Po jednym dniu wędlina robiła się zielona i śliska. Dziś wiem, że źle ją przechowywałem

Wędliny to częsty gość na naszych stołach. Stanowią bazę kanapek, sałatek, a także dodatek do wielu dań. Niestety, często psują się zbyt szybko, co generuje straty i frustrację. Jakie błędy popełniamy w przechowywaniu wędlin? I jak przedłużyć ich świeżość?

Po jednym dniu wędlina robiła się zielona i śliska. Dziś wiem, że źle ją przechowywałemPo jednym dniu wędlina robiła się zielona i śliska. Dziś wiem, że źle ją przechowywałam
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Wiele osób doświadcza sytuacji, w której wędliny szybko tracą świeżość, stając się nieprzyjemnie śliskie i zielone. Istnieje wiele czynników wpływających na ten proces, w tym temperatura oraz sposób przechowywania. Jednym z najczęstszych błędów jest pozostawianie wędliny w oryginalnym, foliowym opakowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Wędlina w lodówce - jak NIE przechowywać, by nie psuła się tak szybko?

Wiele osób wkłada wędlinę do lodówki prosto ze sklepowego opakowania - foliowego woreczka lub tacki. To błąd! Folia ogranicza dostęp powietrza, co sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni. W efekcie wędlina staje się śliska, zmienia kolor i zapach, a w konsekwencji nadaje się jedynie do wyrzucenia.

Wędlina musi oddychać

Wędliny potrzebują dostępu powietrza, by zachować świeżość. Najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest owinięcie ich w pergamin lub bawełnianą ściereczkę. Możesz też użyć specjalnego pojemnika zamykanego niehermetycznie. Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać stan wędliny i usuwać zepsute plastry.

Strefa świeżości w lodówce

W nowoczesnych lodówkach znajdziesz różne strefy temperatur. Wędliny najlepiej przechowywać na półce środkowej, gdzie temperatura waha się od 4 do 7 stopni Celsjusza. Unikaj umieszczania ich w drzwiach lodówki, gdzie panuje wyższa temperatura i częste zmiany temperatury.

Jeśli zauważysz na wędlinie śliski nalot, nieprzyjemny zapach lub ślady pleśni, nie wahaj się - wyrzuć ją. Spożycie zepsutej wędliny może grozić zatruciem pokarmowym.

Wędliny świeże powinny być spożywane w ciągu 3 dni, podczas gdy suche mogą przetrwać nawet do miesiąca. Jednakże nawet przy odpowiednich warunkach przechowywania, długotrwałe przechowywanie może spowodować zepsucie się wędliny. Zaleca się więc zakup wędlin w ilościach, które zostaną spożyte w krótkim czasie.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia