PrzepisDietaMało kto docenia słowiański żeń-szeń. Kosztuje grosze, a topi tłuszcz z brzucha ekspresowo

Mało kto docenia słowiański żeń‑szeń. Kosztuje grosze, a topi tłuszcz z brzucha ekspresowo

Chrzan nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem
Chrzan nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.03.2024 12:01, aktual.: 09.03.2024 12:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Korzeń chrzanu od dawna obecny jest w naszej tradycji kulinarnej, choć dzisiaj sięgamy po niego zdecydowanie rzadziej. To wielka szkoda, ponieważ doskonale sprawdza się w przypadku problemów z układem trawiennym oraz podczas odchudzania.

Dlaczego chrzan nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem? Z prostego powodu: zarówno żeń-szeń, jak i chrzan są niezwykle cenionymi korzeniami, których spożywanie wiąże się z pozytywnymi skutkami dla całego organizmu. Są pełne dobroczynnych substancji czynnych, odtruwają organizm, zwiększają witalność. Żeń-szeń od tysiącleci jest wykorzystywany w medycynie Wschodu, od wieków znane są też lecznicze właściwości chrzanu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrzan a układ trawienny i odchudzanie

Chrzan wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim znany jest ze swojego pozytywnego wpływu na procesy trawienne. Związki, które odpowiadają za charakterystyczną ostrość chrzanu, pobudzają produkcję soku żołądkowego. Tym samym chrzan poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm. Co więcej, ułatwia też trawienie ciężkich i tłustych potraw, dlatego często podaje się go jako dodatek do mięs.

Ponadto korzeń chrzanu jest skutecznym środkiem przeciwdziałającym zaparciom. Zawiera on bowiem błonnik, który reguluje pracę jelit i pomaga utrzymać prawidłowy rytm wypróżnień. To niejedyna zaleta chrzanu związana z dietą - jest on również niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi. Dlatego też może być cennym dodatkiem do diety osób zmagających się z cukrzycą, nadwagą czy insulinoopornością.

Chrzan może być bazą antyprzeziębieniowej mikstury
Chrzan może być bazą antyprzeziębieniowej mikstury© Pixabay

Prozdrowotne właściwości chrzanu. Na co pomaga chrzan?

Właściwości chrzanu nie kończą się jednak na jego wpływie na układ pokarmowy. Ten korzeń ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, co czyni go pomocnym w leczeniu dolegliwości takich, jak bóle reumatyczne, stawów czy mięśni. Dodatkowo chrzan wykazuje działanie łagodzące objawy alergii, takie jak katar, kaszel czy łzawienie oczu, ponieważ działa jak naturalny antyhistaminik.

Korzeń chrzanu jest niezwykle bogaty w witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina C wzmacnia naszą odporność, chroni nas przed infekcjami, a także pomaga w procesie gojenia ran. Wystarczy jedna łyżka startego chrzanu, aby dostarczyć organizmowi około 6 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Chrzan zawiera również glukozynolany, które są związkami roślinnymi o działaniu przeciwnowotworowym. Glukozynolany rozkładają się na izotiocyjaniany, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Izotiocyjaniany mogą także chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także