Siostra Aniela robi najlepsze knedle pod słońcem. Kiedy je podaje na stół, wszyscy zapierają dech

Ten przepis to, według nadanego mu tytułu na YouTube, prawdziwa "anielska kuchnia". Czy siostra Aniela i jej knedle ze śliwkami rzeczywiście sprawią, że poczujemy się jak w niebie? Sprawdzamy przepis, gotujemy i... nie możemy oderwać się od jedzenia. To naprawdę działa!

Siostra Aniela robi najlepsze knedle ze śliwkami. Palce lizać!Siostra Aniela robi najlepsze knedle ze śliwkami. Palce lizać!
Źródło zdjęć: © Canva.com, YouTube

Ze świecą szukać drugiej tak doświadczonej kucharki, co siostra Aniela. Zakonnica od wielu lat zajmuje pozycję szefowej kuchni w Wyższym Seminarium Duchownym Salwatorianów w Bagnie. To jednak nie wszystko. Podczas swojej posługi w Trzebini siostra Aniela poznała samego Karola Wojtyłę. Przez kolejne 15 lat gotowała dla przyszłego papieża, który prowadził w klasztorze rekolekcje dla ciężko chorych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Kulinarna droga siostry Anieli miała zacząć się ponoć od snu, w którym zakonnica gotowała i karmiła ubogich. Jak wyśniła — tak zrobiła. A gdyby nie zakonny kontekst, można by dzisiaj stwierdzić, że siostra Aniela zrobiła naprawdę "wystrzałową" kucharską karierę. Jej autorski program kulinarny cieszył się dużą popularnością, książki kulinarne święcą sukcesy, a przepisy są doceniane przez wszystkich ludzi "z branży". Dlatego też uważamy, że jeśli komuś można zaufać w kwestii przygotowania knedli ze śliwkami, to właśnie siostrze Anieli.

Przepis zakonnicy pochodzi z kanału na YouTube "Religia TV", a dokładniej z jego serii "anielska kuchnia". Czy rzeczywiście smak tych knedli sprawi, że poczujemy się jak w niebie? Przekonajmy się!

Knedle ze śliwkami według siostry Anieli

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • ok. 600 g śliwek np. węgierek,
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • masło,
  • bułka tarta.
Knedle ze śliwkami najlepiej przygotować z węgierek
Knedle ze śliwkami najlepiej przygotować z węgierek © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodaj jajka i ugotowane i zmielone ziemniaki. Wyrób ciasto dłońmi. Masa powinna z łatwością odchodzić od ręki i być spoista. Gdyby jednak okazało się za rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki.
  2. Śliwki przekrój wzdłuż na pół. Wyjmując pestki, postaraj się, żeby śliwki nie puściły za dużo soku.
  3. Stolnicę podsyp mąką. Wykładaj po części ciasta i uformuj grube wałki. Pokrój je w kawałki przypominające większe kopytka.
  4. Spłaszcz każdy kawałek ciasta i do środka daj po jednej śliwce. Zlep brzegi i uformuj kulki.
  5. Tak przygotowane knedle wstaw do gotującej się osolonej wody. Zamieszaj, ale bardzo delikatnie. Będziesz mógł to zrobić mocniej dopiero w momencie, w którym ciasto będzie już lekko ścięte.
  6. Kiedy knedle wypłyną na wierzch, trzymaj je na ogniu jeszcze przez kilka minut. Następnie wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej.
  7. Podawaj z zasmażką z masła i bułki tartej. Dobrze smakują również posypane cukrem. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej