Ryż w gołąbkach siostry Anieli nigdy się nie skleja. Wszystko przez 1 dodatek

Na kanale YouTube - Religia TV, siostra Aniela pokazuje jak przygotować rewelacyjne gołąbki. Potrawa jest wyjątkowo smaczna i odznacza się idealną konsystencją. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak wykonać to kultowe danie - poniżej zdradzamy na nie przepis.

ObrazekRyż w gołąbkach siostry Anieli nigdy się nie skleja. Wszystko przez 1 dodatek - Pyszności; Foto: https://youtu.be/JSE4UNIBOos ; https://youtu.be/XH6l7I8natE
Agnieszka

Siostra Aniela przygotowuje idealne gołąbki. Ich nadzienie składa się z uprzednio ugotowanego oraz zmielonego mięsa. W ten sposób wspaniale możemy wykorzystać m.in. resztki mięsa z rosołu.

Siostra Aniela przygotowuje kultową potrawę

Obrazek
Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować rewelacyjne gołąbki? Okazuje się, że wszystko tkwi w szczegółach. Siostra Aniela do ryżu dodaje jedną łyżkę masła. Dzięki temu produkt nie skleja się i ma idealną konsystencję. Poza tym warto zaznaczyć również, że do ugotowania 0,5 kg ryżu wystarczy tylko jeden litr wody. 

Siostra Aniela podkreśla, że gołąbki powinny być dobrze przyprawione. W związku z tym na 1 kg ryżu dodaje jedną łyżkę soli. Warto również do nadzienia wsypać dużą ilość pieprzu. Dzięki temu gołąbki będą bardziej wyraziste.

Gołąbki siostry Anieli

Obrazek

Składniki:

  • ugotowany ryż - 1 litr wody na 0,5 kg ryżu + łyżka masła
  • 400 g zmielonego ugotowanego mięsa
  • sól i pieprz (na 1 kg ryżu - łyżka soli)
  • główka kapusty

Sos pomidorowy

  • rosół lub woda
  • 50 g masła
  • przecier pomidorowy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 - 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

Ugotowany ryż połącz ze zmielonym mięsem, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wyrabiaj rękoma. Kapustę sparz w osolonej wodzie. Następnie zdejmij z niej liście. Pamiętaj, aby z każdego liścia usunąć nerw. Dzięki temu ułatwisz sobie zwijanie gołąbków.

Na liściach układaj uprzednio przygotowane nadzienie. Następnie zwijaj gołąbki. Gotowe gołąbki układaj ciasno w dużym garnku. Na końcu zalej je rosołem i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki duś około 1 godzinę.

W międzyczasie przygotuj sos. Niewielką ilość masła rozpuść w rondelku. Następnie dodaj trzy łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Całość rozcieńcz rosołem.

Następnie dodaj przecier pomidorowy. Pamiętaj, aby wszystko cały czas mieszać, dzięki temu gotowy sos będzie odznaczał się idealną konsystencją. Pod koniec dodaj 1 - 2 łyżki śmietany. 

Siostra Aniela podaje gotowe gołąbki z pysznym sosem pomidorowym. Ta kultowa potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować rolowane gołąbki z białej kapusty krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato