Nie każdy może jeść chrzan. Nie lekceważ objawów

Chrzan jest nieodłącznym elementem wielkanocnych potraw. Często dodawany jest do żurku, jajek, a sos chrzanowy doskonale komponuje się ze smakiem domowych mięs i wędlin. Niestety nie każdy może pozwolić sobie na spożywanie chrzanu.

Kto nie może jeść chrzanu? Kto nie może jeść chrzanu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chrzan należy niewątpliwie do produktów polecanych - nie tylko ze względu na swój smak i zastosowanie w kuchni, ale też właściwości zdrowotne. Nie zmienia to jednak faktu, że istnieją pewne przeciwwskazania co do stosowania tego korzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Kto nie może jeść chrzanu?

Nie wszyscy mogą korzystać z prozdrowotnych właściwości chrzanu. Osoby cierpiące na choroby nerek i układu pokarmowego powinny być szczególnie ostrożne, jeśli chodzi o spożywanie chrzanu. W szczególności dotyczy to osób z niewydolnością wątroby, nieżytem żołądka oraz dyspepsjami czynnościowymi żołądka. Przeciwwskazaniem do spożywania chrzanu jest również refluks. Dieta osób cierpiących na tę przypadłość powinna składać się głównie z produktów o łagodnym działaniu, które nie będą podrażniać układu pokarmowego.

To wartościowe warzywo nie jest też zalecane dla osób cierpiących na choroby jelit. Spożycie chrzanu może nasilać objawy u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Wrzody dwunastnicy i żołądka również są przeciwwskazaniem do spożywania chrzanu.

Warto również dodać, że spożycie chrzanu w nadmiernych ilościach nie jest zalecane wszystkim, nie tylko osobom cierpiącym na powyższe dolegliwości, ponieważ może prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych takich jak wymioty, biegunka czy intensywne pocenie się.

Chrzan
Chrzan to doskonały dodatek do sałatek © Canva | Orest Lyzhechka

Mity na temat chrzanu. W przypadku tych dolegliwości nie jest szkodliwy

Chrzan przez wiele osób uważany jest za warzywo, którego nie powinno się spożywać przy dnie moczanowej i reumatoidalnym zapaleniu stawów. W rzeczywistości zawartość puryn w chrzanie wynosi ok. 13 mg/100 g, a więc oznacza to, że korzeń ten należy do produktów o niskiej zawartości puryn. Co więcej, chrzan może działać przeciwzapalnie dzięki obecności antyoksydantów, co jest bardzo pożądane przy chorobach stawów.

Chrzan nie szkodzi w zespole jelita drażliwego (IBS), o ile jest dawkowany z umiarem i pod warunkiem że spożywanie go nie wywołuje przykrych reakcji. Generalnie jednak chrzan może pojawić się w diecie low FODMAP.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej