Siostra Aniela zdradziła recepturę na swoje słynne racuchy. Przepis jest tak prosty, że nawet dziecko sobie poradzi

Racuchy najczęściej kojarzą się z dzieciństwem. Chyba każdy z nas miał okazję spróbować ich u babci lub zrobić w domu. Możemy podawać je na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Każdy z nas ma swoje sprawdzone receptury, ale dziś przychodzimy z czymś wyjątkowym i naprawdę smacznym — dlatego warto wypróbować poniższy przepis. Oto lista składników i sposób przygotowania racuchów od siostry Anieli.

Racuchy siostry Anieli - PysznościRacuchy siostry Anieli - Pyszności
Paulina

Racuchy z jabłkiem od siostry Anieli

Obrazek
Photo by Jennifer Pallian on Unsplash

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • 3 g drożdży
  • 2 duże jabłka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • cukier lub miód do udekorowania placków

Sposób przygotowania racuchów z jabłkiem:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu na racuchy. Łączymy drożdże z cukrem i mlekiem. Tak przygotowaną miksturę należy przechowywać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Sprawdzi się piekarnik nagrzany do około 40 stopni. Możesz przechowywać tam zaczyn przez 10-15 minut, żeby przyspieszyć jego wzrost.

Następnie zabierz się za obranie jabłek. Najlepiej wybrać miękkie i słodkie jabłka. Obieramy owoc i kroimy w małą kostkę. Następnie bierzemy się za przygotowanie masy. Przesiewamy mąkę do miski oraz dodajemy sól i cukier. Całość mieszamy i dodajemy jajka, przygotowany zaczyn i olej. Składniki mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy przez 5 minut za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 30-40 minut w ciepłym miejscu, aby mogło porządnie wyrosnąć. Może to być piekarnik nagrzany na 35 stopni.

Smaż racuchy na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Czas smażenia wynosi około 1,5 minuty na każdą ze stron. Racuszki pięknie rosną podczas smażenia. Moc palnika powinna być średnia, aby nie ryzykować przypalenia. Po usmażeniu wykładamy placki na ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy je na talerz i posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z miodem.

Obrazek
pixabay.com

Jak urozmaicić racuchy?

Jeśli chcesz poeksperymentować, zamiast jabłka możesz dodać inne owoce sezonowe. Mogą to być truskawki, maliny, borówki, rabarbar czy wiśnia. Racuchy siostry Anieli z tego przepisu są idealnie puszyste i banalnie proste, dlatego nawet dziecko będzie umiało je wykonać.

Jeśli masz ochotę na niezwykle puszyste naleśniki, przetestuj nasz przepis na Fluffy Pancakes!

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce