Ta pyszna sałatka to mistrzostwo świata. Idealnie pasuje do wędlin

Sałatka chrzanowa i mięsa na zimno to duet niemalże dokonały, dobrze nam znany z wielkanocnego stołu. Rzadko kiedy decydujemy się na takie połączenia, a szkoda, bo to kompozycja, która zawsze zdaje egzamin.

Sałatka chrzanowaSałatka chrzanowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Hitowa wielkanocna sałatka chrzanowa w wielu domach na wielkanocnym stole pojawia się częściej niż kultowa już jarzynowa. To ze względu na obecność chrzanu w tej bądź co bądź skromnej kompozycji. Wyrazistość chrzanu jest czymś, co wspaniale podkreśla smak mięs, zwłaszcza tych na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Idealny dodatek do mięs. Sałata chrzanowa to obowiązkowy element wielkanocnego stołu

Chrzan charakteryzuje piekący smak i intensywny zapach, dlatego też dodaje się go do potraw w niewielkiej ilości. Tym samym naprawdę niewiele wystarczy, by podkręcić smak sałatek, zup i sosów oraz oczywiście mięs. Ponadto dodatek chrzanu w marynacie do mięsa nada mu kruchości po upieczeniu.

W kuchni polskiej chrzan jako dodatek do mięs na zimno jest stosowany od dawna. Czy wędliny, czy ryby w galarecie, czy peklowana wołowina - w każdym wydaniu chrzan sprawdza się jak mało co. Chcąc złagodzić smak chrzanu, możesz dodać do niego odrobinę kwaśnej śmietany, jajka czy majonezu.

My proponujemy pyszną sałatkę z sosem chrzanowym w roli głównej. Dobór składników jest skromny, ale wystarczający, by całość idealnie dopasowała się do mięs na wielkanocnym stole.

Sałatka chrzanowa na Wielkanoc. Przepis

Składniki:

  • 4 łyżki chrzanu tartego,
  • 200 g sera żółtego,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 jabłka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • świeży koperek, szczypiorek lub dymka.

Przygotowanie:

  1. Jajka i jabłka pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Składniki połącz ze sobą. Tarty chrzan i majonez wymieszaj i dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do sałatki.
  3. Sałatkę chrzanową wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz posiekanym koperkiem bądź szczypiorkiem lub dymką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej