Ta pyszna sałatka to mistrzostwo świata. Idealnie pasuje do wędlin
Sałatka chrzanowa i mięsa na zimno to duet niemalże dokonały, dobrze nam znany z wielkanocnego stołu. Rzadko kiedy decydujemy się na takie połączenia, a szkoda, bo to kompozycja, która zawsze zdaje egzamin.
09.03.2024 | aktual.: 18.03.2024 13:44
Hitowa wielkanocna sałatka chrzanowa w wielu domach na wielkanocnym stole pojawia się częściej niż kultowa już jarzynowa. To ze względu na obecność chrzanu w tej bądź co bądź skromnej kompozycji. Wyrazistość chrzanu jest czymś, co wspaniale podkreśla smak mięs, zwłaszcza tych na zimno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealny dodatek do mięs. Sałata chrzanowa to obowiązkowy element wielkanocnego stołu
Chrzan charakteryzuje piekący smak i intensywny zapach, dlatego też dodaje się go do potraw w niewielkiej ilości. Tym samym naprawdę niewiele wystarczy, by podkręcić smak sałatek, zup i sosów oraz oczywiście mięs. Ponadto dodatek chrzanu w marynacie do mięsa nada mu kruchości po upieczeniu.
W kuchni polskiej chrzan jako dodatek do mięs na zimno jest stosowany od dawna. Czy wędliny, czy ryby w galarecie, czy peklowana wołowina - w każdym wydaniu chrzan sprawdza się jak mało co. Chcąc złagodzić smak chrzanu, możesz dodać do niego odrobinę kwaśnej śmietany, jajka czy majonezu.
My proponujemy pyszną sałatkę z sosem chrzanowym w roli głównej. Dobór składników jest skromny, ale wystarczający, by całość idealnie dopasowała się do mięs na wielkanocnym stole.
Zobacz także
Sałatka chrzanowa na Wielkanoc. Przepis
Składniki:
- 4 łyżki chrzanu tartego,
- 200 g sera żółtego,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 jabłka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz,
- świeży koperek, szczypiorek lub dymka.
Przygotowanie:
- Jajka i jabłka pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Składniki połącz ze sobą. Tarty chrzan i majonez wymieszaj i dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do sałatki.
- Sałatkę chrzanową wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz posiekanym koperkiem bądź szczypiorkiem lub dymką.