PrzepisRyż w gołąbkach siostry Anieli nigdy się nie skleja. Wszystko przez 1 dodatek

Ryż w gołąbkach siostry Anieli nigdy się nie skleja. Wszystko przez 1 dodatek

Na kanale YouTube - Religia TV, siostra Aniela pokazuje jak przygotować rewelacyjne gołąbki. Potrawa jest wyjątkowo smaczna i odznacza się idealną konsystencją. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak wykonać to kultowe danie - poniżej zdradzamy na nie przepis.

Ryż w gołąbkach siostry Anieli nigdy się nie skleja. Wszystko przez 1 dodatek - Pyszności; Foto: https://youtu.be/JSE4UNIBOos ; https://youtu.be/XH6l7I8natE
Ryż w gołąbkach siostry Anieli nigdy się nie skleja. Wszystko przez 1 dodatek - Pyszności; Foto: https://youtu.be/JSE4UNIBOos ; https://youtu.be/XH6l7I8natE
Agnieszka

15.10.2022 00:18

Siostra Aniela przygotowuje idealne gołąbki. Ich nadzienie składa się z uprzednio ugotowanego oraz zmielonego mięsa. W ten sposób wspaniale możemy wykorzystać m.in. resztki mięsa z rosołu.

Siostra Aniela przygotowuje kultową potrawę

Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com
Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować rewelacyjne gołąbki? Okazuje się, że wszystko tkwi w szczegółach. Siostra Aniela do ryżu dodaje jedną łyżkę masła. Dzięki temu produkt nie skleja się i ma idealną konsystencję. Poza tym warto zaznaczyć również, że do ugotowania 0,5 kg ryżu wystarczy tylko jeden litr wody. 

Siostra Aniela podkreśla, że gołąbki powinny być dobrze przyprawione. W związku z tym na 1 kg ryżu dodaje jedną łyżkę soli. Warto również do nadzienia wsypać dużą ilość pieprzu. Dzięki temu gołąbki będą bardziej wyraziste.

Gołąbki siostry Anieli

Obraz

Składniki:

  • ugotowany ryż - 1 litr wody na 0,5 kg ryżu + łyżka masła
  • 400 g zmielonego ugotowanego mięsa
  • sól i pieprz (na 1 kg ryżu - łyżka soli)
  • główka kapusty

Sos pomidorowy

  • rosół lub woda
  • 50 g masła
  • przecier pomidorowy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 - 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Ugotowany ryż połącz ze zmielonym mięsem, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wyrabiaj rękoma. Kapustę sparz w osolonej wodzie. Następnie zdejmij z niej liście. Pamiętaj, aby z każdego liścia usunąć nerw. Dzięki temu ułatwisz sobie zwijanie gołąbków.

Na liściach układaj uprzednio przygotowane nadzienie. Następnie zwijaj gołąbki. Gotowe gołąbki układaj ciasno w dużym garnku. Na końcu zalej je rosołem i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki duś około 1 godzinę.

W międzyczasie przygotuj sos. Niewielką ilość masła rozpuść w rondelku. Następnie dodaj trzy łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Całość rozcieńcz rosołem.

Następnie dodaj przecier pomidorowy. Pamiętaj, aby wszystko cały czas mieszać, dzięki temu gotowy sos będzie odznaczał się idealną konsystencją. Pod koniec dodaj 1 - 2 łyżki śmietany. 

Siostra Aniela podaje gotowe gołąbki z pysznym sosem pomidorowym. Ta kultowa potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapusty krok po kroku.

proste przepisyporadygołąbki
Wybrane dla Ciebie