Do smarowania pieczywa nie ma nic lepszego. Zdrowy i kremowy dodatek do chleba

To smarowidło do pieczywa ma nie tylko przyjemne walory smakowe, ale również nadzwyczajne korzyści zdrowotne. Konfitowany czosnek to dobra alternatywa dla zwykłego masła, a przygotujesz go dosłownie w kilka chwil.

Czosnek w tej postaci doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapekCzosnek w tej postaci doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek
Źródło zdjęć: © Canva | art_rich

Czosnek to produkt spożywczy, który nie pojawia się w jadłospisie każdego z nas. Podobnie jak chrzan ma on bowiem swoich zażartych wielbicieli, jak i odwiecznych przeciwników. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest oczywiście charakterystyczny smak i zapach czosnku. Z tego samego powodu smarowidło, o którym dzisiaj będziemy rozprawiać, może nie przypaść do gustu wszystkim. Ci jednak, którzy za czosnkiem przepadają, z całą pewnością go polubią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe lizaki to ekspresowy przepis na walentykowy deser. Idealny na ostatnią chwilę

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek (czy też smarowidło z konfitowanego czosnku) i jego spożywanie niesie za sobą szereg wspaniałych korzyści zdrowotnych. Wiedzieli o tym już nasi dalecy przodkowie. Ponad 1500 lat przed narodzeniem Chrystusa w celach leczniczych stosowali go już medycy starożytnego Egiptu, a następnie czosnek stał się warzywem zachwalanym m.in. przez Hipokratesa.

Dzisiejsza wiedza naukowa pozwala w bardzo precyzyjnym stopniu określić wszystkie walory czosnku. Okazuje się, że wykazuje się on nie tylko właściwościami przeciwwirusowymi i przeciwbakteryjnymi, ale również obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i złego cholesterolu. Co więcej, czosnek to też profilaktyka nowotworowa. Według naukowców regularne spożywanie tego produktu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty i jelita grubego.

Czosnek konfitowany - smaczny i zdrowy
Czosnek konfitowany - smaczny i zdrowy © Canva | Morgouillatphotos

Czosnek jako smarowidło

Ponieważ ustaliliśmy już, że jedzenie czosnku to samo zdrowie, warto zastanowić się nad tym, jak to wcielić w praktykę. Mocny smak i zapach czosnku sprawiają, że niektórzy nie są w stanie przełknąć tego warzywa na surowo. Spokojnie, to nic nie szkodzi. Z czosnku można też przygotować smarowidło —  zdrowe i o zredukowanym posmaku. Jak to zrobić? Trzeba użyć trzech składników: czosnku, oliwy i rozmarynu.

Najpierw dzielimy czosnek na ząbki, a następnie obieramy je ze skórek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy oliwą (czosnek musi być przykryty) i doprawiamy świeżymi gałązkami rozmarynu. Wkładamy do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy półtorej godziny.

Tak przygotowany czosnek (a jest to proces tzw. konfitowania) jest bardzo miękki, dzięki czemu bez problemu rozsmarujemy go na kanapce. Aromatyczny, ale delikatny, lekko rozmarynowy (można go też posolić) okazuje się świetną alternatywą dla zwykłego masła. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej