Większość dodaje tylko do ćwikły. Magda Gessler robi z nim nawet kogel-mogel

O chrzanie przypominamy sobie zwykle w czasie przygotowań do Wielkanocy, jednak warto po niego sięgać nie tylko do święta. To produkt charakteryzujący się nie tylko ciekawym, pikantnym smakiem, ale również dużymi wartościami odżywczymi. Jak wykorzystać go w kuchni?

ChrzanChrzan
Źródło zdjęć: © Getty Images | Orest Lyzhechka

Chrzanowy kogel-mogel

Żółtkami utartymi z cukrem zajadały się niegdyś zarówno dzieci, jak i dorośli. Z czasem kogel-mogel popadł w zapomnienie, jednak znów odzyskuje popularność, gdyż jest smaczny i prosty. Można go przyrządzić na różne sposoby, również w wersji wytrawnej, która świetnie pasuje np. do smażonych lub pieczonych ryb.

Chrzanowy kogel-mogel bardzo ceni Magda Gessler. Jak go przygotować? Potrzebujemy sześciu żółtek, które umieszczamy w kubku, szklance lub małej misce, po czym ucieramy (łyżką, rózgą kuchenną, mikserem), aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy tarty chrzan (4 łyżki), doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone podudzia w aromatycznej marynacie. Palce lizać!

Lody buraczano-chrzanowe

Mrożony deser kojarzy nam się raczej ze słodyczą, jednak także w wersji wytrawnej lody potrafią dostarczyć niezapomnianych wrażeń. Oto jeden z przykładów.

Buraki (2-3 niewielkie sztuki) obieramy, gotujemy, po czy ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na tarce ścieramy też świeży chrzan (25 g). W garnku podgrzewamy mleko (400 ml) i śmietanę 36-procentową (800 ml). Dodajemy miąższ z laski wanilii. Ubijamy żółtka () z drobnym cukrem (100 g). Dolewamy ciepłe mleko ze śmietaną, cały czas ubijając. Po ostygnięciu dodajemy buraki i chrzan. Mieszamy, po czym zamrażamy przez 2-3 godziny, co pewien czas mieszając.

Pesto z liści chrzanu

Świeże liście traktujemy zazwyczaj jak niepotrzebny chwast. Szkoda, bo to bardzo interesujący produkt kulinarny o ciekawym, pikantnym smaku. Przyrządzimy z niego choćby pesto – pyszny dodatek do makaronu lub potraw z ryb czy drobiu.

Zadanie jest bardzo proste. Świeże liście chrzanu (3 szklanki) wystarczy umyć, zblanszować, a następnie zmiksować z czosnkiem (2-3 zmiażdżone ząbki), podprażonymi na patelni nerkowcami (4 łyżki) i tartym parmezanem (niepełna szklanka), stopniowo dolewając olej z pestek winogron albo oliwę (1/3 szklanki), aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji – pesto nie powinno być ani za gęste, ani zbyt rzadkie. Na koniec doprawiamy je solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Chrzan
Chrzan © Getty Images | DebbiSmirnoff

Masło chrzanowe

Masz już dosyć sklepowych smarowideł do pieczywa? Przygotuj masło chrzanowe, które będzie doskonałym dodatkiem do kanapek z pasztetem czy innymi wędlinami, a także grzanek podawanych np. do pieczonej ryby.

Jak to zrobić? Sposób jest banalny – miękkie masło wystarczy po prostu zmieszać z tartym chrzanem (od jego ilości będzie zależała "moc" przysmaku), a na koniec doprawić solą i pieprzem.

Zupa chrzanowa

Polacy kochają zupy, ale chrzanową przyrządzają dość rzadko. A szkoda, bo to smaczna, pożywna i prosta w przygotowaniu potrawa. Ciekawy przepis na ten specjał prezentuje Anna Starmach, jurorka "MasterChefa" i autorka książek kucharskich.

Wędzony boczek (200 g) kroimy w kostkę i podsmażamy, a następnie dorzucamy na patelnię drobno pokrojone warzywa: pory, pietruszki i cebule (po dwie sztuki) oraz pół selera. Podsmażamy je, po czym przekładamy do garnka, zalewamy wodą (dwa litry), dodajemy majeranku suszony majeranek (łyżeczkę), liść laurowy i po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Po 30-40 minutach wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (2-3 sztuki), gotujemy ok. 20 minut i blendujemy zupę. Na koniec dodajemy tarty chrzan (4 łyżki) oraz śmietanę kremówkę (200 ml). Mieszamy, ponownie miksujemy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z podsmażonym boczkiem oraz jajkiem na twardo.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis