Włóż do niej chrzan, a podczas tarcia nie poleci żadna łza. Dawniej wiedziała o tym każda gosposia
Domowy chrzan to wspaniały dodatek do pieczywa, czy wędliny. Idealnie sprawdzi się również jako składnik wielu sosów. Jednak nie każdy z nas wie, jak najlepiej ścierać chrzan, aby nie płakać. Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Poniżej zdradzamy kilka prostych sposobów.
12.10.2022 08:22
Domowy chrzan - skarbnica zdrowia
Korzeń chrzanu często wykorzystujemy w kuchni. Jest on nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również zdrowy. Okazuje się, że produkt ten dostarcza nam wiele cennych składników. Wśród nich możemy wymienić witaminy z grupy C, B, czy A. Poza tym stanowi on źródło takich składników mineralnych jak potas, magnez, czy jod.
Jednak często podczas ścierania tego warzywa, wylewamy morze łez. W związku z tym jak ścierać chrzan? Okazuje się, że jest na to rozwiązanie. Poniżej podajemy kilka sprawdzonych sposobów.
Jak ścierać chrzan?
Podczas przygotowywania domowego chrzanu, podobnie jak w przypadku krojenia cebuli - często płaczemy. Jednak okazuje się, że możemy tego uniknąć. Jak najlepiej ścierać chrzan?
Jednym ze sprawdzonych sposobów jest zanurzenie warzywa w lodowatej wodzie. Następnie odstawiamy je tak na około 6 - 8 godzin. Po tym czasie możemy spokojnie ścierać chrzan. Nie tylko oszczędzimy swoje oczy, ale dodatkowo warzywo będzie łatwiejsze w obróbce.
Poza tym polecamy trzeć chrzan przy otwartych oknach. Praca z tym warzywem będzie o wiele łatwiejsza w przewiewnych miejscach. W związku z tym niektórzy wychodzą wtedy nawet na taras lub balkon. Warto również zaznaczyć, że przed przystąpieniem do ścierania chrzanu, zaleca się także schłodzić nóż oraz tarkę.
Dodatkowo jeśli masz maszynkę do mięsa, równie dobrze możesz rozdrobnić w niej chrzan. Jednak ważne jest, aby była ona wyposażona w specjalną szatkownicę.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pierś z kurczaka w sosie z kaparami i pietruszką krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad, czy romantyczną kolację. Niebo w gębie!