Jaki sos podać do gołąbków? Tym razem podaj inny niż pomidorowy

Jak przygotować sos, który będzie idealnie komponował się z gołąbkami? Na co zwrócić szczególną uwagę? Czy poza pomidorowym istnieją inne sosy, które równie dobrze będą pasować do tej tradycyjnej potrawy? Oczywiście, że tak. Oto nasze propozycje.

Jaki sos podać do gołąbków? Jaki sos podać do gołąbków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trudno wyobrazić sobie tradycyjne gołąbki bez ich nierozłącznego dodatku, jakim jest sos pomidorowy. Ten specyficzny smak to coś, co zapadło w pamięć większości z nas jeszcze w dzieciństwie. Niemniej gołąbki nie muszą być serwowane wyłącznie z sosem pomidorowym. Istnieje wiele innych możliwości, które warto rozważyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe sakiewki nadziewane mięsem mielonym. Robią ogromne wrażenie

Jaki sos do gołąbków? Propozycje

Smak gołąbków podanych z sosem pomidorowym jest nam dobrze znany. Najczęściej przygotowujemy go z koncentratu pomidorowego i wody, która pozostała po gotowaniu gołąbków. Jest to prosta i niewymagająca wielkiego wysiłku wersja sosu. Jeśli chcesz wzmocnić jego smak, warto zrobić go z pieczonych pomidorów. Dzięki temu sos stanie się niezwykle aromatyczny.

Choć to dość rzadko spotykane, gołąbki można podawać również z innymi sosami, na przykład grzybowym lub koperkowym. Poniżej prezentujemy dwie propozycje. Kto wie, może jedna z nich zagości na stałe w twojej kuchni?

Grzybowy sos do gołąbków. Przepis

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów,
  • 200 g pieczarek,
  • 100 ml śmietany 30-proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw do namoczenia na 2 godziny.
  2. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj namoczone i odsączone suszone grzyby, również pokrojone w kostkę. Dopraw pieprzem, tymiankiem, majerankiem.
  3. Do podsmażonych grzybów wlej nieco wody z gotujących się gołąbków. Duś całość ok. 60 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Do kubka ze śmietaną dodaj 3 łyżki powstałego sosu. Wymieszaj, a następnie wlej zahartowaną śmietanę na patelnię i zagotuj.
  5. Gotowym sosem polewaj gołąbki. Oprósz danie świeżo siekaną natką pietruszki.


Przygotuj sos koperkowy do gołąbków
Przygotuj sos koperkowy do gołąbków © Pixabay

Koperkowy sos o gołąbków. Przepis

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 400 ml bulionu lub wody spod duszenia gołąbków,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc.,
  • 3 duże łyżki posiekanego koperku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i mieszaj całość przez ok. 1 minutę.
  2. Do mieszaniny stopniowo dolewaj bulionu/wody spod duszonych gołąbków, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.
  3. Na końcu dodaj kwaśną śmietanę (zahartuj ją wcześniej) i posiekany koperek.
  4. Mieszaj przez kilka minut sos do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"