Jaki sos podać do gołąbków? Tym razem podaj inny niż pomidorowy
Jak przygotować sos, który będzie idealnie komponował się z gołąbkami? Na co zwrócić szczególną uwagę? Czy poza pomidorowym istnieją inne sosy, które równie dobrze będą pasować do tej tradycyjnej potrawy? Oczywiście, że tak. Oto nasze propozycje.
11.02.2024 | aktual.: 07.03.2024 09:56
Trudno wyobrazić sobie tradycyjne gołąbki bez ich nierozłącznego dodatku, jakim jest sos pomidorowy. Ten specyficzny smak to coś, co zapadło w pamięć większości z nas jeszcze w dzieciństwie. Niemniej gołąbki nie muszą być serwowane wyłącznie z sosem pomidorowym. Istnieje wiele innych możliwości, które warto rozważyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaki sos do gołąbków? Propozycje
Smak gołąbków podanych z sosem pomidorowym jest nam dobrze znany. Najczęściej przygotowujemy go z koncentratu pomidorowego i wody, która pozostała po gotowaniu gołąbków. Jest to prosta i niewymagająca wielkiego wysiłku wersja sosu. Jeśli chcesz wzmocnić jego smak, warto zrobić go z pieczonych pomidorów. Dzięki temu sos stanie się niezwykle aromatyczny.
Choć to dość rzadko spotykane, gołąbki można podawać również z innymi sosami, na przykład grzybowym lub koperkowym. Poniżej prezentujemy dwie propozycje. Kto wie, może jedna z nich zagości na stałe w twojej kuchni?
Grzybowy sos do gołąbków. Przepis
Składniki:
- 20 g suszonych grzybów,
- 200 g pieczarek,
- 100 ml śmietany 30-proc.,
- 1 łyżka masła,
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1/4 łyżeczki suszonego majeranku,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalej wodą i odstaw do namoczenia na 2 godziny.
- Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj namoczone i odsączone suszone grzyby, również pokrojone w kostkę. Dopraw pieprzem, tymiankiem, majerankiem.
- Do podsmażonych grzybów wlej nieco wody z gotujących się gołąbków. Duś całość ok. 60 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Do kubka ze śmietaną dodaj 3 łyżki powstałego sosu. Wymieszaj, a następnie wlej zahartowaną śmietanę na patelnię i zagotuj.
- Gotowym sosem polewaj gołąbki. Oprósz danie świeżo siekaną natką pietruszki.
Koperkowy sos o gołąbków. Przepis
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 400 ml bulionu lub wody spod duszenia gołąbków,
- pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.,
- 3 duże łyżki posiekanego koperku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- W małym rondelku rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i mieszaj całość przez ok. 1 minutę.
- Do mieszaniny stopniowo dolewaj bulionu/wody spod duszonych gołąbków, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.
- Na końcu dodaj kwaśną śmietanę (zahartuj ją wcześniej) i posiekany koperek.
- Mieszaj przez kilka minut sos do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
- Dopraw solą i pieprzem.