Włóż do niej chrzan, a podczas tarcia nie poleci żadna łza. Dawniej wiedziała o tym każda gosposia

Domowy chrzan to wspaniały dodatek do pieczywa, czy wędliny. Idealnie sprawdzi się również jako składnik wielu sosów. Jednak nie każdy z nas wie, jak najlepiej ścierać chrzan, aby nie płakać. Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Poniżej zdradzamy kilka prostych sposobów.

ObrazekJak utrzeć domowy chrzan bez cieknących łez - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Domowy chrzan - skarbnica zdrowia

Obrazek
Domowy chrzan - Pyszności; Foto: Canva.com

Korzeń chrzanu często wykorzystujemy w kuchni. Jest on nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również zdrowy. Okazuje się, że produkt ten dostarcza nam wiele cennych składników. Wśród nich możemy wymienić witaminy z grupy C, B, czy A. Poza tym stanowi on źródło takich składników mineralnych jak potas, magnez, czy jod.

Jednak często podczas ścierania tego warzywa, wylewamy morze łez. W związku z tym jak ścierać chrzan? Okazuje się, że jest na to rozwiązanie. Poniżej podajemy kilka sprawdzonych sposobów.

Jak ścierać chrzan?

Obrazek
Ścieranie chrzanu - Pyszności; Foto: Canva.com

Podczas przygotowywania domowego chrzanu, podobnie jak w przypadku krojenia cebuli - często płaczemy. Jednak okazuje się, że możemy tego uniknąć. Jak najlepiej ścierać chrzan?

Jednym ze sprawdzonych sposobów jest zanurzenie warzywa w lodowatej wodzie. Następnie odstawiamy je tak na około 6 - 8 godzin. Po tym czasie możemy spokojnie ścierać chrzan. Nie tylko oszczędzimy swoje oczy, ale dodatkowo warzywo będzie łatwiejsze w obróbce.

Poza tym polecamy trzeć chrzan przy otwartych oknach. Praca z tym warzywem będzie o wiele łatwiejsza w przewiewnych miejscach. W związku z tym niektórzy wychodzą wtedy nawet na taras lub balkon. Warto również zaznaczyć, że przed przystąpieniem do ścierania chrzanu, zaleca się także schłodzić nóż oraz tarkę.

Dodatkowo jeśli masz maszynkę do mięsa, równie dobrze możesz rozdrobnić w niej chrzan. Jednak ważne jest, aby była ona wyposażona w specjalną szatkownicę.

Obrazek
Chrzan - Pyszności ; Foto: Canva.com

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pierś z kurczaka w sosie z kaparami i pietruszką krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad, czy romantyczną kolację. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają