Siostra Aniela robi najlepsze knedle pod słońcem. Kiedy je podaje na stół, wszyscy zapierają dech
Ten przepis to, według nadanego mu tytułu na YouTube, prawdziwa "anielska kuchnia". Czy siostra Aniela i jej knedle ze śliwkami rzeczywiście sprawią, że poczujemy się jak w niebie? Sprawdzamy przepis, gotujemy i... nie możemy oderwać się od jedzenia. To naprawdę działa!
21.09.2023 14:03
Ze świecą szukać drugiej tak doświadczonej kucharki, co siostra Aniela. Zakonnica od wielu lat zajmuje pozycję szefowej kuchni w Wyższym Seminarium Duchownym Salwatorianów w Bagnie. To jednak nie wszystko. Podczas swojej posługi w Trzebini siostra Aniela poznała samego Karola Wojtyłę. Przez kolejne 15 lat gotowała dla przyszłego papieża, który prowadził w klasztorze rekolekcje dla ciężko chorych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kulinarna droga siostry Anieli miała zacząć się ponoć od snu, w którym zakonnica gotowała i karmiła ubogich. Jak wyśniła — tak zrobiła. A gdyby nie zakonny kontekst, można by dzisiaj stwierdzić, że siostra Aniela zrobiła naprawdę "wystrzałową" kucharską karierę. Jej autorski program kulinarny cieszył się dużą popularnością, książki kulinarne święcą sukcesy, a przepisy są doceniane przez wszystkich ludzi "z branży". Dlatego też uważamy, że jeśli komuś można zaufać w kwestii przygotowania knedli ze śliwkami, to właśnie siostrze Anieli.
Przepis zakonnicy pochodzi z kanału na YouTube "Religia TV", a dokładniej z jego serii "anielska kuchnia". Czy rzeczywiście smak tych knedli sprawi, że poczujemy się jak w niebie? Przekonajmy się!
Knedle ze śliwkami według siostry Anieli
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 200 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- ok. 600 g śliwek np. węgierek,
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- masło,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodaj jajka i ugotowane i zmielone ziemniaki. Wyrób ciasto dłońmi. Masa powinna z łatwością odchodzić od ręki i być spoista. Gdyby jednak okazało się za rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki.
- Śliwki przekrój wzdłuż na pół. Wyjmując pestki, postaraj się, żeby śliwki nie puściły za dużo soku.
- Stolnicę podsyp mąką. Wykładaj po części ciasta i uformuj grube wałki. Pokrój je w kawałki przypominające większe kopytka.
- Spłaszcz każdy kawałek ciasta i do środka daj po jednej śliwce. Zlep brzegi i uformuj kulki.
- Tak przygotowane knedle wstaw do gotującej się osolonej wody. Zamieszaj, ale bardzo delikatnie. Będziesz mógł to zrobić mocniej dopiero w momencie, w którym ciasto będzie już lekko ścięte.
- Kiedy knedle wypłyną na wierzch, trzymaj je na ogniu jeszcze przez kilka minut. Następnie wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Podawaj z zasmażką z masła i bułki tartej. Dobrze smakują również posypane cukrem. Smacznego!