Ta pyszna sałatka to mistrzostwo świata. Idealnie pasuje do wędlin

Sałatka chrzanowa i mięsa na zimno to duet niemalże dokonały, dobrze nam znany z wielkanocnego stołu. Rzadko kiedy decydujemy się na takie połączenia, a szkoda, bo to kompozycja, która zawsze zdaje egzamin.

Sałatka chrzanowaSałatka chrzanowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Hitowa wielkanocna sałatka chrzanowa w wielu domach na wielkanocnym stole pojawia się częściej niż kultowa już jarzynowa. To ze względu na obecność chrzanu w tej bądź co bądź skromnej kompozycji. Wyrazistość chrzanu jest czymś, co wspaniale podkreśla smak mięs, zwłaszcza tych na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Idealny dodatek do mięs. Sałata chrzanowa to obowiązkowy element wielkanocnego stołu

Chrzan charakteryzuje piekący smak i intensywny zapach, dlatego też dodaje się go do potraw w niewielkiej ilości. Tym samym naprawdę niewiele wystarczy, by podkręcić smak sałatek, zup i sosów oraz oczywiście mięs. Ponadto dodatek chrzanu w marynacie do mięsa nada mu kruchości po upieczeniu.

W kuchni polskiej chrzan jako dodatek do mięs na zimno jest stosowany od dawna. Czy wędliny, czy ryby w galarecie, czy peklowana wołowina - w każdym wydaniu chrzan sprawdza się jak mało co. Chcąc złagodzić smak chrzanu, możesz dodać do niego odrobinę kwaśnej śmietany, jajka czy majonezu.

My proponujemy pyszną sałatkę z sosem chrzanowym w roli głównej. Dobór składników jest skromny, ale wystarczający, by całość idealnie dopasowała się do mięs na wielkanocnym stole.

Sałatka chrzanowa na Wielkanoc. Przepis

Składniki:

  • 4 łyżki chrzanu tartego,
  • 200 g sera żółtego,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 jabłka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • świeży koperek, szczypiorek lub dymka.

Przygotowanie:

  1. Jajka i jabłka pokrój w kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  2. Składniki połącz ze sobą. Tarty chrzan i majonez wymieszaj i dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do sałatki.
  3. Sałatkę chrzanową wymieszaj i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz posiekanym koperkiem bądź szczypiorkiem lub dymką.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii