naczynie z żeberkami i odstaw je na 2 godziny.
- Po tym czasie rozgrzej na patelni smalec. Żeberka smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Cebulę pokrój w półplastry, a paprykę w szerokie paski.
- Opieczone żeberka przełóż do dużego rondla, dodaj liście laurowe, podlej całość wodą tak, by nie przykrywała żeberek w całości.
- Dodaj pokrojoną cebulę i przykryj garnek. Żeberka duś do miękkości. Sprawdzaj na bieżąco ilość wody i dolewaj, kiedy odparuje, by mięso nie przypaliło się.
- Kiedy mięso zmięknie, dodaj kawałki papryki i łyżkę miodu.
- Podgotuj całość chwilę, aż papryka delikatnie poddusi się.
- Danie podawaj z dodatkiem świeżych ziół, np. natką pietruszki.
Siostra Aniela. Kucharka i autorka bestsellerów
Siostra Aniela jest autorką wielu książek kulinarnych, które szybko stały się bestsellerami. Jej autorskie przepisy znajdziemy m.in. w takich pozycjach, jak: "Anielskie babeczki. Klasztorne specjały", "Anielska kuchnia siostry Anieli" czy "Ciasta siostry Anieli". Siostra chętnie dzieli swoimi recepturami na wizji. Jest pierwszą siostrą zakonną w Polsce, która prowadziła telewizyjny program kulinarny. Teraz możemy oglądać jej kulinarne popisy na YouTube na kanale "Religia TV" w serii "Boska Kuchnia". Co więcej, s. Aniela przez 15 lat gotowała dla samego Karola Wojtyły, kiedy pełnił jeszcze funkcję kardynała.