Włóż do niej chrzan, a podczas tarcia nie poleci żadna łza. Dawniej wiedziała o tym każda gosposia

Domowy chrzan to wspaniały dodatek do pieczywa, czy wędliny. Idealnie sprawdzi się również jako składnik wielu sosów. Jednak nie każdy z nas wie, jak najlepiej ścierać chrzan, aby nie płakać. Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Poniżej zdradzamy kilka prostych sposobów.

ObrazekJak utrzeć domowy chrzan bez cieknących łez - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Domowy chrzan - skarbnica zdrowia

Obrazek
Domowy chrzan - Pyszności; Foto: Canva.com

Korzeń chrzanu często wykorzystujemy w kuchni. Jest on nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również zdrowy. Okazuje się, że produkt ten dostarcza nam wiele cennych składników. Wśród nich możemy wymienić witaminy z grupy C, B, czy A. Poza tym stanowi on źródło takich składników mineralnych jak potas, magnez, czy jod.

Jednak często podczas ścierania tego warzywa, wylewamy morze łez. W związku z tym jak ścierać chrzan? Okazuje się, że jest na to rozwiązanie. Poniżej podajemy kilka sprawdzonych sposobów.

Jak ścierać chrzan?

Obrazek
Ścieranie chrzanu - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas przygotowywania domowego chrzanu, podobnie jak w przypadku krojenia cebuli - często płaczemy. Jednak okazuje się, że możemy tego uniknąć. Jak najlepiej ścierać chrzan?

Jednym ze sprawdzonych sposobów jest zanurzenie warzywa w lodowatej wodzie. Następnie odstawiamy je tak na około 6 - 8 godzin. Po tym czasie możemy spokojnie ścierać chrzan. Nie tylko oszczędzimy swoje oczy, ale dodatkowo warzywo będzie łatwiejsze w obróbce.

Poza tym polecamy trzeć chrzan przy otwartych oknach. Praca z tym warzywem będzie o wiele łatwiejsza w przewiewnych miejscach. W związku z tym niektórzy wychodzą wtedy nawet na taras lub balkon. Warto również zaznaczyć, że przed przystąpieniem do ścierania chrzanu, zaleca się także schłodzić nóż oraz tarkę.

Dodatkowo jeśli masz maszynkę do mięsa, równie dobrze możesz rozdrobnić w niej chrzan. Jednak ważne jest, aby była ona wyposażona w specjalną szatkownicę.

Obrazek
Chrzan - Pyszności ; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pierś z kurczaka w sosie z kaparami i pietruszką krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad, czy romantyczną kolację. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy